kuciar 08.10.2014 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2014 Pytanie do znawców ,czy pralka 800 obrotów wystarczająco wywiruje wodę aby potem pranie mogło zostać wysuszone w suszarce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 09.10.2014 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2014 Pytanie do znawców ,czy pralka 800 obrotów wystarczająco wywiruje wodę aby potem pranie mogło zostać wysuszone w suszarce? Tak:yes: Przez rok używałem takiej pralki i suszyło się dobrze - jednak im więcej obrotów tym krócej w suszarce. Teraz mam pralkę 1000 obrotów i pranie suszy się 20-30min krócej, więc i mniej prądu zeżre:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuciar 09.10.2014 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2014 Dzieki a jaka suszarke użytkujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 09.10.2014 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2014 Dzieki a jaka suszarke użytkujesz? Siemens SIWATHERM 7400IQ - kupiłem w komisie za 600zł i właśnie zaczyna 3 rok bezawaryjnej pracy:) Bardzo polecam:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuciar 09.10.2014 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2014 (edytowane) Dobra dzieki ,jestem wlasnie w trakcie szukania kompletu czyli pralka plus suszarka .Stawiam na te trzy firmy : Siemens,Electrolux i Bosh Edytowane 9 Października 2014 przez kuciar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eluś 15.10.2014 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2014 Podnoszę wątek licząc na Waszą pomoc.Przymierzałam się do zakupu suszarki szukałam modelu który jest w dobrej cenie,nie mając pojęcia o samym urządzeniu.Gdzieś wyczytałam że program parowy jest super.Ale modele polecane już nie występują w sprzedaży o zasięgu cenowym przeze mnie preferowanym tj. ok.2000 zł .Wczoraj zepsuła mi się pralka o ironio.Podjęłam decyzję że jej nie naprawię.Od początku miałam z nią problem i ma parę wat więc nie mam zamiaru czekać na serwis części.I teraz pytanie jaki zestaw polecicie. Chyba muszę zrobić słupek bo planowałam pralkę mieć w spiżarce a suszarkę w łazience .Wstępnie polecono mi pralkę Samsung za 1150 system bąbelkowy w zimnej wodzie.Zaś suszarkę Simens. Więc kurcze nie wiem czy ustawienie urządzeń jednego na drugim będzie możliwe.Myślę że powinny być jednej firmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 15.10.2014 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2014 Zawsze możesz zrobić tak jak ja, to jeszcze 600zł Ci w kieszeni zostanie:)Ja mam pralkę Amica za 800żł - kupiona rok temu. Poprzednia tez była Amica przez 12 lat nie chciała się zepsuć, więc teraz pracuje u mamy - wymieniłem bo nie miała opóźnienia startu. A suszarkę kupiłem ponad 2 lata temu w komisie (z gwrancją) Simens z programami parowymi, opóźnieniem startu i wszystkimi bajerami za jedyne 600zł - suszy wyśmienicie:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yorey 08.11.2014 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2014 Wielce Szanowni, po lekturze całego internatu (do ostatniej strony) ciągle wiem, że nic nie wiem... Oczekuję od suszarki:1. wyeliminowania żelazka - może nie w 100%, bo wiadomo - koszule, spodnie w kancik, ale całą resztę chcę od razu do szafy2. niepsucia ubrań3. trwałości4. rozsądnych parametrów zużycia prądu Głośna może być jak Huta Katowice - mieszkać będzie w piwnicy, tuż obok pralki - a pralka mieści 7kg prania, więc suszarka 7kg będzie wsamrazowa i większa niepotrzebna (chyba). Mam wstępnie wybrane 3 typy:1. SIEMENS WTXL2100 - http://allegro.pl/siemens-wtxl2100-2-lata-gwarancji-ccracenn-i4761369724.html - dobra cena, acz za cholerę nieznane szczegółowe parametry, ze szczególnym uwzględnieniem zagadnień prądowych. Suszarka robiona pewnie na rynek niemiecki, bo u nas żadnych informacji na jej temat nie znalazłem - nie wiadomo jak z serwisem pogwarancyjnym. Ogólnie za czorta nie mam żadnych doświadczeń z zakupami tego rodzaju, ale może ktoś to ćwiczył i ma wyrobioną opinię? 