Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

suszenie prania, suszarki kondensacyjne - jakieś pomysły? :)

kai

Recommended Posts

Ja z kolei od stycznia użytkuję pralko-suszarkę Siemensa WD14H420EU. Póki co tylko w niej piorę, 7kg prania, wszystko idealnie uprane i może to zabrzmi dziwnie ale zimne:P

Do tej pory użytkowałam pralkę Boscha i pranie wyciągałam zawsze cieplutkie. Ale nie ważne, bo absolutnie mi to nie przeszkadza.

Mam za to pytanie, na bardzo wielu rzeczach jakie posiadam jest napisane, że nie wolno ich suszyć w suszarce. Drogie panie, czy zwracacie uwagę na metki, czy niekoniecznie? Szczególnie chciałabym się dowiedzieć co z pościelą, np. i Ikei lub taką zwykłą z kory.

• Odpowiedzi 82
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pościeli z kory nie posiadam, więc nie wiem jak się zachowuje, a z ikeową nic mi się nie dzieje po suszeniu.

Ja na metki nie zwracam zasadniczo uwagi. Jeżeli już, to przy dzianinowych i wełnianych rzeczach - tzn nie unikam suszenia, tylko wkładam na krótszy i delikatniejszy program i ewentualnie doszuszam na grzejniku w łazience.

Mam za to pytanie, na bardzo wielu rzeczach jakie posiadam jest napisane, że nie wolno ich suszyć w suszarce. Drogie panie, czy zwracacie uwagę na metki, czy niekoniecznie? Szczególnie chciałabym się dowiedzieć co z pościelą, np. i Ikei lub taką zwykłą z kory.

Na moich wszystkich metkach widnieje znaczek , ze nie mozna suszyć w suszarce.

Ja jednak suszę wszystko.

ja mam Hoovera VHC 791 XT bardzo dobrze się sprawdza...nie idealizowałbym programów typu "prosto do szafy", ale generalnie urządzenie bardzo przydatne i dobre. Ja często korzystam z programu "owieczka" czyli niewielka temperatura i delikatne kręcenie po 20minutach po zapach u papierosów, chińskiego tłuszczu czy innych nie ma śladu...

Czy możecie mi powiedzieć jak jest wygodniej: mieć pralkę i suszarkę koło siebie czy jedna na drugiej? Jak myślicie? Mam miejsce na obydwa warianty, ale nie wiem co jest praktyczniejsze. I jeszcze jedno pytanie: Jak rozwiązujecie kwestię ilości prania i suszenia, bo z tego co się orientuję to nie można na raz całego wsadu pralki dać do suszarki?

Dzięki za podpowiedzi.

wydaje mi się, że większość powinna mieć funkcję delikatnego usuwania zapachów:)

Co do ustawienia, jak masz miejsce ja bym ustawił obok siebie, jeżeli masz osobną suszarkę i pralkę to o ile mają taką samą ładowność to możesz cały wkład wsadzić. Wspomniany problem występuje dla pralko-suszarek gdzie wkład suszenia jest mniejszy niż wkład prania:)

Edytowane przez witu102

ja mam Hoovera VHC 791 XT bardzo dobrze się sprawdza...nie idealizowałbym programów typu "prosto do szafy", ale generalnie urządzenie bardzo przydatne i dobre. Ja często korzystam z programu "owieczka" czyli niewielka temperatura i delikatne kręcenie po 20minutach po zapach u papierosów, chińskiego tłuszczu czy innych nie ma śladu...

U Ciebie nie dosusza ?, ze tak piszesz?

U mnie ciuchy sa suche.

ooo, super ta opcja, czy ma ją każda suszarka?

W siemensie mozna sobie ustawiać czas i temperature jak się chce(słuzy do tego program czasowy) od 10 minut w górę .

Rozumiem. Bardzo dziękuję za odpowiedź. Nic złego się nie dzieje z tymi rzeczami jak rozumiem?

Nic.

Czy możecie mi powiedzieć jak jest wygodniej: mieć pralkę i suszarkę koło siebie czy jedna na drugiej? Jak myślicie? Mam miejsce na obydwa warianty, ale nie wiem co jest praktyczniejsze. I jeszcze jedno pytanie: Jak rozwiązujecie kwestię ilości prania i suszenia, bo z tego co się orientuję to nie można na raz całego wsadu pralki dać do suszarki?

Dzięki za podpowiedzi.

Postawiłabym w słupku , tylko i wyłącznie z wygody .

Wyjmujesz sobie jeden po drugim , bez schylania .

Edytowane przez zott36

Jestem za słupkiem.

Wyciągając nie schylasz się i widzisz dokładnie co jeszcze masz w bębnie - to o tyle ważne, że wyciągam zawsze większe rzeczy jako pierwsze, drobiazgi zostawiam na koniec. I cały czas stoję wyprostowana. To rozwiązanie jest szczególnie wygodne, bo trzeba składać rzeczy ciepłe od razu po zakończeniu programu, by sie samoistnie prasowały :-) - unika się ciągłego kucania po kolejne rzeczy. Jak wyciągniesz wszystko od razu - stygnąc, rzeczy się zagniatają.

słupek jest wygodny pod warunkiem że nie jest przy ścianie - wtedy zawsze któreś z urządzeń będzie przyblokowane

Że co? :) Efilo wytłumacz o co chodzi z tym przyblokowaniem , bo nie rozumiem.

Ja mam z jednej i drugiej storny scianę ( tzw. wnęka) i nie bardzo wiem o czym mowa. W jaki sposób przyblokowne?

• 1 year później...

Jestem szczęśliwą posiadaczką suszarki bosch EcoLogixx 7 WTW86563PL. Stoi sobie w słupku na pralce. Sprzęcik stoi we wnęce zabudowanej drzwiczkami. Podczas używania tj. prania i suszenia zostawiam drzwiczki szafki otwarte, ciepło wydostaje się na łazienkę. Ze sprzętem nic się nie dzieje. Jestem za to zachwycona tym ze nie mam sznurków w domu, wilgoci ze schnącego prania (w bloku mamy kiepską wentylację), piorę, suszę, chowam do szafy i ...na tydzień zapominam o praniu. Fajna jest funkcja nastawiania czasu kiedy suszenie ma się zakończyć. Można dostosować czas do swoich potrzeb a by wyjąć jeszcze cieple z suszarki.

Pościel z IKEI można suszyć (znaczki tak mówią :) ) Suszę wszystko, jeszcze testuję, uczę się ale śmiało polecam.

Ja mam też Boscha, ale WTY 88780.

Suszarka jest sprzętem, który zawsze chciałam mieć w nowym mieszkaniu i musiało się na nią znaleźć miejsce. U nas stoją w słupku, za ścianką, żeby nie było widać boków i kabli z tyłu (chociaż wstawianie do takiej wnęki to była katastrofa). Pranie jest świeże, pachnące, ciepłe po wyjęciu. A ręczniki są tak bosko miękkie - żaden zmiękczacz nie jest w stanie nic podobnego zrobić. Polecam jak najbardziej! I też myślę, że słupek to lepsza opcja, nawet jeżeli ma się dużo miejsca.

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
pytanie do uzytkownikow ktorzy troche juz uzywali suszarek, jak z jakascia ubran?? nie niszcza sie??

u mnie jest raczej ok i nie zauważyłam tego problemu ale znajomi mają jakieś tanie urządzenie (bo szuszarką tego nie nazwę i nie pamiętam teraz nazwy) i poniszczyło im już pare rzezy tak więc trzeba uważać jaki sprzęt się kupuje :)

• 1 year później...