Esiak 19.02.2012 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Nie wiem czy Wam pisałam ale u mnie styro grafitowe, dalmatyńczyk czy pomarańczowa organika to tylko na zamówienie są. Zresztą gdzie się nie pytam to moje 15cm styro wszędzie traktują jak mega fanaberię nawet zwykłego białego. Ostatnio pan w największej i najbardziej polecanej lokalnej hurtowni nie mógł się doszukać w ich ofercie żadnego styro o niskim U bo same 12cm po 0,040 się sprzedaje. nie martw się nawet u nas w Poznaniu na styro czekałem prawie 3 tygodnie... to standard dla tych cieplejszych... na magazynach mają zazwyczaj zwykłe białe 040 bo to się sprzedaje najlepiej... naprawdę jest ogromna ilość klientów, którzy jak ocieplają to dla nich nie ma znaczenia jakie są parametry styropianu: "Panie, da się 12cm, będzie ciepło - wszędzie tak dajemy i jest dobrze" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 19.02.2012 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 nam między białym z u 0,036 a grafitowym u 0,034 wychodził na start ponad 80zł/m3 różnicy z tym że na biały mamy szansę jeszcze rabat dostać a grafit po zamówienie specjalne by podchodził więc nie ma opcji. Dylemat niemały bo kasa się kurczy a jeszcze dużo do zrobienia i kupienia zostało. Z drugiej strony elewacja dopiero w czerwcu a przeprowadzamy się z końcem kwietnia więc wtedy dokładnie będziemy wiedzieli jak z kasą stoimy (no i chociażby ile poszło na ogrodzenie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiuszozo 19.02.2012 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 nic, ważne, że się przykleił i nie odpada... Upsss... Zapomniałem, że wszystko to co Esiak wybierze jest najlepsze i najtańsze. Przepraszam... Chciałem również podziękować za informację, że producenta styropianu dobiera się poprzez jego stronę internetową... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 19.02.2012 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 z tego co się dowiadywałam to u nas w składach schodzi albo no-name 0,042 albo sonarol 0,040 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewanz 19.02.2012 13:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 zanotuję ceny styro 15cm EPS od 0,031 do 0,033 Genderka 15cm /EPS 0,032 = 182zł/m3 Genderka 15cm /EPS 0,031 = 196zł/m3 Neotherm - neographite 15cm / EPS 0,031 = 170zł/m3 Neotherm - neographite 15cm/ EPS 0,033 = 158zł/m3 Polstyr fasada Energu Saver 15cm / EPS 0,031 = 185zł Najkorzystniej wypada Neotherm ... Czy ktoś słyszał moze o tym styro? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 19.02.2012 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 A te ceny masz netto czy brutto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewanz 19.02.2012 13:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 myszonik ma założony neotherm, cyt. "U mnie został położony i ekipa nie miała żadnych zastrzeżeń." styro produkowany na poludniu kraju, fabryka w Myszkowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewanz 19.02.2012 13:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 no brutto, te firmy nie są tak znane jak swiss... czy termo ... i stąd chyba niższa cena, odnośnie trzymania parametrów - nie mam niestety wiedzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewanz 19.02.2012 13:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 ale może być jeden haczyk - cena uzależnione od ilości dostawy i np.jesli poniżej 20m3 to będzie wyższa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiuszozo 19.02.2012 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Jeśli siatka i klej będą zaciągnięte szybko na styropian to nie powinien tracić swoich właściwości cieplnych. Styro się niestety psuje od promieni słonecznych. Technologia produkcji wszędzie jest ta sama. Teść widział już setki styropianów, ponieważ jest odpowiedzialny za docieplanie bloków w SM i na temat mojego styro wypowiadał się pochlebnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 19.02.2012 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Klaudiusz a napisz mi czemu ostatecznie zdecydowałeś się na 12 a nie na 'jedyne słuszne' 15? Jak kiedyś pisałam że będzie 24cm bk i 12cm styro to mnie w jakimś temacie zjechali że 15cm to minimum i to jak najniższe U konieczne a znowu kierbud i wykonawca twierdzą, że przy U 0.034 wystarczy 12cm także zgłupiałam z lekka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 19.02.2012 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 (edytowane) myszonik ma założony neotherm, cyt. "U mnie został położony i ekipa nie miała żadnych zastrzeżeń." styro produkowany na poludniu kraju, fabryka w Myszkowie Neotherm miała jeszcze Atika, ale wykonawca, który robił u niej a później u mnie, narzekał trochę na te płyty... ale może to była kwestia tylko danej dostawy... Edytowane 19 Lutego 2012 przez Esiak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 19.02.2012 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Upsss... Zapomniałem, że wszystko to co Esiak wybierze jest najlepsze i najtańsze. Przepraszam... Chciałem również podziękować za informację, że producenta styropianu dobiera się poprzez jego stronę internetową... panie Informatyku, jak wiesz dobrze, w dzisiejszych czasach jak firma nie istnieje w Internecie to równie dobrze może fizycznie nie istnieć... jeśli słyszysz od znajomych od jakimś styropianie np (polecają go), to rozumiem, że wierzysz im na słowo i nie zaglądasz już na stronę producenta w celu przejrzenia kart charakterystyki, deklaracji zgodności, itd...? ja niestety nie słyszałem o producencie Twojego styropianu, dlatego chciałem zajrzeć na ich stronę WWW, poza tym na FM jest tylko jeden wątek dot. tego styro i jedynym użytkownikiem grafitowego, który odpowiedział na zadane pytanie, byłeś Ty... najlepsze i najtańsze rzadko chodzi w parze... nie kupiłem najtańszego styropianu, ale też genderka nie jest najdroższa na rynku... parametry i jakość wykonania ma wg mnie na poziomie odpowiadającym swojej cenie... mój styropian przyjechał prosty, trzymał wymiary, nie kruszył się, był w miarę twardy jak na swoje parametry... wykonawca nie narzekał, ale co będzie za ileś lat i czy faktycznie należało kupować grafitowy a lepszych parametrach to pokaże życie i kwoty jakie będzie trzeba płacić za ogrzewanie... równie dobrze mogłaby przyjechać spieprzona partia styro i tylko bym przeklinał genderke jako producenta... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiuszozo 19.02.2012 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 panie Informatyku, jak wiesz dobrze, w dzisiejszych czasach jak firma nie istnieje w Internecie to równie dobrze może fizycznie nie istnieć... jeśli słyszysz od znajomych od jakimś styropianie np (polecają go), to rozumiem, że wierzysz im na słowo i nie zaglądasz już na stronę producenta w celu przejrzenia kart charakterystyki, deklaracji zgodności, itd...? ja niestety nie słyszałem o producencie Twojego styropianu, dlatego chciałem zajrzeć na ich stronę WWW, poza tym na FM jest tylko jeden wątek dot. tego styro i jedynym użytkownikiem grafitowego, który odpowiedział na zadane pytanie, byłeś Ty... najlepsze i najtańsze rzadko chodzi w parze... nie kupiłem najtańszego styropianu, ale też genderka nie jest najdroższa na rynku... parametry i jakość wykonania ma wg mnie na poziomie odpowiadającym swojej cenie... mój styropian przyjechał prosty, trzymał wymiary, nie kruszył się, był w miarę twardy jak na swoje parametry... wykonawca nie narzekał, ale co będzie za ileś lat i czy faktycznie należało kupować grafitowy a lepszych parametrach to pokaże życie i kwoty jakie będzie trzeba płacić za ogrzewanie... równie dobrze mogłaby przyjechać spieprzona partia styro i tylko bym przeklinał genderke jako producenta... Gdy ja kupowałem styropian, strona internetowa działa, przeszukiwałem fora internetowe i nie było niepochlebnych opinii. Jeśli chcesz cofnąć się w czasie i sprawdzić tę stronę to Panie informatyku zapraszam na stronę archive.org. Również pochlebne opinie były ze strony sprzedającego. Ba! Nawet przejeżdżałem obok fabryki i nie była u pana Stasia w garażu. Słupca, bo o tej miejscowości mówię to ta sama miejscowość z której pochodzą moi dekarze. Nie piszę, że to najlepszy styropian, ale też nie twierdzę, że taki musi być. Wystarczy, że ma odpowiednie lambda i jest to potwierdzone odpowiednim certyfikatem na każdym opakowaniu. Ale najlepszym źródłem informacji jest mój teść i jak mówi, że dobry tzn. że dobry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiuszozo 19.02.2012 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Klaudiusz a napisz mi czemu ostatecznie zdecydowałeś się na 12 a nie na 'jedyne słuszne' 15? Jak kiedyś pisałam że będzie 24cm bk i 12cm styro to mnie w jakimś temacie zjechali że 15cm to minimum i to jak najniższe U konieczne a znowu kierbud i wykonawca twierdzą, że przy U 0.034 wystarczy 12cm także zgłupiałam z lekka. Bo tak mam w projekcie. Moje 12cm grafitu to 15,5cm zwykłego styropianu białego. Mój teść ma 24bk i 12 styro białego bo takie były normy kilka lat temu i ma super ciepło w domu. Przy lekkich mrozach wystarczy raz dziennie napalić drewnem w piecu i jest ciepło na cały dzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 19.02.2012 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 My w projekcie też 12cm mamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 20.02.2012 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 Ewa a jakie płytki "się kładą" w dolnej łazience i czemu fot nie ma?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewanz 20.02.2012 19:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 w dolnej kładą się nasze "wspólne" - Elegant Natur szare i naprawdę bardzo bardzo mi się podobają najpierw nie chciałam ich kłaść, bo wydawało mi się, ze będą zbyt duże do małej lazienki, ale poczyniłam (po raz kolejny) rysunki, wyliczyłam, pomierzyłam i decyzja zapadła - jest fajnie na razie kończy się dopiero jedna ściana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 20.02.2012 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 A w dolnej będą tylko grafitowe? U mnie na górze same jasne na ścianach i grafitowa podłoga. Jakiej grubości fugę dajecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewanz 20.02.2012 20:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 na ścianie są jasne z szarym pasem i dekorem, a na podłodze szare fuga cienka chyba 1,5mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts