ewanz 12.02.2012 21:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 (edytowane) Komin + piec i tak wychodzą znacznie taniej niż PC. + większa kotłownia ... Nie mmiałam na myśli kwot rzędu 70tys. Ceny są zwariowane, ale trzeba dobrze poszukać. Koszty za prąd czerpany przez pc sa nieporównywalnie mniejsze od zakupu węgla na zimę. Może kiedyś podciagną gaz to się wymieni;) Ja ciągle liczę, ze można się do tej babraniny przyzwyczaic, chociaż ja w kotłowni o raczej okazyjnie będę u mnie raczej nie ma widoków na gaz Ja też jak można wywnioskować jestem w kotłowni okazyjnie, ale uwierz mi - do tej "babraniny" trudno będzie się przyzwyczaić komuś, kto wywodzi się z " wielkiekj płyty". Edytowane 12 Lutego 2012 przez ewanz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 12.02.2012 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 Sorry że się w Waszą "piecową" dyskusję wcinam ale jeszcze jedno pytanie do Ewy mam nie na temat;) Czy nie planowałaś lukarny zabudować na prosto?? Tzn zrozumiałam że miał byc sufit na prosto nad oknem?? Źle zrozumiałam czy to ty zmieniłąs zdanie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewanz 12.02.2012 21:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 zgadzam sie Ardea, ze pc na początku inwestycji wymaga dużych nakładów finansowych z tego też względu nie zdecywolaismy się na ten rodzaj ogrzewania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 12.02.2012 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 To mnie zaskoczyłaś, bo wszyscy moi znajomi, mówią, ze to droższe rozwiązanie i na poczatku i później (bez porównania a ekogroszkiem), ale oczywiście fajne, tylko na pewno nie jest tanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewanz 12.02.2012 21:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 (edytowane) Lukarna - ależ to jest na prosto sufit nad lukarna przebiega w lini prostej do sufitu w pozostałej cześci pokoju. Inną mozliwością była zabudowa w "szpic" - dla mnie nie do przyjęcia - patrz poniżej Może sa jeszcze inne opcje, ale u nas jest tak i to rozwiazanie mi odpowiada. Edytowane 12 Lutego 2012 przez ewanz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewanz 12.02.2012 21:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 Ardea, jesli znajomi czerpią tę wiedze z autopsji, to wycofuję sie z moich wizji (zaczerpnietych nota bene od forumowiczów - szczęsliwych posiadaczy pc ) Mam piec - więc wiem o czym mówię, bo wiem jakie są koszty i wszelkie niedogodności zwiazane z obsługa. Podążając tym tropem - nie mam pc, więc nie posiadam rzetelnej wiedzy na temat kosztów jej użytkowania. Odnośnie ogrzewania - moja znajoma wybrała w nowowybudowanym domu ogrzewanie na olej opalowy i jest mega zadowolona z bezobsługowosci swojej kotłowni a z drugiej strony świadoma wyzszych kosztów z jej uzytkowania. Cos za coś ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 12.02.2012 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 Znajomi wszyscy z autopsji;) na tyle wiarygodni, że większośc miała wcześniej groszek, teraz PC. Groszek - taniej, pompa - lepiej, ale nie taniej. Nad olejem też myśleliśmy... Cóż mamy, co mamy - zawsze będzie można wymienic;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 12.02.2012 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 obaczymy jak to z gazem będzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewanz 12.02.2012 21:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 Mój mąż teraz juz mówi: "Przeciez piec nie jest wieczny, po jakims czasie możemy go wymienić na coś innego" Ardea, jesli Twoi znajomi podliczyli koszty, to z pewnościa wiedzą o czym mówia i .... nie pozostaje mi nic innego, niż cieszyć się ze nie umoczyłam finansowo w cos, na co nie było by mnie stać. Funkcję palacza objęłam tymczasowo ( o moim biadoleniu wkrótce wszyscy zapomnimy) a mój M. traktuje ją jako " męskie wyzwanie". Pozwolę mu więc spełnić się w 100% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 12.02.2012 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 I cieszmy się domkiem, co tam piec;) PC chodzi też latem ma funkcję chłodzenia i prąd je cały czas, ale i tak żałuję, ze jej nie mamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 12.02.2012 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 Mamy to co mamy i jest dobrze, ale w perspektywie kilku lat będziemy myśleć o zmianie na PC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewanz 12.02.2012 21:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 Cieszę się i domkiem, i faktem, że nie musiałam brac większego kredytu na pc Ps. Są jednak tacy, którzy twierdza, ze rachunki za prąd przy pc nie są takie duże... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 12.02.2012 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 Będę monitorowała PC u najbliższego sąsiada i zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewanz 12.02.2012 21:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 Wiesz, gdyby w ulicy był gaz ziemny, to nie zawracałabym sobie głowy innymi opcjami. U nas jednak to nie ma nawet widoków na wyrównana drogę. Prędzej zmienię samochód na terenowy bo zawieszenie w obecnym będzie w rozsypce... Esiak to będzie miał fajnie z gazem - mam nadzieję, ze podzieli sie z nami swoimi wrazeniami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 12.02.2012 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 Ewa, okok, zwracam honor, nie wiem jak ja spojrzałam:D Nie wiem jak to u nas wyjdzie bo chyba konstrukcję dachu mamy trochę inną... A powiedz mi czy "wokół" okna masz wylewany słup razem z nadprożem?? Dalsza część pytanie jest związana z tym jak odpowiesz więc najpierw poczekam na odpowiedź obaczymy jak to z gazem będzie... Będzie "płacz i płać" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 12.02.2012 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 Esiak to będzie miał fajnie z gazem - mam nadzieję, ze podzieli sie z nami swoimi wrazeniami i ja i ja jeszcze;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewanz 12.02.2012 22:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 (edytowane) Lukarna - oczywiście zabudowa facjatki (tak mówi mój archi) jest uzależniona od konstrukcji więźby, u ciebie może więc przebiegać zupelnie inaczej. wokół okna słup? nie kumam - tam jest pustak a nadproże jest z gotowych "elek" - zerknij do mojego dzienniczka - str.3 post 52 i 53, bo może ja mało fachowo to wyjasniam. Edytowane 12 Lutego 2012 przez ewanz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 12.02.2012 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 Jakie biuro robiło wam projekt? Mnie poinformowano, że projekt indywidualny to koszt 10-12tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewanz 12.02.2012 22:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 korzystalismy z indywidualnych usług miejscowego architekta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 12.02.2012 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 Bardzo miejscowego? Nawet nie wiedziałam, że u nas ktoś się tym zajmuje... dla mnie najblizsze biura były w Łodzi, ale adaptację robiłam u miejscowej architektki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts