giusto 13.02.2011 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2011 (edytowane) Za kilkanaście dni zamierzam rozpocząć budowę. Na mojej działce pod 30 cm warstwą ziemi znajduje się opoka. W moim projekcie domu ściana fundamentowa jest monolityczna i przy takim rozwiązaniu chcę pozostać. I tu moje pytania:1. Czy mając taki rodzaj gruntu ławy wylewać w szalunki, czy prosto do gruntu. Wybierając drugie rozwiązanie nie będzie możliwości uzyskać równych brzegów ławy, ponieważ przy kopaniu będą się odrywać kęsy kamienia, więc według mnie rozsądniejszym rozwiązaniem będzie ława w szalunku.2. Jak szalować ścianę fundamentową na już wylanej ławie. W moim projekcie ława jest wylewana razem ze ścianą oraz oba elementy są połączone zbrojeniem, chcę odstąpić od tego rozwiązania ponieważ wydaje mi się bardziej skomplikowane i dużo kosztowniejsze. 3. Czy po wylaniu ławy izolować ją przed wylaniem ściany fundamentowej, jeśli tak to w jaki sposób.4. W projekcie mam zbrojoną ścianę fundamentową, czy pozostać przy takim rozwiązaniu, a może zamiast zbrojenia zatopić w ścianie siatki takie jak do wylewek aby tylko uniknąć pęknięć.5. Czy mając taki grunt robić drenaż opaskowy.6. Czy ocieplać fundament jeśli nie robię piwnic.Fundament według projektu wygląda następującohttp://images37.fotosik.pl/579/d6abb4ad8f5753c1med.jpg Edytowane 13 Lutego 2011 przez giusto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 13.02.2011 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2011 Kupowałeś gotowca ?Jeśli tak i nie ma przeciwwskazań to wylej ławę i wymuruj ścianę fund. z bloczków. Pogadaj z kier bud. W przypadku piwnicy widzę sens ścian z żelbetu a u Ciebie mija się z celem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 13.02.2011 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2011 Małe pytanieCzy nie jest to teren objęty szkodami górniczymi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giusto 13.02.2011 12:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2011 Tak, gotowiec, już pytałem i kierownika i architekta i mogę zmienić również na bloczki, a ławy lać w szalunki? czy na ławy dawać izolację poziomą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giusto 13.02.2011 12:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2011 Małe pytanie Czy nie jest to teren objęty szkodami górniczymi ? Nie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miszaki 13.02.2011 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2011 My wybudowaliśmy fundament na płycie fundamentowej, mimo tego, że teren leży poza kopalniami (25 km od Brynowa). Zobacz jak zrobiliśmy fundament na zdjęciach w linku.Fundament to nie jest element konstrukcji, na którym się powinno oszczędzać, myślę, że Ci, którym opada podłoga coś o tym wiedzą. Na fundament nie żałuj, od niego zależy cały dom. Pozdr, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 13.02.2011 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2011 (edytowane) Jak kier bud się zgodził się pod tym podpisze to rób z bloczków. Możesz wylać w grunt. Szalujesz tylko od góry żeby złapać poziom. Ale folią wykładasz wykop albo chudziaka lejesz.W przypadku bloczków ja bym dał izolacje pozioma pod i pionową na ściany fund. Edytowane 13 Lutego 2011 przez fenix2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 13.02.2011 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2011 Fundament to nie jest element konstrukcji, na którym się powinno oszczędzać, myślę, że Ci, którym opada podłoga coś o tym wiedzą. Na fundament nie żałuj, od niego zależy cały dom. Co ma podloga "opadająca " do fundamentów? Proszę o wyjaśnienie. Reszta wypowidzi to chyba jakieś mądrości ludowe ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miszaki 13.02.2011 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2011 Fundament na płycie fundamentowej nie opadnie nigdy. Ale w Polsce mało kto to robi, bo szuka oszczędności na najważniejszym, żeby potem zaszaleć przy urządzaniu. Zdarza się, że podłogi ludziom opadają, bo są wlane między ściankami. My zbudowaliśmy płytę, bo widzieliśmy jak to wygląda kiedy w łazience np. podłoga opada na 10 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giusto 13.02.2011 13:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2011 (edytowane) Jako że jestem budowlańcem chcę wykonać to sam, co prawda nie jestem murarzem a sztukatorem ale myślę że sobie dam radę. Projekt został zakupiony gotowy, więc nie był dostosowany do panujących warunków na działce, stąd moje pytania, na rysunku ściana fundamentowa jest zbrojona moim skromnym zdaniem jak pod schron przeciwatomowy. Konsultowałem się z architektem, jak również z kierownikiem budowy i mogę zamienić monolit na bloczki, mogę zrobić monolit i zrezygnować ze zbrojenia ściany na rzecz siatek rozprężeniowych(nie wiem czy dobrze je określiłem) Kupując kolego zibig_eng gotowy projekt jest w nim zaznaczone aby go dostosować do panujących warunków gruntowych na działce, stąd moje pytania. Edytowane 13 Lutego 2011 przez giusto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miszaki 13.02.2011 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2011 Rób jak chcesz. Pamiętaj tylko, że Pan architekt i kierownik budowy nie będą mieszkali w Twoim domu. Moim skromnym zdaniem, jak ktoś buduje dom, powinien to robić tak porządnie jak tylko się da. A już na pewno nie oszczędzać na rzeczach istotnych. Ale ja jestem tylko babą, w dodatku ze Ślunska, więc na pewno się nie znam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 13.02.2011 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2011 Fundament na płycie fundamentowej nie opadnie nigdy. Ale w Polsce mało kto to robi, bo szuka oszczędności na najważniejszym, żeby potem zaszaleć przy urządzaniu. Zdarza się, że podłogi ludziom opadają, bo są wlane między ściankami. My zbudowaliśmy płytę, bo widzieliśmy jak to wygląda kiedy w łazience np. podłoga opada na 10 cm. A po co robić fundament na płycie fundamentowej ? Ludziom podłoga się zapada ponieważ nie zagęścili dobrze piasku pod wylewką a nie z powodu ław fund. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miszaki 13.02.2011 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2011 Jak to po co? Przede wszystkim nie musisz zagęszczać piachu, wręcz przeciwnie, tylko go wsypujesz a on ładnie opada i tworzy się dodatkowa izolacja (pusta przestrzeń między piachem a płytą). Na płycie podłoga nie opadnie nigdy, bo jest ZESPOLONA ze wszystkimi ściankami, dla porównania, jest jak strop. Nikt z Was nie widział nigdy czegoś takiego? Cały zachód tak buduje (czyt. porządnie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giusto 13.02.2011 14:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2011 Ale ja Miszaki nie chcę robić fuszerki, chcę tylko dostosować do moich warunków gruntowych, a jak wspomniałem grunt pod fundament to opoka, stabilny grunt pod fundament, jeszcze w okolicy stoją domy wykonane w całości właśnie z tej skały, a mają co niektóre ponad sto lat, ale do rzeczy, po co mam wydawać pieniądze na dodatkowe zbrojenie ścian fundamentowych jeśli mogę zrobić np z bloczków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 13.02.2011 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2011 (edytowane) Jak to po co? Przede wszystkim nie musisz zagęszczać piachu, wręcz przeciwnie, tylko go wsypujesz a on ładnie opada i tworzy się dodatkowa izolacja (pusta przestrzeń między piachem a płytą). Na płycie podłoga nie opadnie nigdy, bo jest ZESPOLONA ze wszystkimi ściankami, dla porównania, jest jak strop. Nikt z Was nie widział nigdy czegoś takiego? Cały zachód tak buduje (czyt. porządnie). Jak wygląd płyta fund. to ja wiem. Ja się pytam po co chcesz robić fundament na płycie fundamentowej ? Oczywiście płyta fund. jest lepsza i tego nie kwestionuje ale i droższa. Edytowane 13 Lutego 2011 przez fenix2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giusto 13.02.2011 14:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2011 Jak wygląd płyta fund. to ja wiem. Ja się pytam po co chcesz robić fundament na płycie fundamentowej ? Oczywiście płyta fund. jest lepsza i tego nie kwestionuje ale i droższa. Kolego fenix2 ja nie chcę płyty, temat z płytą przytoczyła koleżanka Miszaki, a z tego co zobaczyłem w galerii koleżanki to już ją ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 13.02.2011 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2011 Kolego fenix2 ja nie chcę płyty, temat z płytą przytoczyła koleżanka Miszaki, a z tego co zobaczyłem w galerii koleżanki to już ją ma. Koleżanka nie ma płyty fundamentowej, tylko zwykły fundament (do tego z wadliwie wykonanym zbrojeniem ław), zwieńczony płytą z betonu zbrojonego wylaną pomiędzy ścianki fundamentowe na niezagęszczony piasek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 13.02.2011 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2011 Koleżanka Miszki się chwali, a nie ma typowej płyty fundamentowej tylko jakąś hybrydę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giusto 13.02.2011 15:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2011 (edytowane) Ten zapis oznacza że masz zlecić wykonanie PROJEKTU ADAPTACJI DO WARUNKÓW LOKALNYCH /przeprojektowanie fundamentów/ a nie pytać się na forum muratora jak pozmieniać gotowca... "aby było dobrze:". W projekcie pisze że zmian adaptacyjnych może dokonać osoba z uprawnieniami budowlanymi, a tą osobą jest kierbud, dał mi do wyboru dwie opcje i dlatego pytam, wydaje mi się że kolega nic nie wnosi w tym temacie tylko podnosi zbędną krytykę więc proszę kolegę o powstrzymanie się od komentarzy. Zadałem konkretne pytania i jeśli kolega nie może mi na nie odpowiedzieć to proszę nie komentować tego postu. Edytowane 13 Lutego 2011 przez giusto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 13.02.2011 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2011 Miszaki ile Cię ta płyta kosztowała , ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts