Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze okołobudowlane

Recommended Posts

Fajny, prosty kominek.

Przez dywagacje o piecach nie przebrnęłam, ja mogę w tym temacie wykazać sie totalną beztroską, bo moja kotłownia będzie miała swojego króla;)

Piszesz, że tak kiepsko z wykończeniówką...? a ja taka jestem podekscytowana tym etapem...

Pumpaluna, nie wydaje Ci się, że pellet jest mniej kaloryczny niż eko?

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

dzieki Ardea:) Kominek wybierał mąż, bo ja chciałam poszleć bardziej na nowocześnie, ale tak też moze być

tego pelletu to pumpalunie trochę zazdroszczę

dzisiaj mąż ładował groszek z 50kg worka i trochę było mu "nieporęcznie";) przy tym kurz - wiadomo, worek do siebie przycisnąc trzeba, więc i przebrac by się wypadało, po 24 godzinach wyrzucamy zawartośc z popielnika - też się kurzy

jednak żałuję, że nie mamy kotła duo...

pumpaluna, a jak wychodzi u Was cenowo?

to jak już tu zajrzałyscie w trójeczkę, to powiedzcie swoje zdanie o płytkach Tubadzin Circle Stone (odcień jasny taki troche ecru, a ciemny wpada w khaki, sa raczej matowe) i Cerssanit Werbena brown+ white ( brown na podłodze, a white na ścianie, bez brązowych dekorów z białymi pnaczami)

U nas kominek będzie do codziennego palenia, wiec musze troche praktycznie pomyśleć;) Wczoraj przeglądaliśmy zdjęcia w necie i taki sam sie nam spodobał. Na dole musi być półka, ale myśle, że jakoś przeżyje. Ważne, ze bedzie w szarosci;) Edytowane przez agalind

Pumpaluna, nie wydaje Ci się, że pellet jest mniej kaloryczny niż eko?

Nie mam pojęcia, nie zagłębiałam się w ten temat mówiąc szczerze. Na pewno jest dużo czystszy i mniej kłopotliwy niż ekogroszek (chodzi o popiół). Nie znam nikogo kto zmienił eko na pelet ale za to znam kilku zadowolonych użytkowników peletu którzy przerzucili się na ten opał z drewna i oleju. Są zadowoleni zwłaszcza z różnicy cenowej.

pumpaluna, a jak wychodzi u Was cenowo?

za tonę płaciliśmy 800zł, braliśmy ze sprawdzonego źródła z drugiego końca kraju (duży transport dzielony na kilka osób)

A czy wasz kominek kupiliście w sieci (a może na kratki.pl) czy gdzieś indziej? jeśli w sieci to podałabyś do niego link? Czy kominkarz wam robił czy wykonawca? No i jak było z przeliczaniem mocy? U nas jeden facio powiedział że jak to ma być tylko hobbystyczne to nie ma sensu na kw patrzeć więc z deka zgłupiałam

Edytowane przez pumpaluna

Circle to jeden z bardziej udanych produktów Tubądzina, są matowe i mają raczej chłodne kolory - dla mnie ok., nawet wiecej niż ok.

Werbeną musiałam sobie wyszukać, bo nie znałam, tym bardziej nie widziałam na żywo, ale na fotkach wygląda dość szlachetnie.

Pewnie boisz sie jak z łatwością sprzątania przy matowych płytkach? Jeśli mają gładką, a nie porowatą powierzchnie to nie ma problemu, wystarczy przetrzeć. Kocioł mają od kilku miesięcy, byliśmy na wizji lokalnej podczas załadunku i gładko szło, a piec pracuje jakoś ciszej niż inne, które oglądałam.

Nie mam pojęcia, nie zagłębiałam się w ten temat mówiąc szczerze. Na pewno jest dużo czystszy i mniej kłopotliwy niż ekogroszek (chodzi o popiół). Nie znam nikogo kto zmienił eko na pelet ale za to znam kilku zadowolonych użytkowników peletu którzy przerzucili się na ten opał z drewna i oleju. Są zadowoleni zwłaszcza z różnicy cenowej.

Eko (węgiel) zawsze bedzie obsługowy przez co tańszy od innych. Przy dzisiejszych tendencjach do ułatwiania sobie życia na pewno groszek będzie wypierany, już teraz jest on dla napaleńców, którym popiół nie straszny.

Eko (węgiel) zawsze bedzie obsługowy przez co tańszy od innych. Przy dzisiejszych tendencjach do ułatwiania sobie życia na pewno groszek będzie wypierany, już teraz jest on dla napaleńców, którym popiół nie straszny.

Gdyby gaz nie był taki drogi ( w porównaniu z eko) pewnie też ułatwiłabym sobie życie;)

Myśleliśmy nad PC, ale w naszym, przypadku (gdy budujemy na kredyt) się nie opłaca biorąc pod uwagę spłaty, eksploatację itp. Opłacałoby sie gdyby zapłacić za to gotówką. Myślę, ze ten typ ogrzewania jki mamy na kilka lat sie sprawdzi a potem faktycznie trzeba bedzie zainwestować troche kasy i przejsć na PC.

U mnie na ulicy nie ma gazu. Trzeba by kilkadziesiąt metrów rury najpierw dociągnąć. Zresztą w mojej okolicy wszyscy raczej z gazu rezygnują bo drogo wychodzi

Ile teraz kosztuje tona ekogroszku? Ostatnio kolega męża psioczył że kupił mokry strasznie i tak jak kluadiusz pisał też miał problem z wodą która na kotłownię poszła. A właśnie, wy opał będziecie w kotłowni trzymać? U siostry na wsi spalił się dom z 3 domy od nich, strażacy powiedzieli że nic gorszego niż opał trzymany w kotłowni. My z racji zbyt małych wymiarów pomieszczenia a przez za duży piec będziemy worki w garażu trzymali. 3 tony weszły bez problemu ale więcej niż 4 to już kupić nie bardzo będzie można