Ardea 17.06.2013 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2013 My grzaliśmy w zasadzie normalnie przez cały sezon, a może nie normalnie, bo wykończeniowcy półnago chodzili:p i naprawdę cenowo - euforia (przynajmniej cenowo, a ja nie odwiedzam kotłowni wcale) A wodę poza sezonem grzewczym będziemy prądem grzać. Ja w Dalamcji byłam raz i tylko raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewanz 17.06.2013 19:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2013 Esiak - szczęściarz Ardea - ile groszku zużyliście? Ja też nie zarzucam do pieca, ale gdyby przyszła taka konieczność .... samo wybieranie z popielnika to zgroza ( doświadczyłam) , no i co potem tymi pozostałościami robić? Wsypywać ponownie do worka - więc znowu tony pyłu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 17.06.2013 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2013 A może to zależy od jakości zakupionego groszku? Znajomi mieli jeden tańszy po ok 700zł tona i mnóstwo popiołu, kupili ten co ma mój brat teraz po 900zł i mówią że spala się świetnie. Ja się właśnie tego syfu boję bo teraz przy pellecie jest fajnie i dość czysto, a z pieca mąż wybierał raz na kilkanaście dni. Kurcze, nie wyobrażam sobie grzania wody prądem, u nas i tak 300zł miesięcznie za energię się płaci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 17.06.2013 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2013 ziemny, ziemny... ale ponieważ to pierwszy sezon grzewczy, mam nadzieje, że kolejne będą lepsze... Esiak a pi razy oko jaką temperaturę macie w domu? U mnie koleżanka z pracy ma gaz ziemny, miesięcznie płaci ok 400zł ale w domu 18stopni tylko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewanz 17.06.2013 19:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2013 300zł ojej - jużsię boję naszych rachunków! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 17.06.2013 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2013 Może po prostu my nie jesteśmy oszczędni? Fakt, nie mamy umowy na prąd fazami że kiedyś tam taniej a kiedyś nie więc zawsze ta sama taryfa.Dużo piekę (ciasta, mięsa, zapiekanki) no i pralka codziennie albo i częściej też leci. Do tego dwa kompy włączone całymi popołudniami no i piec chodzi 24 na dobę, 365dni w roku (nie wyobrażam sobie nie mieć ciepłej wody od ręki i ją specjalnie grzać) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 17.06.2013 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2013 Esiak a pi razy oko jaką temperaturę macie w domu? U mnie koleżanka z pracy ma gaz ziemny, miesięcznie płaci ok 400zł ale w domu 18stopni tylko na dole 20oC u góry zawsze jest cieplej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 17.06.2013 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2013 No to dla mnie 20stopni to zimnica, tak żeby w domu posiedzieć. Ja jestem ciepłolubna a na dodatek nie znoszę się ciepło ubierać i całą zimę latam na bosaka (podłogówki w salonie nie mamy) i obowiązkowo w krótkim rękawku. W sypialni jak pracowałam to tez ok 23 stopni mieć musiałam i jedynie na noc do 21 schodziło ale pod warunkiem flanelowej piżamy i kołdry puchowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 17.06.2013 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2013 Poszło prawie 3 tony. Używamy jakiegoś specyfiku ograniczającego sadzę i coś tam jeszcze. Mój mąż z pasją chodzi do pieca, nawet, gdy nie trzeba, to tam zagląda;) piec czyści co tydzień Prąd mamy trochę tańszy, bo ze specyficznego źródła z racji lokalizacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewanz 17.06.2013 20:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2013 Pumpa - u nas też jedna taryfa, 2 lapki non stop włączone, indukcja i inne AGD standardowo, teraz grzejemy wodę 24h grzałką - jest zawsze i nie trzeba na nią czekać (musimy kupić wyłącznik czasowy na noc). Lampy dobierałam wszędzie na żarówki energooszczędne, tylko w łazience na dole mamy 3 halogeny i na schodach 1x 40W. O rachunkach napiszę jesienią, gdy dostaniemy rozliczenie, ale o takiej kwocie nawet nie pomyślałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 17.06.2013 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2013 to nie kwestia temp wg mnie...u teściów jak mieszkaliśmy była zawsze wyższa temp i dopiero czuliśmy się komfortowo...w lapisie testowałem różne temp i wyszło nam, że 20 jest dla optymalną.... nie wiem inny klimat? wilgotność, mury? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 17.06.2013 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2013 Poszło prawie 3 tony. Używamy jakiegoś specyfiku ograniczającego sadzę i coś tam jeszcze. Mój mąż z pasją chodzi do pieca, nawet, gdy nie trzeba, to tam zagląda;) piec czyści co tydzień Prąd mamy trochę tańszy, bo ze specyficznego źródła z racji lokalizacji PKP Energetyka...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 17.06.2013 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2013 PKP Energetyka...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 17.06.2013 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2013 Poszło prawie 3 tony. Używamy jakiegoś specyfiku ograniczającego sadzę i coś tam jeszcze. Mój mąż z pasją chodzi do pieca, nawet, gdy nie trzeba, to tam zagląda;) piec czyści co tydzień Prąd mamy trochę tańszy, bo ze specyficznego źródła z racji lokalizacji Zdradzisz co to za specyfik?? Nasz ostatnio się zasmolił przez to przejście na tryb letni My prąd mamy z PGE, ponoć najdroższy, ale tutaj - na moim wypierdziewie - nie ma innego dostawcy Pumpa - u nas też jedna taryfa, 2 lapki non stop włączone, indukcja i inne AGD standardowo, teraz grzejemy wodę 24h grzałką - jest zawsze i nie trzeba na nią czekać (musimy kupić wyłącznik czasowy na noc). Lampy dobierałam wszędzie na żarówki energooszczędne, tylko w łazience na dole mamy 3 halogeny i na schodach 1x 40W. O rachunkach napiszę jesienią, gdy dostaniemy rozliczenie, ale o takiej kwocie nawet nie pomyślałam my mieliśmy przez pół roku ok 200zł ale kolejne prognozowane nas powaliły 354zł płacimy przez pół roku, mam nadzieję że potem będzie nadpłata i chociaż z miesiąc nie będziemy musieli płacić. to nie kwestia temp wg mnie... u teściów jak mieszkaliśmy była zawsze wyższa temp i dopiero czuliśmy się komfortowo... w lapisie testowałem różne temp i wyszło nam, że 20 jest dla optymalną.... nie wiem inny klimat? wilgotność, mury? w moim przypadku niekoniecznie, w bloku miałam spokojnie po 23 - zawsze musieliśmy dopłacać bo Pumpa zmarźluch ale rozgogolony na maxa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewanz 17.06.2013 20:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2013 Ardea - w tym coś tam jeszcze może być zawarta esencja spalania Pumpa - u nas temperatura nie schodziła poniżej 24 stopni na parterze (podłogówka) - prosiłam męża,zeby zmienił ustawienia pieca, bo było aż za goraco. Na górze trochę chłodniej ( kaloryfery) - raczej komfortowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 17.06.2013 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2013 Zapytam męża:cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 17.06.2013 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2013 my nie mamy żadnych prognoz... sam zgłaszam stany licznika, gazu co miesiąc, prądu co dwa miesiące... wydaje mi się to dobrym rozwiązaniem.... nie będę dodatkowo finansował firm, które i tak na nas żerują.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 17.06.2013 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2013 Szczęściarze. U nas nie ma takiej możliwości. Dobrze, że za wodę spisuje co miesiąc. Chociaż w sezonie zimowym też prognozowanymi lecą bo u nas licznik w studzience jest (wodociągi nie zgadzały się na przeniesienie istniejącego licznika do domu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 17.06.2013 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2013 a co do grzania, mam w excelu tabelę z codziennym zużyciem gazu i temp powietrza w danym dniu...dzięki temu udało mi się w miarę dobrze ustawić regulację pogodową...np w nocy kocioł w ogóle nie chodzi, jest ustawiona temp, obniżona na 18o ale nawet przy mrozach rzędu -20o od godz. 21 (kiedy kocioł przestaje grzać) do godz. 5 rano temp w domu nie spadała więcej niż o jeden stopień... od 5 rano do 9 kocioł ma nagrzać do 20o w domu, następne okienko czasowe jest pomiędzy 12-14 i następne pomiędzy 16 a 21, w tych godzinach kocioł może, ale nie musi się załączyć, ponieważ oprócz krzywej grzewczej ma brać pod uwagę temp panującą w pomieszczeniu reprezentatywnym (salon), i często się zdarza, że zaczyna grzać koło 18-19, histerezę mam ustawioną na 0,5oCtrochę pracy z excelem i zabawy ze sterownikiem i można uzyskać dobre spalanie gazu...co jeszcze? kocioł ma moc 15kW ja mu obniżyłem górną na 10kW i nadal bez problemu dogrzewał dom przy -20 na zewnątrz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 17.06.2013 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2013 Ja żałuję, że nie mieliśmy kasy żeby kupić sterowniki te takie pokojowe. Mamy tylko jeden główny który był z piecem i koniec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts