Mki1719508566 02.12.2011 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 O kurcze.. a już nabierałem przekonania , czytając to FORUM MURATORÓW , że ciało idealnie czarne to sadza z komina:rolleyes: Wyczytałem wcześniej że:1. każdy kominek bez dodatkowej "super techniki" miedzy paleniskiem a kominem to sama 50-80% strata energii , 2. wejście spalin musi być u dołu komina nigdy nad wkładem , 3. najlepiej grzeje wymiennik rurowy , poco komu szamotu i inne Ortnery , 4. komin musi być z rury stalowej ..najlepiej grubości 0,5mm .....wtedy sam się czyści , 5. Najlepszy akumulator ciepła to ciężki materiał , Tu mam pytanie : Czy można zastosować RTĘĆ ?? .... Pozostaje w oczekiwaniu na szybkie odpowiedzi ... poczytam w sobotę bo dziś mam pilną robotę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 02.12.2011 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 ...poczytam w sobotę bo dziś mam pilną robotę . Po co się męczysz ? I tak nic nie zrozumiesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 02.12.2011 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 Wracając do tematu wątku, proponuję mniej naukowychwywodów , bo Mistrz bez tego baranieje . Z praktycznego punktu widzenia ,w konstrukcji Sterowca ,wasze dywagacje dotyczą różnic na poziomie błędu statystycznego. Przed oklejeniem materiałem ceramicznym , rurę owiń materiałemizolacyjnym grubości max 1 cm. Zapewni to swobodną rozszerzalnośćstali , bez wpływu na ceramikę . Rozważania na ten temat ,snułswego czasu Wojtek w wątku "Taki sobie piecyk ceramiczny".Te uwagi miałem na myśli , prosząc o ewentualną wypowiedź.Izolacja działa tylko w niskich temperaturach co jest zaletąpodczas stygnięcia instalacji (im mniejsza temperatura tymmniejsza strata kominowa). Izolacja opóźni wprawdzie momentstartu przekazywania ciepła z rury do masy ceramicznej , ale wstopniu znacznie mniejszym , niż ograniczenie strat kominowychw końcówce cyklu. To też rozważania na granicy błędu , leczizolacja pojawia się tam nie z tego powodu , lecz w celu zapewnieniakoniecznej dylatacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eRzEr 02.12.2011 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 I oto jest konkretny post, za którego Ci, Eniu, bardzo dziękuję! Przyznaję Ci też rację odnośnie różnic na poziomie błędu statystycznego. Musimy jakoś zacząć odróżniać "grube sprawy" od "delektowania się szczególikami" Napisz proszę: jakiego materiału izolacyjnego użyć do owinięcia rury? eRzEr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eRzEr 02.12.2011 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 eRzEr (masz nicka nie do zapamiętania eRzEr = RR czyli: (jedno) R z (drugim) R Myślę, że to powinno ułatwić zapamiętywanie Pozdrowionka! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 02.12.2011 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 I oto jest konkretny post, za którego Ci, Eniu, bardzo dziękuję! Przyznaję Ci też rację odnośnie różnic na poziomie błędu statystycznego. Musimy jakoś zacząć odróżniać "grube sprawy" od "delektowania się szczególikami" Napisz proszę: jakiego materiału izolacyjnego użyć do owinięcia rury? eRzEr Profesjonalny materiał zapoda Wojtek . Po amatorsku możesz użyć wełny mineralnej. Lepiszcze ulegnie deprecjacji (spaleniu bez dostępu powietrza) , pozostałość spełni swe zadanie. Ten "amatorski" sposób jest zresztą wykorzystywany przez producentów kominów dwuściennych i systemowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 02.12.2011 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 eRzEr = RR czyli: (jedno) R z (drugim) R Myślę, że to powinno ułatwić zapamiętywanie Pozdrowionka! ...wypchaj się ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 02.12.2011 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 (edytowane) W zasadzie jeśli mamy sprawność kominka poprawić obniżając temperaturę spalin wpadających do komina to skuteczniejszym sposobem byłoby schłodzenie rury przez powietrze. Zatem wymiennik - metalowy radiator byłby skuteczniejszy, wtedy przy długotrwałym spalaniu przy zredukowanej mocy wkładu sprawność takiego układu byłaby wyższa, ale bez komfortu akumulacji ciepła przez szamot. Mam już pirometr (mierzy do 530*), po rozpaleniu temperatura spalin przy wlocie do komina (130cm rury z kolankiem) osiągnęła 198*, po zamknięciu dopływu powietrza do rozżarzonego drewna utrzymywała się na poziomie 120*. Szyba wkładu miała temperaturę 200*. Dodam że komin (wys całkowita 8m) jest w środku domu i podgrzewa pomieszczenia na poddaszu i szczyt domu, temperatury komina na szczycie nie mierzyłem. Edytowane 2 Grudnia 2011 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 02.12.2011 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 W zasadzie jeśli mamy sprawność kominka poprawić obniżając temperaturę spalin wpadających do komina to skuteczniejszym sposobem byłoby schłodzenie rury przez powietrze. Zatem wymiennik - metalowy radiator byłby skuteczniejszy, wtedy przy długotrwałym spalaniu przy zredukowanej mocy wkładu sprawność takiego układu byłaby wyższa, ale bez komfortu akumulacji ciepła przez szamot. Mam już pirometr (mierzy do 530*), po rozpaleniu temperatura spalin przy wlocie do komina (130cm rury z kolankiem) osiągnęła 198*, po zamknięciu dopływu powietrza do rozżarzonego drewna utrzymywała się na poziomie 120*. Szyba wkładu miała temperaturę 200*. Dodam że komin (wys całkowita 8m) jest w środku domu i podgrzewa pomieszczenia na poddaszu i szczyt domu, temperatury komina na szczycie nie mierzyłem. 1.Usługę mierzenia temperatury komina na dachu , zamów w Żabiej Woli . Nikt Ci tak tego dobrze nie zrobi jak Mistrz Zduński. 2.Wyciągasz prawidłowe wnioski dotyczące wymiennika. 3.120 o C - 198 o C . To parametry prawidłowej pracy komina . Nic nie kombinuj , bo są idealne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 02.12.2011 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 (edytowane) 3.120 o C - 198 o C . To parametry prawidłowej pracy komina . Nic nie kombinuj , bo są idealne. Dzięki, myślałem chociaż o takim radiatorze, jak widać ktoś już to robi, tylko jaki jest efekt? http://allegro.pl/wymiennik-cieplny-radiator-sr-200-wys-500mm-i1953597064.html Edytowane 2 Grudnia 2011 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romole 02.12.2011 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 Osobiście testuję wymiennik metalowy (żeliwny) o nazwie GNF 10. Jedyną jego wadą jest...cena. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 02.12.2011 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 (edytowane) Osobiście testuję wymiennik metalowy (żeliwny) o nazwie GNF 10. Jedyną jego wadą jest...cena. U Ciebie to konieczność , bo masz Gadulca. U Kbaba to fanaberia , bo ma PW. Mam nadzieję ,ze to nie :Global Nuclear Fuel ? Kbab , nie obraź się ale jest takie powiedzonko : "jak osioł nie ma co robić , to idzie na lód tańczyć" Edytowane 2 Grudnia 2011 przez eniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romole 02.12.2011 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 U Ciebie to konieczność , bo masz Gadulca. U Kbaba to fanaberia , bo ma PW. Mam nadzieję ,ze to nie :Global Nuclear Fuel ? Hłe, hłe! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karlsen 02.12.2011 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 Osobiście testuję wymiennik metalowy (żeliwny) o nazwie GNF 10. Jedyną jego wadą jest...cena. Poproszę o jakiś link, co by zerknąć na ten wymiennik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 02.12.2011 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 Szukaj u Brunnera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eRzEr 02.12.2011 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 W zasadzie jeśli mamy sprawność kominka poprawić obniżając temperaturę spalin wpadających do komina to skuteczniejszym sposobem byłoby schłodzenie rury przez powietrze. Zatem wymiennik - metalowy radiator byłby skuteczniejszy. A ja powiem: dlaczego nie mieć jednego i drugiego? Wyjście z pieca zrobić bezpośrednio do akumulatora, a wyjście z akumulatora rurą nieizolowaną (lub ewentualnie nawet z radiatorem). Oczywiście jeśli się ma miejsce na to wszystko. Tylko nie wiem jaką temperaturę trzeba osiągać w piecu, żeby taki "dubelt" mógł sprawnie działać. U Ciebie Kbab może być problem z osiągnięciem wysokiej temperatury przez PW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sterowiec40 02.12.2011 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 Szukaj u Brunnera Hans już go zlikwidował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 02.12.2011 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 Poproszę o jakiś link, co by zerknąć na ten wymiennik. Możemy pomóc w takiej sprawie.. bez konieczności kupowania u Helmuta . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 02.12.2011 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 ...poczytam w sobotę bo dziś mam pilną robotę . Po co się męczysz ? I tak nic nie zrozumiesz. Niestety znów jesteś w błędzie ,czytając uważnie Twoje porady widzę że masz ogromne luki w podstawach wiedzy zduńskiej .. konsekwencją tego są porady jakich udzielasz . Z praca też chyba nie za mocno stoisz... o przepraszam stać to może i mocno stoisz .. ale pracy to raczej masz mało bo piszesz przez cały dzień na krągło ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romole 02.12.2011 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 Poproszę o jakiś link, co by zerknąć na ten wymiennik. http://slovak.brunner.de/ps/isps.dll/5D08175B-B9C2-4997-AF5C-BE84C071ECA1/AF255EFD-BC45-4A0E-AB1B-4811628D6EE6/page.html?sid={D0950A03-74D4-4DEC-82FC-CE85399A53EB}&pid=512AA1A1A9&lid=6E90A3CC7E Faktycznie, jeżeli masz ustrojstwo z PW, to taki rodzaj wymiennika, to przerost formy nad treścią... W papierach podają: -temp. na wejściu do wymiennika - 495*C -temp. na wyjściu z - 125*C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts