Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze okołobudowlane

Recommended Posts

Komin + piec i tak wychodzą znacznie taniej niż PC.

+ większa kotłownia ... Nie mmiałam na myśli kwot rzędu 70tys. :) Ceny są zwariowane, ale trzeba dobrze poszukać. Koszty za prąd czerpany przez pc sa nieporównywalnie mniejsze od zakupu węgla na zimę.

Może kiedyś podciagną gaz to się wymieni;) Ja ciągle liczę, ze można się do tej babraniny przyzwyczaic, chociaż ja w kotłowni o raczej okazyjnie będę;)

u mnie raczej nie ma widoków na gaz :(

Ja też jak można wywnioskować jestem w kotłowni okazyjnie, ale uwierz mi - do tej "babraniny" trudno będzie się przyzwyczaić komuś, kto wywodzi się z " wielkiekj płyty".

Edytowane przez ewanz

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Lukarna - ależ to jest na prosto ;)

sufit nad lukarna przebiega w lini prostej do sufitu w pozostałej cześci pokoju. Inną mozliwością była zabudowa w "szpic" - dla mnie nie do przyjęcia - patrz poniżej ;)

DSC04238a.jpg

Może sa jeszcze inne opcje, ale u nas jest tak i to rozwiazanie mi odpowiada.

Edytowane przez ewanz

Ardea, jesli znajomi czerpią tę wiedze z autopsji, to wycofuję sie z moich wizji (zaczerpnietych nota bene od forumowiczów - szczęsliwych posiadaczy pc ;) )

Mam piec - więc wiem o czym mówię, bo wiem jakie są koszty i wszelkie niedogodności zwiazane z obsługa. Podążając tym tropem - nie mam pc, więc nie posiadam rzetelnej wiedzy na temat kosztów jej użytkowania.

Odnośnie ogrzewania - moja znajoma wybrała w nowowybudowanym domu ogrzewanie na olej opalowy i jest mega zadowolona z bezobsługowosci swojej kotłowni a z drugiej strony świadoma wyzszych kosztów z jej uzytkowania. Cos za coś ...

Mój mąż teraz juz mówi: "Przeciez piec nie jest wieczny, po jakims czasie możemy go wymienić na coś innego" :D

Ardea, jesli Twoi znajomi podliczyli koszty, to z pewnościa wiedzą o czym mówia i .... nie pozostaje mi nic innego, niż cieszyć się ze nie umoczyłam finansowo w cos, na co nie było by mnie stać.

Funkcję palacza objęłam tymczasowo ( o moim biadoleniu wkrótce wszyscy zapomnimy) a mój M. traktuje ją jako " męskie wyzwanie". Pozwolę mu więc spełnić się w 100% :D

Wiesz, gdyby w ulicy był gaz ziemny, to nie zawracałabym sobie głowy innymi opcjami. U nas jednak to nie ma nawet widoków na wyrównana drogę. Prędzej zmienię samochód na terenowy :p bo zawieszenie w obecnym będzie w rozsypce...

Esiak to będzie miał fajnie z gazem - mam nadzieję, ze podzieli sie z nami swoimi wrazeniami :)

Ewa, okok, zwracam honor, nie wiem jak ja spojrzałam:D Nie wiem jak to u nas wyjdzie bo chyba konstrukcję dachu mamy trochę inną...

A powiedz mi czy "wokół" okna masz wylewany słup razem z nadprożem?? Dalsza część pytanie jest związana z tym jak odpowiesz więc najpierw poczekam na odpowiedź:)

obaczymy jak to z gazem będzie... ;)

Będzie "płacz i płać"

;)

Lukarna - oczywiście zabudowa facjatki :) (tak mówi mój archi) jest uzależniona od konstrukcji więźby, u ciebie może więc przebiegać zupelnie inaczej.

wokół okna słup? nie kumam - tam jest pustak a nadproże jest z gotowych "elek" - zerknij do mojego dzienniczka - str.3 post 52 i 53, bo może ja mało fachowo to wyjasniam.

Edytowane przez ewanz