Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Klej do folii na izolację chudziaka?

Recommended Posts

Witam, mam pytanie odnośnie kleju do sklejenia ze sobą pasów folii na izolację chudziaka. Folia będzie gruba. Mam taką pod ścianami i jestem z niej zadowolony. na to pójdzie jeszcze w całości folia budowlana 0,2. Jaki klej będzie najlepszy, a może są specjalne taśmy dwustronne?

oto odpowiedź na twoje pytanie

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?173456-folia-PE-czy-papa-bede-wdzieczny-za-podpowiedz!

Hej JANZAR, mam taką sytuację - kiedy popadają deszcze woda gruntowa podchodzi około 20 do 30 cm pod powierzchnię gruntu. Chudziak jest wyniesiony ponad grunt około 80 cm. Oczywiście w fundamentach jest zagęszczony piach na nim folia budowlana 0,2, siatka metalowa a to wszystko jest zalane pietnastoma cm. betonu B20. jako izolację fundamentową i pod mury zastosowana jest folia 2 x 1 mm. Planuję na dole ogrzewanie podłogowe. Jestem przed tynkami wew. mam rozłożoną instalację ele. w peszlach wzdłuż ścian i doprowadzenia wody i ogrzewania (rury biegna przez wszystkie pomieszczenia przez środek). Posadzkę mam dosyć solidną. Papy nie położę bo nie połączę jej w żaden sposób z grubą folią. Dysperbitem nie wiem czy można gruntować, czy nie będzie nieprzyjemnego zapachu przy podłogówce. To samo tyczy się papy i jej zapachu po grzaniu podłogówką. Gdzieś na jakimś dzienniku widziałem rozłożoną piankę taką jak pod panele kładzioną na dużą zakładkę i klejoną razem. na to w dwóch warstwach folię budowlaną. W moim przypadku nawet gdybym się uparł na papę i tak nie mogę jej grzać palnikiem bo popalę peszle i instalacje. Skłaniam sie ku grubej folii w pasach i budowlanej x2 lub piance i budowlanej x 2. Co wybrać? A może najpierw folią w płynie?

Dysperbitem nie wiem czy można gruntować, czy nie będzie nieprzyjemnego zapachu przy podłogówce. To samo tyczy się papy i jej zapachu po grzaniu podłogówką.

to nie papa smierdzi z pod podlogi

mam pape pod ogrzewaniem podlogowym

jesli bez papy to mozesz posmarowac dysperbitem i zostaw niech wyschnie zanim folie polozysz

tasmy 2 stronne do folii sa rowniez, nie pamietam producenta ale jest to tasma gr ok 3mm szerokosci ok 8 mm ktora jest plastyczna

Edytowane przez face