Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze okołobudowlane

Recommended Posts

Schody są identyczne:):):)

Ale nie raz już zwracałam uwagę na podobny układ naszych domów...

Powiem tak: bardzo mi się podobają - tylko ja nie mogę mieć poziomych linek/prętów bo nie mogłabym spać z nerwów że Misiek się wdrapie i skoczy:/

Kolor jest świetny...

A poza tym mam odpowiedź na moje pytanie: jak będa wygladać jasniejsze schody przy ciemnych drzwiach:D

A powiedz jaki jest kolor drzwi wewnętrznych?

ps. muszę koniecznie mężowi pokazać jak może wyglądać nasza wykończona klatka schodowa:)

ps2. i tez chcę szare płytki:D

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 1 month później...

Hej :) właśnie wczoraj myslałam o Tobie, zastanawiając się, co u Ciebie słychać :D

mieszka się dobrze, wygodnie

na dobre się już "zadomowiłam", chociaż są pomieszczenia, które wciąż czekaja na wykończenie

teraz oswajam się z dużą rabatą frontową - dla mnie to prawdziwe wyzwanie!

początki rabaty nie wyglądaja imponująco - nie ma się czym chwalić.

dziewczynki na szczęście zaaklimatyzowały się bez problemu, chociaż początkowo myslałam, że starsza będzie marudziła, ze nie ma "blokowych" koleżanek. Nic takiego nie miało miejsca - chyba zaangażowanie w urzadzanie własnego pokoju zwycięzyło , albo przyjaźnie nie były prawdziwe. Potem poznały dziewczynke z sąsiedniej ulicy, więc mają wspólna towarzyszkę zabaw i rowerowych szaleństw. Z pewnością w młodszym wieku wszelkie zmiany łatwiej przeprowadzić.

• 3 weeks później...

Jechaliśmy jakiś czas temu od przyjaciół, którzy chcieli, abyśmy obejrzeli dom w Twojej okolicy i z drogi widać Wasz dom... Robi wrażenie przestronnego komfortowego domu dla rodziny:yes: A kolorki, takie subtelne pastele, wyglądają lepiej niż na zdjęciach:)

Na fotach urzeka mnie trawa, genialnie Wam rośnie:eek:

Fajnie się Wam mieszka:) to widać. Działasz coś samodzielnie w ogrodzie? A wewnątrz chce się coś robić czy po przeprowadzce wszystko się odkłada na kiedyś????

Hej :) W ogrodzie - to dość szumnie powiedziane. Jego reprezentacyjna część stanowi rabata frontowa - jest to największy obszar naszych nasadzeń. Roślinki kupowałam i rozplanowałam sama, mąż sadził. Roślin jest naprawdę dużo (tylko jeszcze malutkie, ale muszę patrzeć na nie w perspektywie wieloletniej) , aż musiałam 4 doniczki odstawić do wsadzenia na rabatę z tyłu domu. Tak więc w moim przypadku trudno mówić o ogrodzie - z tyłu domu jest kawałek trawnika, który teraz chcę dodatkowo pomniejszyć przez jeszcze jedną rabatkę, również z krzewami ozdobnymi i bylinami. Jest jeszcze trochę kwiatów wieloletnich, które planuję zasadzić, jak np.peonie czy irysy, ale wszytkiego nie dam rady zrobic w tym roku. Z kwiatków mam na razie niezapominajki (już przekwitły), stokrotki amerykańskie, lobelię płożącą, gożdziki miniaturki i dwa irysy. Pięknie zaczyna kwitnąć lawenda - przetrwała spadające na nią z dachu zwały śniegu i ładnie zagęściła się od zeszłego roku.

Acha, za domem czekają jeszcze na wsadzenie szczepiona robinia różowa i coś, co przypomina daglezję, ale nie wiem, czym jest naprawdę, malutki perukowiec i bzy, które wsadziłam na kwarantannę - przekopane z innego ogrodu niestety nie przyjęły się. Przywykłam już do myśli,że nie będę mieć ogrodu z "forumowego" zdarzenia, tylko taki rabatowy.

W środku jest jeszcze trochę rzeczy do zrobienia, ale zostawiamy je na " kiedyś ". Teraz priorytetem jest dla nas rodzinny wypoczynek.

W tym roku wybieramy się do Dalmacji, no i trzeba kupić węgiel na zimę ( już żałuje, ze nie mam pompy ciepła, bo OZC wyszło całkiem fajnie).

Edytowane przez ewanz

Ewa, liczyliście ile wam idzie opału na sezon grzewczy? My pellet przeliczyliśmy w skali roku (wodę mamy non stop kolor 365dni w roku grzaną normalnie piecem) i wyszło, że zużyliśmy ok 4ton czyli jakieś 3,5tys - mówią, że niezły wynik jak na 1 zamieszkałą zimę. Teraz kusi nas sprawdzenie jak to będzie z ekogroszkiem, brat podmienił pellet na groch i bardzo sobie chwali bo cena podobna a zużycie jest nieporównywalne (średnio worek pelletu tak jak 2,5worka eko)

Ogrzewanie grochem ma jedyną, ale podstawową zaletę jest bajecznie tanie:)

My na rodzinny wypoczynek znów nad polskie morze, ale ja dalej w tym sezonie nie mogę. Ciekawe jakie będziesz miała wrażenia po Dalmacji...

Mój ogród, mimo że większy, będzie na pewno uboższy w rośliny, a na pewno mniej różnorodny.