jw3221 13.02.2011 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2011 witam wszystkich czytajacych nasz watek!! to nasz pierwszy post wiec prosimy o wyrozumialosc, tak wiec do rzeczy,chcemy ruszyc z budowa naszego wymarzonego domku i zastanawiamy sie z zona czy pozostac w oryginalnym planie parterowego domku czy tez skusic sie na zrobienie mieszkalnego poddasza. Czy warto inwestowac w takie rozwiazanie, z jakimi ewentualnie problemami sie to wiaze ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 13.02.2011 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2011 Trochę późno na zmiany. Najważniejsze to zmiana pozwolenia i zmiany w konstrukcji budynku. Trzeba gdzieś wykroić klatkę schodową. Jak duże to poddasze , na całości czy tylko w części środkowej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jw3221 13.02.2011 12:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2011 w oryginale jest dostep do strychu i chyba da sie tam wstawic jakas fajna konstrukcje schodow zamiast "skladanej drabiny" na poddasze chcialibysmy wywalic sypialnie z dolu, tak zeby dol byl tylko powierzchnia dzienna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamykkamyk2 14.02.2011 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 Ja jestem zadowolony z poddasza, ale czy warto to sam musisz zdecydować, to są jednak dodatkowe metry, więc czy będą Ci potrzebne? Poza tym, tak jak napisał Zbigniew będziesz musiał zrobić zmiany w projekcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 14.02.2011 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 witam wszystkich czytajacych nasz watek!! to nasz pierwszy post wiec prosimy o wyrozumialosc, tak wiec do rzeczy, chcemy ruszyc z budowa naszego wymarzonego domku i zastanawiamy sie z zona czy pozostac w oryginalnym planie parterowego domku czy tez skusic sie na zrobienie mieszkalnego poddasza. Czy warto inwestowac w takie rozwiazanie, z jakimi ewentualnie problemami sie to wiaze ?? Jaki masz projekt ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuba Dąb 14.02.2011 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 Jeśli to faktycznie ma być inwestycja to róznie można na to patrzeć. Ale jeśli chcecie dla siebie, to napewno jest to bardzo fajna strefa prywatno/wypoczynkowa. Można się odciąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jw3221 15.02.2011 18:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 Ja jestem zadowolony z poddasza, ale czy warto to sam musisz zdecydować, to są jednak dodatkowe metry, więc czy będą Ci potrzebne? Poza tym, tak jak napisał Zbigniew będziesz musiał zrobić zmiany w projekcie. a te zmiany musi mi wykonac autor projektu?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jw3221 15.02.2011 18:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 Jaki masz projekt ? tzn?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bind 17.02.2011 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2011 To znaczy, że poddasze powinno być w projekcie uwzględnione. Pytanie jaki jest projekt i plan zagospodarowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof czajka 20.02.2011 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 bo nie wiadomo czy zdążycie ze zmianami w projekcie jeżeli lada chwila (od pierwszych ciepłych dni) chcecie ruszyć z budową. W przeciwnym razie nie macie co rozważać zmian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuba Dąb 21.02.2011 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 hmm no ja osobiście nie przejmowałbym się chwilą zwłoki gdyby miałoby to dać mi dom w którym CHCIAŁBYM spedzisz reszte życia. Ale co kto woli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jw3221 04.04.2011 17:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 Jednak zdecydowalismy sie na to poddasze, macie racje ze warto miec prywatna sfere. Modyfikacje zrobione (troche to potrwalo :/ ), jednak kwestia ocieplenia i pokrycia (dachówka) jest nadal otwarta.Możecie podpowiedzieć jakie macie w tej kwestii rozwiązania u siebie, bądz jakie polecacie?? czym sie kierować w wyborze materiału ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gustaw Fijak 05.04.2011 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 to nie tylko o wiecej miejsca idzie rzecz, masz powierzchnie za ktora nie placisz pelnej wartosci podatku, niby nie duzo ale w skal kilku lat masz dodatkowe pomieszczenie bez kosztow jak pietro czy parter! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gustaw Fijak 05.04.2011 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 chce na budynku z cegly podciagnac poddasze z bk, oczywiscie w moim przypadku musi byc projekt i odbior z ekspertyza ale materiał mnie przekonal jak nic! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jw3221 05.04.2011 16:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 no własnie to mnie rownież przekonało, pozatym chce maxymalnie wykorzystac dostępną przestrzeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jw3221 05.04.2011 16:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 czyli Ty rozbudowujesz swoją "podstawe" o poddasze, u mnie już była przestrzeń do zaadaptowania jako ewentualne poddasze, tylko musiałem zmienić troche dostęp do strychu na "wieksze schody".A jakie masz zamiar zrobić pokrycie i ocieplenie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gustaw Fijak 06.04.2011 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2011 posiadam strych z kopertowym dachem wiec wiąze się to z podciągnięciem scian (wspomniany BK - i tu myślę ze najleszy materiał na moją rozbudowę) o wartości pozwalające na wykorzystanie przynajmniej 2 scian jako nie utrudniających komunikacji, przy pozostalych zastosować skosy, wiąze się to również z wykonaniem wewnętrznej klatki schodowej bo stara (raz ze star) to nie spełnia wymogów komunikacyjnych,Co do ocieplenia myslalem o welnie jako dobrze wpasowujacym sie materiale w krokwie itd. Co do ocieplenia scian jestem zwolennikiem styropianu wiec ta kwestie pozostawiam pod rozwazenie. Jezeli chodzi o sam dach, blacha, wiem ze ceramka wyglada swietnie ale jest drozsza i wymaga innej mocniejszej konstrukcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jw3221 06.04.2011 17:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2011 a co do dachu, wata w krokwiach owszem, wybierasz szklana czy kamienną?? ciezko sie doszukać konkretnych różnic :/ i jeszcze jedno, czy bedziesz stosowal cos do tzw. wstepnego krycia?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts