kastol20 13.02.2011 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2011 Witam, Chciałbym na schodach granitowych zamontowac podjazd z kraty ocynkowanej dla wozkow.Problem w tym ze gdy wywierciłem dziure i uzylyłem tradycyjnych kołków rozporowych plastikowych pomimo ze byla to 10tka i wkrecona byla na ok 5cm - cała konstrukcja rusza sie , kołki i wkrety nie siedzą stabilnie. Doradźcie mi czego użyć, czy są jakieś specjalne kołki do tak twardego podłoża? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grch 13.02.2011 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2011 Kotwy stalowe lub specjalne kołki do kotwienia chemicznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 13.02.2011 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2011 Kotwy stalowe... Kotwy stalowe do tego się nie nadają. Prędzej czy później będą się ruszać. Spowodowane to jest dużymi naprężeniami i drganiami przenoszonymi z poręczy. Lepszym rozwiązaniem są dobre plastykowe kołki (np fishera) ale zdecydowanie dłuższe jak 5 cm. Polecałbym min. 10cm. Plastyk będzie delikatnie "poddawał się" na drgania ale nie poluzuje się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kastol20 13.02.2011 19:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2011 jesli juz jestesmy w temacie to doradzcie mi jaka wiertarka bedzie dobra do takiej pracy, urzadzenie nie bedzie uzywane zbyt czesto jednak musi to byc dobry sprzet do wiercenia w betonie i granicie. Obecnie mam toye ale nie daje rady. Zastanawiałem sie nad makita . Jakie parametry powinna miec wiertarka aby bez problemowo dawala rade w trudnym podlozu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANSE72 13.02.2011 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2011 AEG 3,3J Ważna sprawa odpowiednie wiertło i chłodzenie a kołki Chemiczne mogą być dyble Fishera http://www.fischercentrum.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=439&Itemid=191 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Waldemar rj 13.02.2011 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2011 kastol20 - polecam Makita dla małej średnicy SDS plus HR2811FT (lepsza od modelu wyższego, ponieważ ma większe obroty 0-1.100 obr/min i lepszy stosunek mocy do wagi - u mnie przez 3 lata nie miałem z nią problemu), na większe średnice to wystarczy Ci MŁOT UDAROWO-OBROTOWY HR4011C bardzo dobry stosunek wagi do mocy (ja mam 5211C i jest bardzo ciężka, odczuć to można przy dłuższej pracy - jedyny "+" to jej wydajność). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANSE72 13.02.2011 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2011 (edytowane) kastol20 - polecam Makita dla małej średnicy SDS plus HR2811FT (lepsza od modelu wyższego, ponieważ ma większe obroty 0-1.100 obr/min i lepszy stosunek mocy do wagi - u mnie przez 3 lata nie miałem z nią problemu), na większe średnice to wystarczy Ci MŁOT UDAROWO-OBROTOWY HR4011C bardzo dobry stosunek wagi do mocy (ja mam 5211C i jest bardzo ciężka, odczuć to można przy dłuższej pracy - jedyny "+" to jej wydajność). 20 J do czego do wiercenia w granicie < ? Edytowane 13 Lutego 2011 przez ANSE72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 14.02.2011 05:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 jesli juz jestesmy w temacie to doradzcie mi jaka wiertarka bedzie dobra do takiej pracy, urzadzenie nie bedzie uzywane zbyt czesto jednak musi to byc dobry sprzet do wiercenia w betonie i granicie. Obecnie mam toye ale nie daje rady. Zastanawiałem sie nad makita . Jakie parametry powinna miec wiertarka aby bez problemowo dawala rade w trudnym podlozu? Bezproblemowo dla małych otworów to nie ma takiej. Każda wiertarka a raczej kombimłotek będzie się męczył. Powinieneś szukać sprzętu nie za bardzo mocnego (coś w granicach od 2J) na uchwyt SDS. Proponowałbym zakup sprzętu firm Makita, De Walt, Metabo czy Milwaukee. W tych sprzętach mają inaczej rozwiązany "udar", który przy mniejszej mocy znamionowej - więcej może. Dużych młotów elektrycznych na SDS-MAX nie polecam bo będzie problem ze znalezieniem małego wiertła (najmniejsze chyba 16mm) a i ma zbyt duże uderzenie a po drugie cena> Po co wydawać kilka tysiaków kiedy sprzęt będzie używany sporadycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANSE72 14.02.2011 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 jak chcesz młoto wiertarkę to AEG lub Hilti Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Waldemar rj 14.02.2011 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 20 J do czego do wiercenia w granicie < ? Połowa z tego (ponad dziewięć) - HR4011C ta, którą polecam. Niestety kastol20 nie określił o jakie średnice mu chodzi, więc podałem dwa modele, które są dla mnie najmądrzejsze (odradzając mój HR5211C). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Waldemar rj 14.02.2011 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 jak chcesz młoto – wiertarkę to AEG lub Hilti Dodaj że najlepiej nowa Hilti za kilka tys. PLN, która nie będzie zbyt często używana. Wcześniej pracowałem maszynami Hilti – trudno je zepsuć (w Niemczech i Austrii, nie widziałem innych maszyn niż Hilti – w dużych firmach), jednak u siebie mam o połowę tańsze i mniej wytrzymałe Makity, nie narzekam. Dużo maszyn Makity przewyższa wydajnością względem wagi Hilti – to istotne gdy będziesz tym pracował osobiście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANSE72 14.02.2011 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 powiem ze ja również Hilti posiadałem T5 była nie do zajechania ale powiem zę również AEG ma piękną pracę , Jedną zajechałem ale miała kilkanaście lat i duże obciązenia .Odnośnie sprzetu to makita czy metabo o porównywalnych parametrach nie mają szans z AEG 3,3 J i masz tu Hilti o małej mocy http://allegro.pl/hilti-te-30m-te-30-m-mlot-wiertarka-spit-udarowy-i1445275253.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Waldemar rj 14.02.2011 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 ANSE72, zobacz sobie Makitę o tej samej mocy jak Hilti ma około dwa razy większe uderzenie http://allegro.pl/makita-mlotowiertarka-hr3200c-aspro-i1437745162.html , natomiast Makita 800W ma 2,9J i waży 3,3kg o 1,1kg mniej od Hilti (ja wolałbym trzymać mniej w rękach, gdybym miał dłużej pracować). Nowa Hilti jest droga, używana - jeśli kradziona, to może mało wyeksploatowana, wątpię że ktoś kupi nową i sprzeda ją w bardzo dobrym stanie po roku albo dwóch za pół ceny (jak było z samochodami sprowadzanymi z Niemiec – wszystkie od dziadka jeżdżącego tylko do sklepu i kościoła). Za granicą, przynajmniej w dużych firmach serwis robi przeglądy raz w miesiącu tych maszyn (tak zauważyłem kiedyś na budowie). Gdy stwierdza że remont maszyny będzie nieopłacalny, zabiera ją do serwisu (kiedyś pytałem tam o maszyny, nie ma możliwości kupić używanej sprawnej, zepsutej, ani dostać za darmo „na części"). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Waldemar rj 15.02.2011 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 Otwory o większej średnicy można wiertnicą i będzie łupkowania, tylko czy portfel inwestora „wytrzyma”, jeśli to ma być rzadko używane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANSE72 15.02.2011 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 waldi tak myslę i to co piszemy nie jest tematem rozwiązania problemu . Wiertarka o odpowiednich parametrach wystarczy ważne jest tu wierło i Tu mozna podac przykład odpwoiednich wierteł , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Waldemar rj 15.02.2011 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 Pewnie wiertło jest istotne, w tej sprawie to Hilti jest naprawdę bez porównania – tylko oby cena nie wystraszyła. Dodatkowo jeszcze można wspomnieć o sposobie wiercenia, czyli nie „siadać” na maszynę, tylko ona sama powinna pracować w zakresie swojego skoku – najlepiej w połowie (chodzi mi o zakres ruchu narzędzia w uchwycie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANSE72 15.02.2011 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 Pewnie wiertło jest istotne, w tej sprawie to Hilti jest naprawdę bez porównania – tylko oby cena nie wystraszyła. Dodatkowo jeszcze można wspomnieć o sposobie wiercenia, czyli nie „siadać” na maszynę, tylko ona sama powinna pracować w zakresie swojego skoku – najlepiej w połowie (chodzi mi o zakres ruchu narzędzia w uchwycie). tak powinno wygladać wiercenie w twardych materiałach jak beton kamień < polny > , lecz granit jako twardy i zarazem kruchy materiał nie może byc wiercony z wielkim skokiem < i o dużej mocy > J lecz zastosowanie wierteł do jakości wiercenia stanowi odpwiednie chłodzenie i zarazem wierto widiowe lub diamentowe o od[powiednim kącie ostrzenia < natarcia > podam może link który spewności przyda sie wilu osobom http://www.bosch-pt.pl/download/ACC_0910_DRILLING_PL-pl.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Waldemar rj 15.02.2011 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 Właśnie dlatego wspomniałem o wiertnicy dla większych otworów, tylko z małymi jest problem i tam pozostaje młoto-wiertarka (sporadycznie wierciłem otwory w płytkach granitowych – około 2cm grubych na fi 8, 10 i 12mm maszyną udarową i nic nie pękało, może miałem wtedy szczęście, albo udar małej maszyny był zbyt słaby). Problem w tym, że gdy zmniejszy się udar to i zmaleją obroty – to może oznaczać że potrwa odpowiednio długo wiercenie (i czy w ogóle się uda?). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 16.02.2011 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 (edytowane) tak powinno wygladać wiercenie w twardych materiałach jak beton kamień < polny > , lecz granit jako twardy i zarazem kruchy materiał nie może byc wiercony z wielkim skokiem < i o dużej mocy > J ... I z tego powodu właśnie musi to być mały kombimłotek o uderzeniu 2-3,5 J. Takie sprzęty mają krótki skok ale dość dużo obrotów ale gdy będzie się delikatnie i powoli wierciło to sprawa jest do pokonania. Edytowane 16 Lutego 2011 przez Wakmen literówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sobieski24 01.03.2016 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2016 Ja bym nie ryzykował samodzielnego wiercenia. Jak mieszkasz na Śląsku, to polecam skorzystać z profesjonalnej firmy, tu masz ich stronę - http://wiercenie-slask.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts