sterowiec40 05.05.2011 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 biter zastosuj wymiennik IMPET Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 15.08.2011 06:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2011 Nie było mnie tu trochę no bo mamy lato i proszę przecież ten IMPET to żywcem mój pomysł! Bohusz dostane jeden egzemplarz gratis w ramach praw autorskich? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 15.08.2011 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2011 Znam podobne wymienniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sterowiec40 09.11.2011 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2011 (edytowane) Mam kilka pytań 1/Będzie to działać? oczywiście po połączeniu tym [ATTACH Góra połączona poprzez trójnik i szyber , a dół wejście do komina. Co sądzicie o tej podróbce? A tak to wygląda od frontu Edytowane 9 Listopada 2011 przez sterowiec40 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 09.11.2011 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2011 Widzę ,że spawacz w skokach się znalazł Narysuj schemat . Co to za skrzynka na podłodze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sterowiec40 09.11.2011 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2011 (edytowane) Eniu sam spawałem Ta skrzynka to łącznik między rurą a kominem , to czerwone w skrzynce to rewizja (skrzynka jeszcze nie jest szczelnie pospawana tylko pofastrygowałem do przymiarki) Ta skrzynka i rura je we wnęce , którą zrobiłem w ścianie (rada Bogusława jeśli się nie mylę) Edytowane 9 Listopada 2011 przez sterowiec40 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sterowiec40 09.11.2011 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2011 Schemat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 09.11.2011 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2011 Witam. Sterowiec - co Ty chcesz za ciepło odebrać tą rurką, jak jest ona identyczna prawie jak ta w górę skierowana. Spaliny Ci tylko w niższą część komina puści ... Zrób taką skrzynkę ale ze 4-5 razy wyższą, żebrowaną jeszcze, a jak fantazja spawacza poniesie to niech ze 3-4 półki lekko pod skosem w dół, w niej umieści. Takie na 3/4 szerokości na przemian. Więcej wyczystek będzie ale ... Jak wyczystek nie chcesz to wystarczy pusta i żebrowana, z żebrami przez ściankę się przenikającymi. Ot natnij ściankę kątówką i w to miejsce wspawaj żebra. Spalina dostając "luzu" łagodnie i wolno sobie opadnie oddając energię. To będzie wymiennik ... a nie kąsek wymiennika jak u Ciebie na zdjęciach Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sterowiec40 10.11.2011 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2011 Forest dzięki za podpowiedź.Ja planuję do tej rury i skrzynki jakieś żebra przyspawać aby zwiększyć odbiór ciepła ,i obłożyć rurę i skrzynkę np. szamotem.Pomysł ,z duuuuużą skrzynką mi się podoba ale tej zimy go nie zrealizuję.Chcę sprawdzić jak "będzie chodził ten stwór z rurką" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 10.11.2011 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2011 Znaczy ,ze nie musisz się spieszyć.To dobrze, można , poćwiczyć,udoskonalić. Warto tez zmierzyć temperaturę, jaką puszczaszw komin. Jeśli jest to nadal 300-400 stopni , wydłuż odzysk ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sterowiec40 10.11.2011 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2011 Wiem ,że jest to temat o odzysku ciepła ze spalin ale pozwolicie , że popytam o inne szczegóły budowy kominka. Czy muszę izolować komin za kominkiem i ścianę po lewej? Piotr gdzie mierzyć temperaturę - przy wyjściu ze skrzynki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 10.11.2011 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2011 Mierzysz bezpośrednio przed kominem .Ja mam sondy na wysoką temperaturę dla których wiercę otwory w rurach. Ścianę , komin zaizoluj . Niekoniecznie teraz - przed zamknięciemobudowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maqsz 10.11.2011 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2011 Z jakiej blachy to spawasz? Chodzi mi o grubosc i material. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 11.11.2011 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2011 Jaką temperaturę chcesz uzyskać na wlocie do komina ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sterowiec40 11.11.2011 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2011 (edytowane) maqusz Blacha gr 2mm rodzaj ,stalowa ale dokładnego składu nie wiem , dostałem ja od znajomego. Mistrzu trudno mi powiedzieć jaka będzie temperatura na wlocie , chcę zgodnie z tytułem wątku " odzyskać ciepło z rury dymowej " . Nie chcę jednak zakłócić ciągu kominowego.Może dobrze by wspawać w rurę gwint i wkręcać tam czujnik do pomiaru temperatury tak jak jest np. w silnikach samochodowych i wtedy pod ten czujnik podłączyć miernik i obserwować temperaturę w różnych godzinach pracy kominka.? Na razie nie mieszkam tam , więc tą zimę przeznaczę na testy. Jeśli uruchomię ten stwór postaram się jakieś dane podać. Piotr dzięki za radę . Jaką konkretnie izolację - silca , czy superisol a może inna ? Edytowane 11 Listopada 2011 przez sterowiec40 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 11.11.2011 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2011 Witam. Jaką temperaturę chcesz uzyskać na wlocie do komina ?? To Ty jako fachowiec powinieneś chyba to napisać Sterowcowi ... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 11.11.2011 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2011 Witam. To Ty jako fachowiec powinieneś chyba to napisać Sterowcowi ... Pozdrawiam. Jako świeżo upieczony CZELADNIK:yes: zapewne też to wiesz.. a przynajmniej powinieneś wiedzieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 11.11.2011 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2011 Odnoszę wrażenie, że Forest i Mistrz coś się nie lubią...Albo to tylko taka gra na potrzeby tego forum? Co o tym myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 11.11.2011 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2011 Witam. Oczywiście że wiem, ale nie chciałbym zawstydzić Miszcza ... nie będę więc zadawał więcej kłopotliwych pytań ... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sterowiec40 11.11.2011 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2011 Jak kiedyś zmierzę temperaturę to zaskoczę i Mistrza i Foresta:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts