Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Schody betonowe zewnetrzne a na to kostka brukowa?

Recommended Posts

witam

schody mozna zbudowac od "zera" z kostki i palisady lub obrzezy, ale jesli juz istnieja schody to jesli wysokosc kostki + okolo 2cm zaprawy betonowej nie bedzie za wysoko do ta sie to zrobic, zalaczam zdj schodkow wykonanych od "zera", co prawda niezbyt ladnie kostka ta wyglada na ostrrych zakretach ale po zapiaskowaniu te szczeliny nie rzucaja sie w oczy. w razie zainteresowanych prosze o kontakt przez prywatna wiad topodesle adres do strony z reszta zdj

pozdrawiam

Koluszki7.jpg

Edytowane przez twister718

• 2 months później...
Schody wykonane z kostki brukowej przez wprawnego brukarza są naprawdę efektowne. Ale nie w takiej kolejności. Jeśli schody są już wylane – nie za bardzo da się je obudować kostką w sposób wystarczająco estetyczny i funkcjonalny. Trzeba to robić od zera. I wylewać w sposób: wysokość standardowego schodka + 7 cm (typowa kostka + warstwa kleju). Albo wykorzystuje gotowe elementy brzegowe (oporowe). Jak w odpowiedzi wyżej.

Witam

Mam podobny problem, a mianowicie taki mały taras przykuchenny wraz z dwoma schodkami chcemu wykoończyć kostką. (miejsce jest bo "okno" balkonowe wyszło 10 cm nad tarasem ;( Czy przed położeniem kostki "pomalować" beton taką "folią w płynie" jak np maluje sięwnętrze pryszniców przed położeniem kafelków

Najczęściej, takie już wylane dwa schodki skuwam młotem 40 Julowym. Zajmuje to chwilke, oczywiście dobrym sprzętem.

Ci którzy lubią majsterkować niech zajrzą na moją stronkę, tam w zakładce cennik jest zdjęcie kamienia murowego rozmiar 20x20x40. Z tego materiału nawet laik zrobi stopnice i podstopnice za jednym zamachem. Wnętrze stopnia można wypełnić dowolnym materiałem granitowym na suchym betonie. Fugę należy wykonać z mokrego betonu.

• 10 years później...
Witam,

Proszę o pomoc czy wylane juz schody betonowe zewnetrzne mozna oblozyc kostka brukowa?

Kostka Libet Piccola.

Jedni mowia, ze mozna a inni ze nie...:( jak to jest naprawde?

Jakie zastosowałeś rozwiązanie twojego problemu? Ja jestem w podobnej sytuacji i nie wiem co mam zrobić z tym fantem