Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze okołobudowlane

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

tęsknota przeradza się w sentyment i tak już chyba pozostanie :)

w domu mamy dużo wolnej przestrzeni, do której musimy się przyzwyczaić :cool:

w mieszkaniu było ciasno i wszyscy skupialiśmy się w jednym pokoju

nawet sypialnia w domu jest dla nas aż za przestronna ...

poza tym brakuje nam lamp, rolet w oknach i choć trochę bibelotów, które tworzyłyby klimat

wczesniej w "salonie" w mieszkaniu, było mnóstwo ksiązek, kwiaty doniczkowe, na ścianie duża reprodukcja - pamiatka z Francji. Teraz na ścianach jest jeszcze pusto i całość nie ma klimatu

tęsknota przeradza się w sentyment i tak już chyba pozostanie :)

w domu mamy dużo wolnej przestrzeni, do której musimy się przyzwyczaić :cool:

w mieszkaniu było ciasno i wszyscy skupialiśmy się w jednym pokoju

nawet sypialnia w domu jest dla nas aż za przestronna ...

poza tym brakuje nam lamp, rolet w oknach i choć trochę bibelotów, które tworzyłyby klimat

wczesniej w "salonie" w mieszkaniu, było mnóstwo ksiązek, kwiaty doniczkowe, na ścianie duża reprodukcja - pamiatka z Francji. Teraz na ścianach jest jeszcze pusto i całość nie ma klimatu

Rzeczywiscie na poczatku może brakować drobiazgów, żeby dom był taki "Wasz", ale to sie szybko zmienia, a wiele rzeczy znajduje swoje miejsce. Ja ani przez chwile nie teskniłam do mieszkania. Po kilku tygodniach gdy przyjechałam do mieszkania pierwsze moje słowa to : jeju, jak tu ciasno:D Lubiłam je bardzo i dobrze sie w nim czułam, ale w domu to było coś kompletnie innego. Więcej przestrzeni, co innego mi oferował. Poświęciliśmy na budowę domu 1,5 roku zycia, więc teraz korzystamy z tego co nam daje. Poczułam, że to jest MÓJ DOM gdy w maju, wczesnym rankiem wyszłam z kawą na dwor, usidalam na tarasie z palet;) a wokół była cisza:)

Edytowane przez agalind

Aga, przekonałaś mnie, przeprowadzamy się w maju;)

Mnie się wydaje, że ja właśnie potrzebuję odpocząć od nagromadzonych przedmiotów, w bloku z racji małego mieszkanka, wszystko było razem, książki, płyty, obrazy... Teraz wszystko będzie miało swoje miejsce:)

Ewa, rozpracowałaś indukcję?:)

Tak, obsługa jest bajecznie prosta - nie było się czego bać :)

moja mama chciała ugotować coś dziewczynkom i niestety kuchnia nie zadziałała - wnuczki nie zjadły obiadu :p przyjeżdżam z pracy i patrzę, że na kuchni stoi stary garnek...

mamy nieduzy komplekt nowych garnków i jak na razie wystarcza, no moze przydałaby się dodatkowa mniejsza patelnia. Kilka starych garnków o dziwo "chodzi" na indukcji, np. garnek do mleka i nieduży emaliowany, tak więc mozna sprawdzić, jeśli ma się swoje ulubione sztuki. Patelnie teflonowe zastrajkowały - po smażeniu na gazie mają bardzo pofalowane dno.

Aga, przekonałaś mnie, przeprowadzamy się w maju;)

Mnie się wydaje, że ja właśnie potrzebuję odpocząć od nagromadzonych przedmiotów, w bloku z racji małego mieszkanka, wszystko było razem, książki, płyty, obrazy... Teraz wszystko będzie miało swoje miejsce:)

Maj to piękny miesiąc na przeprowadzkę :yes: My wyrobiliśmy się na miesiąc przed naszą rocznica slubu, tak więc będzie gdzie świętować :D

W każdym razie cieszę się, ze mamy to już za soba ( w większej części, bo wiele akcesoriów zostało jeszcze w mieszlaniu). Jest tak, jak napisałaś - w domu każda rzecz ( i osoba) ma swoje miejsce :cool:

ostatnio nurtuje mnie sprawa POŚ, więc wkleję dla siebie info

http://doszamba.pl/kostka-spluczki-dwubarwna-3x50g-kret-p-297.html

http://frosch.pl/produkty/p%C5%82yny-do-mycia-naczy%C5%84/3-frosch-tabletki-do-zmywarek-na-bazie-sody.html

1. Stosowanie chemii jest szkodliwe dla bakterii żyjących w oczyszczalni, więc należy tę chemię ograniczać. Można stosować, ale z umiarem - natomiast z kretów, domestosów itp. lepiej zrezygnować na rzecz bardziej naturalnych środków.

2. Bardzo szkodliwe dla kanalizacji są tabletki do zmywarek, bo są w nich silne i agresywne sole.

3. Pojawiają się na rynku polskim środki czyszczące do domu pro-eko, czyli na bazie pożytecznych mikroorganizmów - np. wspomniany Bio9 EMR.

4. Zamiast żrącej chemii do udrażniania kanalizacji można stosować biopreparaty - są takie środki zarówno w serii Bio7 jak i rodzime preparaty Bio9.

5. W zależności od oczyszczalni i rodzaju ścieków (a to już zależy od mieszkańców) różne środki mogą mieć różną skuteczność

Ewa, Wiesz co, ja kupuje w casto taki proszek w saszetkach (z liofilizatem bakterii). Na razie chyba działa, bo szlamu nie ma zbyt duzo. Wrzuca sie to do wc raz na 3 tygodnie i tyle. Używam normalnych proszków, zadnych organicznych i na razie jest ok. Choć Kret i inne Nurki faktycznie wykluczone.

• 2 weeks później...

Ewanz

Rano wysłałem nowszą wersję softu do sterownika cobra

W treści wpisałem jeszcze nieprecyzyjne dane co do wpisu zużycia godzinowego..

Z pierwszych info od chłopaków wynika,że należałoby wpisać dla palnika Ardeo ok. 16kg/1h, aby po dobie licznik pokazywał przybliżone i dokładniejsze spalanie.

Oczywiście kwestia próby i ewentualnie drobnej korekcji po wypaleniu jednego, pełnego kosza zasypowego.

Mam nadzieję,że miałem aktualny adres e-mail.

pozdrawiam

Jarek

• 2 weeks później...