margod 28.11.2011 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2011 Tu modelator, zamiast moderator, tam hipokausta zamiast hypokausta, chyba najwyższy czas na dłuższe wakacje . Mistrzu nie popadajmy w skrajność. Co mają powiedzie ci, którzy nie mają rekuperacji w domu. Jakie "kolosalne" straty ciepła niesie ze sobą wentylacja grawitacyjna. Ponad to ja stosuję regulator ciągu - moderator nie po to, aby regulowac szybkośc spalania, tylko po to, aby... albo nie nie będę "sprzedawał" takiej informacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sterowiec40 29.11.2011 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2011 Witam Zdemontowałem wczoraj ten nie szczelny szyber i puściłem spaliny od razu dłuższą drogą przez mój "wymiennik". Okazało się ,że ciąg jest wystarczający , nic nie dymiło a "wymiennik zaczął się dość szybko nagrzewać Postanowiłem po porządnym nahajcowaniu zmierzyć temperaturę spalin.Z racji zawodu mierzyłem ją miernikiem"samochodowym" Tak to wygląda - pomiar około 2m przed ujściem spalin do atmosfery Z wiadomości nabytych tu na forum uważam, że można by temperaturę jeszcze o 40 obniżyć dokładając do wymiennika jeszcze np. metr rury. Czy mam rację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margod 29.11.2011 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2011 Sterowiec temperatura jest ok. nic nie "kombinuj" aby ją obniżyć. Ciągłe spalanie z temperaturą spalin poniżej 100st. w kominie to niebezpieczeństwo kondensacji pary wodnej i węglowodorów. To o czym my piszemy, to krótkotrwałe zejścia poniżej krytycznej temperatury spalin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 29.11.2011 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2011 Jak na 2 metry przed końcem komina to już jest granicy , właściwie poniżej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 29.11.2011 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2011 Jakbyś używał głowy również do myślenia , a nie tylko noszenia czapki , mógłbyś nie dopuszczać do komina powietrza z domu , używając moderatora... Musiałbym jeszcze napisać o wpływie dopuszczania powietrza zewnętrznego ,czasem chłodnego a czasem -25 st.C , na temperatury w kominie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eRzEr 29.11.2011 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2011 Postanowiłem po porządnym nahajcowaniu zmierzyć temperaturę spalin. Witaj sterowiec, Po jakim czasie od rozpalenia zmierzyłeś tę temperaturę? Czy mógłbyś zrobić pomiar w kilku punktach czasowych? (np.: po 15 min, 30 min, 1 godz i 2 godz) Im częściej, tym lepiej. Myślę, że powinniśmy zaobswerować ustabilizowanie się temperatury dopiero po porządnym nagrzaniu się komina. A już najciekawiej byłoby zrobić takie doświadczenie jak już będziesz miał zbudowany "akumulator" z cegieł. Powinno być wtedy widać kiedy akumulator się nagrzeje i przestanie wyciągąć temperaturę ze spalin. Pozdrawiam, eRzEr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sterowiec40 29.11.2011 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2011 eRzEr Postaram się zrobić więcej pomiarów ,ale dopiero pod koniec tygodnia.Nie wiem tylko czy ten "miernik samochodowy" nie kłamie , bo fachowcy z forum mierzą innymi urządzeniami.Wymiennik na razie obłożę luźno materiałem , bo obudowa powstanie dopiero na wiosnę.Jak będzie obudowany kominek temperatura też chyba trochę podskoczy.Planuję obudować dół cegłą klinkierową a czopuch szamot i zrobić DGP grawitacyjne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 29.11.2011 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2011 Musiałbym jeszcze napisać o wpływie dopuszczania powietrza zewnętrznego ,czasem chłodnego a czasem -25 st.C , na temperatury w kominie . Nie musisz nic pisać , bo sobie intelekt nadwyrężysz Jakoś sobie damy radę policzyć ,że minus 25 to o 25 mniej od zera albo o 50 mniej od plus 25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 29.11.2011 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2011 eRzEr Postaram się zrobić więcej pomiarów ,ale dopiero pod koniec tygodnia. Nie wiem tylko czy ten "miernik samochodowy" nie kłamie , bo fachowcy z forum mierzą innymi urządzeniami. Wymiennik na razie obłożę luźno materiałem , bo obudowa powstanie dopiero na wiosnę. Jak będzie obudowany kominek temperatura też chyba trochę podskoczy. Planuję obudować dół cegłą klinkierową a czopuch szamot i zrobić DGP grawitacyjne Trochę niejasno piszesz gdzie tą temperaturę mierzysz . Możesz dokładniej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 29.11.2011 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2011 Nie musisz nic pisać , bo sobie intelekt nadwyrężysz Jakoś sobie damy radę policzyć ,że minus 25 to o 25 mniej od zera albo o 50 mniej od plus 25 Ale się wysiliłeś intelektualnie.. Jak na Ciebie to prawie szczyt możliwości:lol2: . Pytanie jest proste :Jak nagłe dopuszczenie zimnego / mroźnego powietrza wpłynie na pracę komina ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sterowiec40 29.11.2011 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2011 eniutemperatura mierzona przez otwór rewizyjny na strychu , około 2 m od końca komina.Przez otwór ten kominiarz czyścił komin , jak jeszcze nie było wyjścia na dach.Chyba teraz w miarę dokładnie:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 29.11.2011 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2011 Ale się wysiliłeś intelektualnie.. Jak na Ciebie to prawie szczyt możliwości:lol2: . Pytanie jest proste :Jak nagłe dopuszczenie zimnego / mroźnego powietrza wpłynie na pracę komina ?? Wrzuciłeś temat , to go rozwiń , opisz , daj coś z siebie, postaraj się... