Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fundamenty

giusto

Recommended Posts

Ha ha ha, nie wiem, co mam, a to dobre. Płyta nie jest wylana między ścianami. Sorry, ale jeszcze mam oczy. Wiem, co mam. Zdjęcia to zdjęcia, ale to Ty tego nie widzisz. Dlatego nie zagęszczałam piasku, bo konstrukcja stalowa jest oparta na wszystkich ścianach.

Pod cegłówkami na zdjęciu są ściany fundamentowe.

11.JPG

Edytowane przez Miszaki

• Odpowiedzi 92
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kierownik budowy nie ma prawa dokonywać adaptacji projektu - jako posiadacz uprawnień wykonawczych nie ma prawa grzebać w cudzym projekcie. Adaptacji projektu może wykonać wyłącznie osoba z uprawnieniami budowlanymi do PROJEKTOWANIA .

Uzyskałeś konkretne odpowiedzi tylko nie przyjmujesz ich do wiadomości.

Samowolka w "budowaniu", nieudokumentowane projektem zamiennym mogą się skończyć nieprzyjemnie podczas próby oddania budynku do użytku...

Kolego tak jak napisałem u mnie osobą kompetentną jest kierownik budowy, posiada on uprawnienia architektoniczno-konstrukcyjne, oraz uprawnienia do adaptacji projektów i dał mi wybór.

Jak to po co? Przede wszystkim nie musisz zagęszczać piachu, wręcz przeciwnie, tylko go wsypujesz a on ładnie opada i tworzy się dodatkowa izolacja (pusta przestrzeń między piachem a płytą). Na płycie podłoga nie opadnie nigdy, bo jest ZESPOLONA ze wszystkimi ściankami, dla porównania, jest jak strop.

Nikt z Was nie widział nigdy czegoś takiego? Cały zachód tak buduje (czyt. porządnie).

Ale głupoty wypisujesz. Piasek pdo taką konstrukcje jak posiadasz pownienien bycie zagęszczany jak pod chudziaka.

Po pierwsze NIE MASZ płyty fundamentowej. To co masz to jakiś psedu chudziak zbrojony.

Po drugie to co pokazujesz jest ŻLE zazbrojone brak zbrojenie górnego nad ścianami. Prędzej czy poźniej Twoja płyta popęka. Ceramika nie nadaje się na dystanse pod zbrojenie.

Z ciekawości zapytam czy poszerzyliście ławy o ciężar płyty i obciążenie użytkowe parteru ?

Ale głupoty wypisujesz. Piasek pdo taką konstrukcje jak posiadasz pownienien bycie zagęszczany jak pod chudziaka.

Po pierwsze NIE MASZ płyty fundamentowej. To co masz to jakiś psedu chudziak zbrojony.

Po drugie to co pokazujesz jest ŻLE zazbrojone brak zbrojenie górnego nad ścianami. Prędzej czy poźniej Twoja płyta popęka. Ceramika nie nadaje się na dystanse pod zbrojenie.

Z ciekawości zapytam czy poszerzyliście ławy o ciężar płyty i obciążenie użytkowe parteru ?

Po pierwsze - na początku była papa i chudziak. Na to przyszły zbrojone ławy z betonu B25. A na to ściany fundamentowe - odpowiednio dostosowane (nie sądzę, żeby nasz kierownik budowy odebrał coś, co nie byłoby zrobione zgodnie ze sztuką budowlaną).

Po drugie - płyta zbrojona (beton B25) opiera się na wszystkich ścianach fundamentowych, a nie na piasku. Pod taką płytą celowo nie ubija się piasku - ma on opaść, a powstała między nim, a płytą przerwa tworzy naturalną izolację.

Powiem tak - domek stoi już jakiś czas i nic nie pęka. Na płycie (zarówno tej fundamentowej, jak i stropowej) nie ma ani jednej ryski i jest ona sucha, jak pieprz. Jeśli do tej pory nic nie pękło, to już raczej nie pęknie. Dodam jeszcze, że nasz murarz buduje w ten sposób od kilkunastu lat (głównie w miejscowości, w której sam mieszka) i do tej pory nie miał żadnej reklamacji (widzieliśmy inne jego budowy). Przyjrzyj się jeszcze dobrze zdjęciom z naszej galerii (dodaliśmy kilka nowych). Pozdrawiamy.

Edytowane przez Miszaki

Po pierwsze - na początku była papa i chudziak. Na to przyszły zbrojone ławy z betonu B25. A na to ściany fundamentowe - odpowiednio dostosowane (nie sądzę, żeby nasz kierownik budowy odebrał coś, co nie byłoby zrobione zgodnie ze sztuką budowlaną).

Po drugie - płyta zbrojona (beton B25) opiera się na wszystkich ścianach fundamentowych, a nie na piasku. Pod taką płytą celowo nie ubija się piasku - ma on opaść, a powstała między nim, a płytą przerwa tworzy naturalną izolację.

Po raz kolejny napiszę nie masz płyty fundamentowej. To co masz w posadzce parteru to źle zazbrojony strop. Ponieważ i tak mi nie uwierzysz że jest to xle zrobione to zastanow się nad taką sprawą:

piasek opadnie i plyta spocznie całkiem na ścianach fundamentowych (tu zakladam że układ ścian fundamentowych jest taki sam jak ścian nośnych parteru) płyta parteru jest więc tak samo podparta jak płyta piętra. Dlaczego obie te plyty są inaczej zbrojone? Nie chodzi mi tu tylko o siatkę "oczko" a także o widoczne pręty ukośne w fotkach płyty piętra, a także o jak się mi wydaje prety dołem i górą. Dlaczego skoro płyty są takie same takic pretów nie ma w tym stropie w parterze? Tu jest błąd.

CERAMIKA nie nadaje się na dystans pod zbrojeniem.

1. Czy mając taki rodzaj gruntu ławy wylewać w szalunki, czy prosto do gruntu. Wybierając drugie rozwiązanie nie będzie możliwości uzyskać równych brzegów ławy, ponieważ przy kopaniu będą się odrywać kęsy kamienia, więc według mnie rozsądniejszym rozwiązaniem będzie ława w szalunku.
Proponuję wylać do ziemi bez szalunku. Dać podkładki betonowe pod zbrojenie 7 cm

2. Jak szalować ścianę fundamentową na już wylanej ławie. W moim projekcie ława jest wylewana razem ze ścianą oraz oba elementy są połączone zbrojeniem, chcę odstąpić od tego rozwiązania ponieważ wydaje mi się bardziej skomplikowane i dużo kosztowniejsze.
Jeżeli jest zgoda na pustaki można dać pustaki.

3. Czy po wylaniu ławy izolować ją przed wylaniem ściany fundamentowej, jeśli tak to w jaki sposób.
Tak. Papa lub folia od spodu . Od wewnątrz obojętie jaki abizol itd. Od zewnatrz bez rozpuszczalników, będzie styropian.

4. W projekcie mam zbrojoną ścianę fundamentową, czy pozostać przy takim rozwiązaniu, a może zamiast zbrojenia zatopić w ścianie siatki takie jak do wylewek aby tylko uniknąć pęknięć.
Zbrojenie nie konieczne, siatka do wylewek nic nie da.

Proponuję zriobić wieniec u samej góry.

5. Czy mając taki grunt robić drenaż opaskowy.
Nie. Nie ma piwnicy ,drenaż zbędny.

6. Czy ocieplać fundament jeśli nie robię piwnic.
Tak. Likwidacja mostka termicznego przez ścianę fundamentową i posadzkę.

ps.

Zgadzam się z kol. jajmar w jego ostatniej wypowiedzi.

Gość zibik_eng

Zbrojenie nie konieczne, siatka do wylewek nic nie da.

Proponuję zriobić wieniec u samej góry.

A ja proponuje wyrzucić projekt do smieci i tak nic nie robicie zgodnie z posiadaną dokumentacją... po co sobie nim głowę zawracać.

Po raz kolejny napiszę nie masz płyty fundamentowej. To co masz w posadzce parteru to źle zazbrojony strop. Ponieważ i tak mi nie uwierzysz że jest to xle zrobione to zastanow się nad taką sprawą:

piasek opadnie i plyta spocznie całkiem na ścianach fundamentowych (tu zakladam że układ ścian fundamentowych jest taki sam jak ścian nośnych parteru) płyta parteru jest więc tak samo podparta jak płyta piętra. Dlaczego obie te plyty są inaczej zbrojone? Nie chodzi mi tu tylko o siatkę "oczko" a także o widoczne pręty ukośne w fotkach płyty piętra, a także o jak się mi wydaje prety dołem i górą. Dlaczego skoro płyty są takie same takic pretów nie ma w tym stropie w parterze? Tu jest błąd.

CERAMIKA nie nadaje się na dystans pod zbrojeniem.

Płyta cały czas się opiera na ściankach, ile razy mam to jeszcze napisać? Nie mam żadnych siatek "oczek" tylko pręty fi 8mm. Obie płyty są tak samo zbrojone.

Po pierwsze twoj dom posadowiony na ławach fundamentowych (a nie płycie)... po drugie nie masz żadnego murarza tylko kogoś kto go udaje... Komin wykonany jest CAŁKOWICIE NIEZGODNIE ZE SZTUKĄ BUDOWLANĄ (!!!!kto buduje kominy na 1/2 cegly!!!!!?) używanie kanału spalinowego wykonanego w taki sposob jak na twoich zdjęciach moze spowodować zapłon całej chałupy.

Komin jest prawidłowo wymurowany,na 1/2 cegły jest zrobione tylko przejście przez strop(monolit).Jedyne do czego bym się doczepił to to że komin od samego dołu powinien być z pełnej cegły,ewentualnie bloczków betonowych.Co do posadzi to jest ona zrobiona prawidłowo,jeśli zachowano odpowiednią grubość ,można to inaczej nazwać stropem(monolit).Jeśli piasek usiądzie(mam nadzieję że nie usiadł za szybko)to pustka będzie spełniać rolę izolacji,POD ZBROJENIE NIE NADAJE SIĘ CERAMIKA.

Edytowane przez zibi465

Kmin jest prawidłowo wymurowany,na 1/2 cegły jest zrobione tylko przejście przez strop(monolit).Jedyne do czego bym się doczepił to to że komin od samego dołu powinien być z pełnej cegły,ewentualnie bloczków betonowych.Co do posadzi to jest ona zrobiona prawidłowo,jeśli zachowano odpowiednią grubość ,można to inaczej nazwać stropem(monolit).Jeśli piasek usiądzie(mam nadzieję że nie usiadł za szybko)to pustka będzie spełniać rolę izolacji,POD ZBROJENIE NIE NADAJE SIĘ CERAMIKA.

Dziękuję Zibi465, brak mi już słów.

Mam więc monolit.

Do Zibik eng , monolit nie siądzie, musiałby jakimś cudem rozwalić najpierw ściany fundamentowe, które ma pod sobą. A ścian fundamentowych mam o 40 % więcej niż jest ich w projekcie. Nie przyjrzałeś się zdjęciom, więc daj sobie spokój, albo wytłumacz mi, jakim cudem 11 metrowe pręty zalane B25, oparte o wszystkie ściany, mają opaść o 10 cm. Prędzej mi się ten beton stamtąd wykruszy.

Czekam na wyjaśnienie, bo to może być ciekawe.

Pozdrawiam,

Edytowane przez Miszaki

Płyta cały czas się opiera na ściankach, ile razy mam to jeszcze napisać? Nie mam żadnych siatek "oczek" tylko pręty fi 8mm. Obie płyty są tak samo zbrojone.

no wlasnie....masz plyte sztywno zamocowana, poniewaz obciazona z gory bedzie scianami a zazbroili Ci jak wolno podparta

brak zbrojenia gornego w strefie przypodporowej, brak dozbrojenia pod dzialowki

podsypki nie zagesciles wiec spodziewaj sie dziur pod psudo chudziakiem, ktory sie ugnie pod ciezarem wlasnym i ciezarem dzialowek a nastepnie popeka przy scianach zewn, spodziewaj sie takze pekniec i zarysowan scian dzialowych i naroznikow na polaczeniach dzialowek ze scianami nosnymi

wogule to gratuluje pomyslu wykonania pseudo plyty, ciezkiej i obciazonej dodatkowo dzialowkami, ktora juz niedlugo zawisnie w powietrzu przez brak zageszczenia podsypki o rozpietosci 11 m jak pisales

Powiem tylko tyle, HA HA HA.

15 domów które ten murarz zbudował i wszystkie w Niemczech powinny już dawno nie istnieć według Waszych opinii. Jak się okazuje mają się lepiej niż te budowane Waszym sposobem (beton lany między ścianki). Dodam, że te w Polsce były budowane na terenach objętych szkodami górniczymi.

Bzdury Panowie, bzdury wypisujecie.

ZibiK _eng

ja czekam na te Twoje obliczenia, bo jak dotąd nie napisałeś jakim cudem B25 opadnie, czy siądzie. Jak siądzie cokolwiek to cała konstrukcja, ale wtedy właśnie nic nie popęka, bo takie jest zadanie monolitu.

Żegnam.

Cóż pomysł na zbrojoną płytę zmiast chudziaka mi się podoba i sam się nad tym zastanawiam, bo właśnie mam problem z kontynuacją budowy bo na zime mi wykonawca partacz nie skończył stanu zerowego i mam fundamenty z bloczków nie zabezpieczone od mrozów. Tak więc ma teraz ścianki fundamentowe które nie najlepiej się trzymają. Z góry chcę rozebrać na wiosnę warstwę lub dwie bloczków i zrobić wienieć żelbetowy albo taka płytę jak Miszaki tylko ja mam ścianki fundamentowe pod każdą ze ścian nawet działowych na parterze. Coż jeżeli Miszaki mają ścianki na płycie zbrojone fi8 (jeżeli dobrze pamiętam) a nie podparte z dołu na ściansch fundamentowych to może pękać. Chyba że będą delikatnie stąpać w domu. A jakiej grubości jest ta płyta i jaką grub prętów zbrojona ?

Pozdrowionka

Sappho,

Koledzy powyżej powypisywali bzdur tyle, a ja się teraz muszę tłumaczyć. Nasz monolit nie wisi w powietrzu!!!

Też mamy wymurowane pełne ściany fundamentowe (pod działowymi też), i na nich wszystkich nasza płyta się właśnie opiera.

Taka płyta nie ma prawa osiąść, najpierw musiałyby się ścianki fundamentowe pod nią rozsypać. Tak budują Niemcy i jak się okazuje Francuzi (kiedy pokazałam nasze fundamenty mojemu prezesowi, powiedział, że to jest właśnie podręcznikowa metoda).

Koszt niedużo większy, bo trzeba trochę tej stali kupić, pręty użyte u nas na płytę to 12, 8 i 6fi, ale co najważniejsze zero ryzyka z opadaniem, pękaniem etc.

Płyta jest gruba na ok .14-15 cm, zalana betonem B25, rozparta na wymiarach fundamentu 10 x 11 metrów.

Na rysunku więcej szczegółów w przekroju.

Pozdrawiam,

Nowy obraz (3).jpg

Edytowane przez Miszaki

Miszaki,

No to w porządku jeżeli, pod każdą ścianą działową na dole masz ściane fundamentowa to fatycznie nic nie powinno tego ruszyć.

Mam pytanie - Czy tą płytę mieliście od początku zaprojektowaną, czy w trakcie budowy zmienialiście.

Dzisiaj mówiłem o tym projektantowi, że chcę taka płytę - to robił duże oczy, i mówił że to duże wydatki i tylko zalecał wieniec zbrojony wykonać. Z kosztami to też się z Wami zgadzam, nie są rujnujące - wszystkie wymiary wprowadziłem do arkusza kalkulacyjnego i mi wyszło że dopłace do hudziaka ok 6-8 tys zł (ze zbrojeniem).

Mam tylko wątpliwści co do izolacji poziomej. Widziałem na zdjęciach, że położyliście folię, (może coś jeszcze zastosowaliście) ale mam wątpliwość czy to wystarczy zwłasza pod ścianami zewnętrznymi. Pos tym naciskiem to folia praktycznie zniknie - chyba :-)

A'propos jstesmy chyba prawie sasiadami (kwestia skali) - buduje w Mikołowie.

Chętnie bym porozmawiał z tym Waszym "Murarzem"

Dziękuje, Pozdrawiam !

Hej,

My budujemy za Wyrami, ale Mikołów to moje rodzinne miasto :) Powiem tak, nasz murarz to jest naprawdę ktoś z doświadczeniem. Płyta nie istniała w projekcie, ilość ścianek fundamentowych też nie. To on od razu na wstępie powiedział, że on tylko robi pełne fundamenty i na to płytę zbrojoną, nigdy nie leje podłóg między ścianki, jak większość i niczego innego nie zrobi, więc albo się na niego decydujemy, albo nie :).

Facet ma 60 lat i kilkanaście lat budował w Niemczech, a tam się inaczej buduje, i myślę, że to widać na naszych zdjęciach (nieskromnie mówiąc). Jak to powiedział, buduje, bo to jego hobby, nigdy nie wziął żadnej zaliczki, mówi na co mamy zwracać uwagę przy wykonawcach etc. To kolega mojego taty z kopalni, grafik ma zajęty na 2 lata do przodu, i jest słynny z dokładności, buduje tylko w swojej okolicy.

Jak nasz kier bud się dowiedział kto nam buduje dom i zobaczył zaczątki, to powiedział, że do nas to nie musi przyjeżdżać ;) Nie było problemu z żadnym odbiorem. Zbudował nam ten dom, ocieplał nam też dach i wyszło świetnie.

Co do izolacji poziomej, to za cholerę nie pamiętam, wiem, że jeszcze na fakturach widnieje jakaś siatka z włókna szklanego ale gdzie to wylądowało to już nie pamiętam. Musiałabym go spytać.

Numeru jeszcze nie podam, najpierw go spytam, czy nie miałby nic przeciw.

Pozdrowienia