Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Tu modelator, zamiast moderator, tam hipokausta zamiast hypokausta, chyba najwyższy czas na dłuższe wakacje :).

Mistrzu nie popadajmy w skrajność. Co mają powiedzie ci, którzy nie mają rekuperacji w domu. Jakie "kolosalne" straty ciepła niesie ze sobą wentylacja grawitacyjna. Ponad to ja stosuję regulator ciągu - moderator :) nie po to, aby regulowac szybkośc spalania, tylko po to, aby... albo nie nie będę "sprzedawał" takiej informacji.

• Odpowiedzi 297
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

Zdemontowałem wczoraj ten nie szczelny szyber i puściłem spaliny od razu dłuższą drogą przez mój "wymiennik".

Okazało się ,że ciąg jest wystarczający , nic nie dymiło a "wymiennik zaczął się dość szybko nagrzewać

105_0355.jpg

Postanowiłem po porządnym nahajcowaniu zmierzyć temperaturę spalin.Z racji zawodu mierzyłem ją miernikiem"samochodowym"

Tak to wygląda - pomiar około 2m przed ujściem spalin do atmosfery

105_0366.jpg

Z wiadomości nabytych tu na forum uważam, że można by temperaturę jeszcze o 40 obniżyć dokładając do wymiennika jeszcze np. metr rury.

Czy mam rację?

Sterowiec temperatura jest ok. nic nie "kombinuj" aby ją obniżyć. Ciągłe spalanie z temperaturą spalin poniżej 100st. w kominie to niebezpieczeństwo kondensacji pary wodnej i węglowodorów. To o czym my piszemy, to krótkotrwałe zejścia poniżej krytycznej temperatury spalin.
Jakbyś używał głowy również do myślenia , a nie tylko noszenia

czapki , mógłbyś nie dopuszczać do komina powietrza z domu ,

używając moderatora... :(

Musiałbym jeszcze napisać o wpływie dopuszczania powietrza zewnętrznego ,czasem chłodnego a czasem -25 st.C :yes: , na temperatury w kominie .

Postanowiłem po porządnym nahajcowaniu zmierzyć temperaturę spalin.

Witaj sterowiec,

Po jakim czasie od rozpalenia zmierzyłeś tę temperaturę?

Czy mógłbyś zrobić pomiar w kilku punktach czasowych? (np.: po 15 min, 30 min, 1 godz i 2 godz)

Im częściej, tym lepiej. Myślę, że powinniśmy zaobswerować ustabilizowanie się temperatury dopiero po porządnym nagrzaniu się komina.

A już najciekawiej byłoby zrobić takie doświadczenie jak już będziesz miał zbudowany "akumulator" z cegieł. Powinno być wtedy widać kiedy akumulator się nagrzeje i przestanie wyciągąć temperaturę ze spalin.

Pozdrawiam,

eRzEr

eRzEr

Postaram się zrobić więcej pomiarów ,ale dopiero pod koniec tygodnia.

Nie wiem tylko czy ten "miernik samochodowy" nie kłamie , bo fachowcy z forum mierzą innymi urządzeniami.

Wymiennik na razie obłożę luźno materiałem , bo obudowa powstanie dopiero na wiosnę.

Jak będzie obudowany kominek temperatura też chyba trochę podskoczy.

Planuję obudować dół cegłą klinkierową a czopuch szamot i zrobić DGP grawitacyjne

Musiałbym jeszcze napisać o wpływie dopuszczania powietrza zewnętrznego ,czasem chłodnego a czasem -25 st.C :yes: , na temperatury w kominie .

Nie musisz nic pisać , bo sobie intelekt nadwyrężysz :D

Jakoś sobie damy radę policzyć ,że minus 25 to o 25 mniej

od zera albo o 50 mniej od plus 25 :bye:

eRzEr

Nie wiem tylko czy ten "miernik samochodowy" nie kłamie , bo fachowcy z forum mierzą innymi urządzeniami.

Wymiennik na razie obłożę luźno materiałem , bo obudowa powstanie dopiero na wiosnę.

Planuję obudować dół cegłą klinkierową a czopuch szamot i zrobić DGP grawitacyjne

Trochę niejasno piszesz gdzie tą temperaturę mierzysz . Możesz

dokładniej ?

Nie musisz nic pisać , bo sobie intelekt nadwyrężysz :D

Jakoś sobie damy radę policzyć ,że minus 25 to o 25 mniej

od zera albo o 50 mniej od plus 25 :bye:

Ale się wysiliłeś intelektualnie.. Jak na Ciebie to prawie szczyt możliwości:lol2: . Pytanie jest proste :Jak nagłe dopuszczenie zimnego / mroźnego powietrza wpłynie na pracę komina ??

eniu

temperatura mierzona przez otwór rewizyjny na strychu , około 2 m od końca komina.

Przez otwór ten kominiarz czyścił komin , jak jeszcze nie było wyjścia na dach.

Chyba teraz w miarę dokładnie:yes:

Ale się wysiliłeś intelektualnie.. Jak na Ciebie to prawie szczyt możliwości:lol2: . Pytanie jest proste :Jak nagłe dopuszczenie zimnego / mroźnego powietrza wpłynie na pracę komina ??

Wrzuciłeś temat , to go rozwiń , opisz , daj coś z siebie, postaraj się...

eniu

temperatura mierzona przez otwór rewizyjny na strychu , około 2 m od końca komina.

Przez otwór ten kominiarz czyścił komin , jak jeszcze nie było wyjścia na dach.

Chyba teraz w miarę dokładnie:yes:

Ok . Domyślałem się , wolałem mieć pewność. Najlepiej

mierzyć przy wyjściu z wymiennika , bezpośrednio przed kominem .

Miejsce w którym mierzyłeś , nie daje odpowiedzi na pytanie

ile masz w rezerwie. Można spekulować , ale po co?

eRzEr

Jakim materiałem chcesz ją okładać? Chyba nie jakimiś szmatami, bo przecież się zapalą! ;( A może miałeś na myśli obłożenie na luźno cegłami szamotowymi (bo tego przecież oryginalnie dotyczy ten cały wątek!)?

Z kolei jeśli zostawisz rurę całkowicie odkrytą, to nie będziesz miał akumulacji, ale za to będziesz miał skuteczny grzejnik promiennikowy, grzejący również kuchnię. :)

P.S. Nie sądzę, żeby miernik kłamał. Moim zdaniem komin był jeszcze zimny i bardzo skutecznie chłodził spaliny zanim doszły do punktu pomiarowego.

Jakim materiałem chcesz ją okładać? Chyba nie jakimiś szmatami, bo przecież się zapalą! ;( A może miałeś na myśli obłożenie na luźno cegłami szamotowymi (bo tego przecież oryginalnie dotyczy ten cały wątek!)?

Z kolei jeśli zostawisz rurę całkowicie odkrytą, to nie będziesz miał akumulacji, ale za to będziesz miał skuteczny grzejnik promiennikowy, grzejący również kuchnię. :)

P.S. Nie sądzę, żeby miernik kłamał. Moim zdaniem komin był jeszcze zimny i bardzo skutecznie chłodził spaliny zanim doszły do punktu pomiarowego.

Wynik 100 o C w tym miejscu wydaje się dość wiarygodny . Jest też

jak najbardziej prawidłowy . Nie daje nam jednak wiedzy ile było na

dole , na wejściu do komina . Na pewno więcej niż 200 , ale mogło

być też 300 - 350 . Obłożenie rury wymiennika materiałem ceramicznym

może tą wartość zmniejszyć , więc warto wiedzieć , na ile możemy sobie

pozwolić.

Właśnie to miałem na myśli :yes:

( A może miałeś na myśli obłożenie na luźno cegłami szamotowymi (bo tego przecież oryginalnie dotyczy ten cały wątek!)?

Edytowane przez sterowiec40

Ten dom remontuję i jestem tam 2X w tygodniu popołudniami, jak teraz pojadę to obstawię to wszystko szamotem i postaram się zrobić więcej pomiarów.

eniu

mierzyłem przy wyjściu z wymiennika ale wynik był dziwny bo 85 , chyba sondę miernika źle umieściłem .

Mierzyłem w wyczystce

105_0364.jpgT

...Postanowiłem po porządnym nahajcowaniu zmierzyć temperaturę spalin...

Jak długo paliłeś? Czy temperatura wymiennika osiągnęła swój max, kiedy dokonywałeś pomiaru w kominie?

Wrzućcie proszę małe kompendium dot. tych temperatur, abym zaoszczędził czasu na przeszukiwaniu forum. Do tej chwili myślałem, że 160-200 stopni C to minimum dla komina.

Ten dom remontuję i jestem tam 2X w tygodniu popołudniami, jak teraz pojadę to obstawię to wszystko szamotem i postaram się zrobić więcej pomiarów.

eniu

mierzyłem przy wyjściu z wymiennika ale wynik był dziwny bo 85 , chyba sondę miernika źle umieściłem .

Mierzyłem w wyczystce

[ATTACH=CONFIG]87681[/ATTACH]T

Znaczy do d*py te Twoje pomiary :D Może tarmoparę Ci załatwić ?

eniu

zapodaj linka - jak wygląda Twoja termopara , bo wydaje mi się ,że mój miernik posiada takową

karlsen

jak pisałem wyżej pod koniec tygodnia postaram się podać więcej szczegółów pomiarowych.Na razie jestem zadowolony ,że jest cug poprzez ten "wymiennik"

A może ktoś z Was ma pomysła -jak i czym ten otwór gdzie stoi "wymiennik" estetycznie i ciepło zamknąć?

Edytowane przez sterowiec40