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 29.11.2011 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2011 eniu temperatura mierzona przez otwór rewizyjny na strychu , około 2 m od końca komina. Przez otwór ten kominiarz czyścił komin , jak jeszcze nie było wyjścia na dach. Chyba teraz w miarę dokładnie:yes: Ok . Domyślałem się , wolałem mieć pewność. Najlepiej mierzyć przy wyjściu z wymiennika , bezpośrednio przed kominem . Miejsce w którym mierzyłeś , nie daje odpowiedzi na pytanie ile masz w rezerwie. Można spekulować , ale po co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eRzEr 29.11.2011 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2011 eRzEr Postaram się zrobić więcej pomiarów ,ale dopiero pod koniec tygodnia. Nie wiem tylko czy ten "miernik samochodowy" nie kłamie , bo fachowcy z forum mierzą innymi urządzeniami. Wymiennik na razie obłożę luźno materiałem , bo obudowa powstanie dopiero na wiosnę. Jak będzie obudowany kominek temperatura też chyba trochę podskoczy. Planuję obudować dół cegłą klinkierową a czopuch szamot i zrobić DGP grawitacyjne Jakim materiałem chcesz ją okładać? Chyba nie jakimiś szmatami, bo przecież się zapalą! ;( A może miałeś na myśli obłożenie na luźno cegłami szamotowymi (bo tego przecież oryginalnie dotyczy ten cały wątek!)? Z kolei jeśli zostawisz rurę całkowicie odkrytą, to nie będziesz miał akumulacji, ale za to będziesz miał skuteczny grzejnik promiennikowy, grzejący również kuchnię. P.S. Nie sądzę, żeby miernik kłamał. Moim zdaniem komin był jeszcze zimny i bardzo skutecznie chłodził spaliny zanim doszły do punktu pomiarowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 29.11.2011 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2011 Jakim materiałem chcesz ją okładać? Chyba nie jakimiś szmatami, bo przecież się zapalą! ;( A może miałeś na myśli obłożenie na luźno cegłami szamotowymi (bo tego przecież oryginalnie dotyczy ten cały wątek!)? Z kolei jeśli zostawisz rurę całkowicie odkrytą, to nie będziesz miał akumulacji, ale za to będziesz miał skuteczny grzejnik promiennikowy, grzejący również kuchnię. P.S. Nie sądzę, żeby miernik kłamał. Moim zdaniem komin był jeszcze zimny i bardzo skutecznie chłodził spaliny zanim doszły do punktu pomiarowego. Wynik 100 o C w tym miejscu wydaje się dość wiarygodny . Jest też jak najbardziej prawidłowy . Nie daje nam jednak wiedzy ile było na dole , na wejściu do komina . Na pewno więcej niż 200 , ale mogło być też 300 - 350 . Obłożenie rury wymiennika materiałem ceramicznym może tą wartość zmniejszyć , więc warto wiedzieć , na ile możemy sobie pozwolić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sterowiec40 29.11.2011 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2011 (edytowane) Właśnie to miałem na myśli ( A może miałeś na myśli obłożenie na luźno cegłami szamotowymi (bo tego przecież oryginalnie dotyczy ten cały wątek!)? Edytowane 29 Listopada 2011 przez sterowiec40 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sterowiec40 29.11.2011 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2011 Ten dom remontuję i jestem tam 2X w tygodniu popołudniami, jak teraz pojadę to obstawię to wszystko szamotem i postaram się zrobić więcej pomiarów. eniu mierzyłem przy wyjściu z wymiennika ale wynik był dziwny bo 85 , chyba sondę miernika źle umieściłem . Mierzyłem w wyczystce T Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karlsen 29.11.2011 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2011 ...Postanowiłem po porządnym nahajcowaniu zmierzyć temperaturę spalin... Jak długo paliłeś? Czy temperatura wymiennika osiągnęła swój max, kiedy dokonywałeś pomiaru w kominie? Wrzućcie proszę małe kompendium dot. tych temperatur, abym zaoszczędził czasu na przeszukiwaniu forum. Do tej chwili myślałem, że 160-200 stopni C to minimum dla komina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 29.11.2011 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2011 Ten dom remontuję i jestem tam 2X w tygodniu popołudniami, jak teraz pojadę to obstawię to wszystko szamotem i postaram się zrobić więcej pomiarów. eniu mierzyłem przy wyjściu z wymiennika ale wynik był dziwny bo 85 , chyba sondę miernika źle umieściłem . Mierzyłem w wyczystce [ATTACH=CONFIG]87681[/ATTACH]T Znaczy do d*py te Twoje pomiary Może tarmoparę Ci załatwić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sterowiec40 29.11.2011 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2011 (edytowane) eniuzapodaj linka - jak wygląda Twoja termopara , bo wydaje mi się ,że mój miernik posiada takową karlsenjak pisałem wyżej pod koniec tygodnia postaram się podać więcej szczegółów pomiarowych.Na razie jestem zadowolony ,że jest cug poprzez ten "wymiennik" A może ktoś z Was ma pomysła -jak i czym ten otwór gdzie stoi "wymiennik" estetycznie i ciepło zamknąć? Edytowane 29 Listopada 2011 przez sterowiec40 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts