Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze okołobudowlane

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

My w kotłowni postanowiliśmy nie kłaść płytek na ścianie tylko ją pomalować, nawet farbą olejną (cięcie kosztów) a że kiedyś tam najwyżej płytki w gaciowym kolorze położymy i teraz już takiej opcji nie ma. Tyle mamy tam rurek, rureczek i zaworów że nie ma opcji żeby z płytkami podjechać. Jak się ociepli to trzeba będzie w jakiś weekend wałek i olejną nabyć i do roboty bo mimo że peletem palimy to i tak się trochę kurzy przy czyszczeniu popielnika.

My w kotłowni postanowiliśmy nie kłaść płytek na ścianie tylko ją pomalować, nawet farbą olejną (cięcie kosztów) a że kiedyś tam najwyżej płytki w gaciowym kolorze położymy i teraz już takiej opcji nie ma. Tyle mamy tam rurek, rureczek i zaworów że nie ma opcji żeby z płytkami podjechać. Jak się ociepli to trzeba będzie w jakiś weekend wałek i olejną nabyć i do roboty bo mimo że peletem palimy to i tak się trochę kurzy przy czyszczeniu popielnika.

ja też o tym myślę...

całą jedną ścianę mam pokrytą rurkami, nie wiem jak tam płytkarz by doszedł, nie mówiąc o mnie...

• 3 weeks później...
  • 3 weeks później...

coraz mniej mnie tutaj, bo FM to okropny pożeracz czasu - choć muszę przyznać, że całkiem przyjemny :)

budowa zakończona, wykończeniówka się ślimaczy tak bardzo, że aż wstyd pokazać nieskończone prace :( Daliśmy wolną rękę wykonawcy i takie są efekty. Mimo że zimą uruchomiliśmy ogrzewanie i groch trochę uszczuplił naszą budowlaną kiesę, to w pracach wykończeniowych nie posunęliśmy się zbytnio do przodu.

Niedługo inwestorzy zaczynający wiosenną wykończeniówkę dogonią nas i wyprzedzą. Coż - tak bywa.

Nie wklejam zdjęć, bo w zasadzie nie ma czym się pochwalić. Poza tym zdaję sobie sprawę z tego, że nie mieszczę się w forumowych standardach. Po prostu nie bardzo wpisuję się w najnowsze modowe opcje - u mnie jest raczej klasycznie - zachowawczo, czyli niezbyt modnie. Zresztą nigdy nie podążałam za najnowszymi trendami.

z topowych FM mam w holu masto grys - jest cudny :) a w kuchni affron beige - ten teraz już ie tak bardzo mi się podoba. Teraz będziemy montować kuchnię ( niestety nie białą, choć u innych bardzo mi się podoba)

w łazience dolnej są już płytki, ale nie ma armatury, generalnie ciągle coś się dociera na ścianach lub sufitach i to mnie wykańcza.

Aha - mamy drzwi wejściowe, które nawet mi się podobają ;)

pumpaluna - ściany przemarzły, bo zbyt późno uruchomiliśmy ogrzewanie, od grudnia grzaliśmy już na ostro ale tak naprawdę dopiero w marcu ściany się osuszyły ( choć wligoć z pewnością jest jeszcze w murach) Oprócz grzejników nie stosowaliśmy dodatkowego nagrzewania. Niestety nie można było wykończać sufitów na pddaszu.

Ewa my zdecydowaliśmy się na wypożyczenie osuszacza w sumie na 17dni, pierwsze dni jak chodził to ściągał po 40l wody na dobę, później już tylko trochę. Niby na dole nie przemarzło ale jak go przestawiliśmy to pierwszego dnia pełne wiadro wody było.

Wstawiliśmy do domu taką zwykłą stację pogodową jak można kupić w biedronce i pokazywała w pochmurne,mokre dni nawet i 70% wilgotności. Ostetecznie na dzień dzisiejszy przy deszczowej pogodzie mamy ok 54% a jak osuszacz chodził to było tak 45%

My jakoś nie pomyśleliśmy o osuszaczu i tak już chyba zostanie.

W kwestii komina tydzień temu doszliśmy do porozumienia z dekarzem i w końcu zawitał do nas i przekonałam go do wymiany obróbki blacharskiej komina. Po ostatnich deszczach nic nie przeciekało, ale u nas musi padać z południowego - wschodu, żeby stwierdzić szczelność komina. Mimo wszystko, jestem zadowolona ( na razie :) )