Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy warto inwestowac w mieszkalne poddasze??

jw3221

Recommended Posts

witam wszystkich czytajacych nasz watek!!

to nasz pierwszy post wiec prosimy o wyrozumialosc,

tak wiec do rzeczy,

chcemy ruszyc z budowa naszego wymarzonego domku i zastanawiamy sie z zona czy pozostac w oryginalnym planie parterowego domku czy tez skusic sie na zrobienie mieszkalnego poddasza. Czy warto inwestowac w takie rozwiazanie, z jakimi ewentualnie problemami sie to wiaze ??

witam wszystkich czytajacych nasz watek!!

to nasz pierwszy post wiec prosimy o wyrozumialosc,

tak wiec do rzeczy,

chcemy ruszyc z budowa naszego wymarzonego domku i zastanawiamy sie z zona czy pozostac w oryginalnym planie parterowego domku czy tez skusic sie na zrobienie mieszkalnego poddasza. Czy warto inwestowac w takie rozwiazanie, z jakimi ewentualnie problemami sie to wiaze ??

Jaki masz projekt ?

• 1 month później...

Jednak zdecydowalismy sie na to poddasze, macie racje ze warto miec prywatna sfere.

Modyfikacje zrobione (troche to potrwalo :/ ), jednak kwestia ocieplenia i pokrycia (dachówka) jest nadal otwarta.

Możecie podpowiedzieć jakie macie w tej kwestii rozwiązania u siebie, bądz jakie polecacie?? czym sie kierować w wyborze materiału ??

posiadam strych z kopertowym dachem wiec wiąze się to z podciągnięciem scian (wspomniany BK - i tu myślę ze najleszy materiał na moją rozbudowę) o wartości pozwalające na wykorzystanie przynajmniej 2 scian jako nie utrudniających komunikacji, przy pozostalych zastosować skosy, wiąze się to również z wykonaniem wewnętrznej klatki schodowej bo stara (raz ze star) to nie spełnia wymogów komunikacyjnych,

Co do ocieplenia myslalem o welnie jako dobrze wpasowujacym sie materiale w krokwie itd. Co do ocieplenia scian jestem zwolennikiem styropianu wiec ta kwestie pozostawiam pod rozwazenie. Jezeli chodzi o sam dach, blacha, wiem ze ceramka wyglada swietnie ale jest drozsza i wymaga innej mocniejszej konstrukcji.