2. AEG T86280IC - http://www.skapiec.pl/site/cat/310/comp/2992022#techniczne - tą nową mogę mieć za jakieś 1400 PLN, ale nie wiem czy spełni pokładane nadzieje jeśli chodzi o zwolnienie z żelazka i czy realnie nie będzie bolesna w kwestii prądu....? 3. Electrolux EDH13386GW - http://www.skapiec.pl/site/cat/310/comp/5333469#techniczne - ta miałaby kosztować 1.800 i ma najfajniejszy opis, ale wszak nie będę kupował opisu... A 800 PLN piechotą nie biega..... Będę niezwykle wdzięczny za cenne uwagi:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marysia89 10.11.2014 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2014 Witam wszystkich, ostatnio urządzałam mieszkanie i udało mi się trochę zaoszczędzić, korzystając z kodów rabatowych na http://kodyrabatowe.interia.pl/kupony-rabatowe/nexterio. Polecam, może ktoś skorzysta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zaiac 21.11.2014 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2014 Temat został założony 4 lata temu i borykam się z tym samym problemem co jego założycielka. Mam pralkę 45 zł w zamykanej wnęce o głębokości 57 cm (ani milimetra więcej). Nie ma opcji wystawania, przesuwania itd. Po prostu potrzebuję suszarki która mi tam wejdzie.Byłem już bliski zakupu: http://www.beko.com.pl/produkt/46/dcu_7330Pojechałem jednak do sklepu i okazało się że podawany przez producenta wymiar 54 cm ma niewiele wspólnego z rzeczywistym wymiarem urządzenia...Czy ktoś z was kojarzy suszarkę o mniejszych rozmiarach (oprócz wspomnianego od początku 3,5 kg electoluxa)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yorey 25.11.2014 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 pomogłaś, jak cholera....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agagrusz 26.11.2014 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2014 Yorey, tutaj jest trochę o suszarkach: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?130125-Pro%C5%9Bba-o-pomoc-w-wyborze-suszarki-kondensacyjnej co do wyboru jednej z trzech, których linki podałeś - nie pomogę, nie znam się Ale użytkuję suszarkę od roku - jestem bardzo zadowolona z niej. Ogromna wygoda i oszczędność czasu. I w większości przypadków jest tak, że można rzeczy bezpośrednio do szafy bez prasowania wkładać. Wiadomo, bluzki, koszule, prasować i tak trzeba i tak. Poza tym, rzeczy wyjmować trzeba jeszcze ciepłe, wtedy nie zdążą się pognieść. No i lepiej kupić taką na większą ilość prania niż ma się pralkę - bo jak się da do suszarki dużo rzeczy, to też wtedy się bardziej gniotą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yorey 26.11.2014 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2014 bardzo serdecznie dziękuję za info! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 29.11.2014 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2014 zaiac, zerknij na te poniżej.Aeg i Electrolux podają gł. 54cm, ale podają też że maksymalna gł. to 57 cm.AEG T61270AC.Electrolux EDP12074PDW.[h=2][/h] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 29.11.2014 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2014 Yorey, nie wiem jak inni, ale ja używam suszarek od 10lat i wystarczyłyby mi 2-3 programy a na co dzień nawet 1.To co dla mnie było isotne to pojemność - większa niż pralki, zużycie prądu i sposób czyszczenia filtra.To jest moja 4 suszarka i przekonałam się, że najwygodniej dla mnie jest gdy główny filtr jest zamocowany na drzwiach.Wygodą jest też możliwość podpięcia suszarki do kanalizacji. Nie wiem czy każda to ma. Na twoim miejscu bym popatrzyła na to co dla Ciebie istotne w suszarca i na tej podstawie bym kupiła.O trwalosci suszarek nikt Ci nic nie powie, bo to w Polsce wciąż mało popularny sprzet (poza forum muratora) i nieiwele jest osób, które mogą powiedizeć, że kilka lat używają.Ubrań nie niszczy żadna albo niszczą wszystkie - zależy jakie ubranie wrzucisz i czy jest ono przystosowane do suszenia.Prasowanie to kwestia indywidualna - ja prasuję tylko i wyłącznie koszule i to raczej te bawełniane lub lniane, Jeśli koszula ma odrobinę syntetycznego dodatku obywa się bez prasowania.Ale sam musisz zdecydować czy dla Ciebie ubranie z suszarki jest wystarczająco wyprasowane by je złożyć i zapomnieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uzi123 04.12.2014 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2014 Ja mogę dodać jeszcze swoje trzy grosze. Ostatnio zmieniłem moją pralkę Candy (kupioną 8 lat temu według kryterium: najtańsza, która ma mniej niż 50 cm głębokości) na pralko-suszarkę od Electroluxa (EWW1476HDW). Najczęściej susze w programie do szafy, ładuje mniej już do prania, tak abym nie musieć się martwić, czy to nie za dużo do suszenia. Cały cykl pranie+suszenie trwa kilka godzin, ale nie muszę nic dotykać. Moje obserwacje: 1) dobrze wyciągnąć ubrania od razu po zakończeniu działania, inaczej ciepłe leżą na sobie i się gniotą 2) jeśli stosować 1, to jest mniej prasowania niż przy stosowaniu starej pralki i suszeniu na linkach (w domu lub na balkonie) 3) największa zaleta: wrzucasz brudne wyciągasz czyste i suche. Już kilka razy tak się złożyło, że udało się przechodzić kilka dni w tej samej koszulce, zakładając codziennie czystą: morał jest prosty- nawet jeżeli suszarka niszczy ubrania można mieć ich mniej i sumarycznie wydatki na ubrania bardzo nie rosną (ma się zawsze modny ciuch ) Co do wyborów: nie widzę merytorycznych powodów aby na mniejszych mieszkaniach w blokach mieć suszarkę i pralkę oddzielnie. Może być to pomocne, jak ktoś ma np dużo różnorodnego prania, ale nie w warunkach typowej polskiej rodziny (niezbyt duże mieszkanie, 4-5 osób) Co do wymiarów to specjalnie zmierzyłem: obecnie od ściany do czubka drzwiczek jest jakieś 58.5 cm, przy czym węże z tyłu zajmują jakieś 2 cm. Jak ktoś ma miejsce z boku to pewnie można je inaczej poprowadzić. U mnie też udało by się odzyskać te dwa cm, gdyby odpływ i krany były trochę inaczej zamontowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuciar 15.12.2014 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 A dlaczego nikt nie wspomina o najwiekszej zalecie suszarki!!!!! Wilgoc zamiast w sciany idzie kondensacyjnie do zbiornika.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yorey 15.12.2014 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 cóż, w sezonie grzewczym powietrze i tak w cholerę przesuszone, więc wilgoć z suszącego się prania jest raczej zaletą niż wadą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuciar 15.12.2014 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 taaaaa a jak czesto robisz pranie i w jakiej ilosci? bo u mnie przy dwulatku pralka i suszarka chodzi na okraglo i raczej wole ta wilgoc miec w zbiorniku niz w scianach ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yorey 17.12.2014 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2014 cóż... mam dwójkę nieco bardziej rozrabiających - ale wychodzę z założenia, że od usuwania nadmiaru wilgoci jest wentylacja, ale nijak nie mogę tego nadmiaru wilgoci dostrzec - przeciwnie, wskaźnik ciągle poniżej 40%..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts