Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze okołobudowlane

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Własnie koresponduję z mężem ;) wiec odpisze króciutko, że wczoraj ustawili rusztowania i zaczynaja ocieplać elewację. Jest listwa startowa i szary styro Organiki 15cm. Na razie panowie kleja na 5 placków, ale w necie zobaczyłam, ze powinno byc np. na 3 placki i po obwodzie. No i nie wiem jak z kołkowaniem. Kierownik twierdzi, że do 2 kondygnacji wogóle nie trzeba, ale ja wiem, co za kilka lat stanie sie z klejem? Może chociaz "kołki strachu" ;) czyli dwa na płytę? Nie pamiętam jak to bylo u Ciebie, jak mozesz, to napisz :)

Poza tym - to chyba najważniejsze - mam posadzony szpaler thujek na tylnej scianie ogrodzenia, więc w końcu jest trochę zielono na tej mojej pustyni :D:

Wiem, ze Ty ostatnio z pasją grilowałaś ( staram sie być na bieżaco :p) więc mogę tylko pozazdrościć sielskich klimatów ;)

Własnie koresponduję z mężem ;) wiec odpisze króciutko, że wczoraj ustawili rusztowania i zaczynaja ocieplać elewację. Jest listwa startowa i szary styro Organiki 15cm. Na razie panowie kleja na 5 placków, ale w necie zobaczyłam, ze powinno byc np. na 3 placki i po obwodzie. No i nie wiem jak z kołkowaniem. Kierownik twierdzi, że do 2 kondygnacji wogóle nie trzeba, ale ja wiem, co za kilka lat stanie sie z klejem? Może chociaz "kołki strachu" ;) czyli dwa na płytę? Nie pamiętam jak to bylo u Ciebie, jak mozesz, to napisz :)

Poza tym - to chyba najważniejsze - mam posadzony szpaler thujek na tylnej scianie ogrodzenia, więc w końcu jest trochę zielono na tej mojej pustyni :D:

Wiem, ze Ty ostatnio z pasją grilowałaś ( staram sie być na bieżaco :p) więc mogę tylko pozazdrościć sielskich klimatów ;)

U nas kleili placki i po obwodzie. Kołkowaliśmy prawie całą wysokość parteru (do wysokości nadproży).

U nas na szczęście są brzózki i sosny samosiejki, wiec nie jest całkiem pustynnie, ale front to kupa piachu.

Edytowane przez agalind

to podobnie jak z płytkami - na grzebień często się nie chce, bo to czaso - i pracochłonne.

Dzisiaj rano juz rozmawiałam z kierownikiem ekipy i poprosiłam o klejenie po obwodzie, ale on litował sie nade mna, ze koszt kleju będzie dużo większy...

Niektórzy chcą iść na skróty. Kleju faktycznie poszło sporo no i koszt większy, ale coś za coś;)

• 3 weeks później...

wega klinkier.jpg

Bez

tak wygląda nasza elewacja, miało byc biało - szaro ale mąż był raczej na nie no i jest jak jest, teraz musze wybrać kolor klinkieru- brąz czy grafit ( prawie czarny) - trudno mi się zdecydować, bo dostepny grafit jest jak czarny...

Edytowane przez ewanz

Trudna decyzja, grafit by nawiązywał do dachu ale z kolorem domu wg mnie się trochę gryzie, chociaż parapety chyba też masz w graficie, co? Może gdybyś jakiś jaśniejszy niż ten wpadający w czerń gdzieś dostała to by takiego kontrastu nie było. A powiedz - klinkier (materiał i robociznę) miałaś liczoną od metra elewacji czy płacisz oddzielnie? Ekipa, która będzie u nas robiła liczy to w cenie jak od metra elewacji.

A w ogóle co to za tynk? kolor, firma, ziarno i wszystkie szczegóły poproszę ;)

Aha no i chciałam Cię droga Ewo zaprosić na mały "spacerek" ale koleżanka ma skrzynkę zapchaną i nie można wiadomości wewn. wysłać