Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Mam pytanie w jaki sposób najlepiej uszczelnić membranę (Tyvek supro) w okolicy komina i kominków wentylacyjnych.

Chciałem użyć do tego celu specjalnej taśmy do reperacji. Można ją uszczelnić od wewnątrz domu, czy należy

ściągnąć dachówki i uszczelnić od strony dachówek.

Doradźcie bo nie uśmiecha mi się ściągać dachówki. W sumie mam do uszczelnienia 3 kominki wentylacyjne i 1 dziurę wyciętą pomyłkowo.

komin..JPGmembrana_dachowa..jpg

Pozdrawiam,

gul1337

komin..JPG

membrana_dachowa..jpg

https://forum.murator.pl/topic/153668-uszczelnienie-membrany-wok%C3%B3%C5%82-komina-i-komink%C3%B3w/

Twój komin już jest źle obrobiony. Jak wszystko masz tak wykonane to nie unikniesz zdjęcia dachówek. Pozdrawiam.
Co to znaczy że jest źle wykonany?

Fragmenty folii wstępnego krycia zwisają do wewnątrz poddasza a powinny być wyłożone na komin. Ja podobnie jak przedmówca przyklejam folię do komina a dodatkowo robię niezależną obróbkę. Krótko mówiąc komin powinien być tak obrobiony jak okno połaciowe łącznie z rynienką odprowadzającą. Pozdrawiam.

Dziękuję za odpowiedzi, Teraz z pewnością ściągnę dachówkę, mam jeszcze pytanie czy należy te fragmenty folii wyciągnąć na zewnątrz, i pokleić taśmą czy lepiej wziąść duży kawałek membrany, przykleić do komina a następnie przykleić taśmą do membrany (taka duża łata)?

Mam również pytanie co do wycięcia w kształcie "x" na drugim zdjęciu - zakleić je tylko taśmą od dołu czy przykleić dużą łatę od strony dachówek?

Pozdrawiam,

gul1337

Tak wyciągnąć i przykleić do komina. Nacięcie zakleić dobrą taśmą naprawczą z obu stron. Pozdrawiam.