Golonko 13.02.2011 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2011 Witam Po ostatniej wizycie na naszej działce (ruszamy z budową na wiosnę) zauważyłem coś dziwnego. Oczywiście zrobiłem fotke, którą prezentuję poniżej. Szanowny sąsiad zrobił sobie zlew wody deszczówki dosłownie parę centymetrów przed naszą działką. Wykopał wzdłuż naszych działek, po swojej stronie mini rów melioracyjny i zlewa tam całą wodę. Podkreślę, że jeden z boków owego minirowu idzie równo z granicą mojej działki Czy tak wolno mu zrobić? Dziękuje i pozdrawiam Golonko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProMyst 13.02.2011 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2011 skoro nie zalewa Ci działki to chyba nic złego nie robi. chyba że może uszkodzić ogrodzenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 13.02.2011 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2011 Wody opadowe należy rozprowadzać tylko na teranie swojej działki i tylko w taki sposób aby nie zalewać sąsiednich a już tym bardziej wyrządzać szkody. Dopóki woda nie leje się do Ciebie, nie uszkadza ogrodzenia to sobie odpuść ale tylko kiedy wyrządzi Tobie jakieś szkody to najlepiej zrobić z takim sąsiadem porządek. Z tego co mi się wydaje to zgłoszenia takie możesz dokonać w starostwie lub u inspektora nadzoru budowlanego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Golonko 15.02.2011 21:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 Daleko mi do forumowego guru ale pozwole sobie na własną interpretację - czy to napewno jest zgodne z prawem? Takie kopanie mini-rowów wzdłóż działek sąsiadów i wylewanie tam całej wody opadowej? Szczerze mówiąc wątpie..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 16.02.2011 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 Daleko mi do forumowego guru ale pozwole sobie na własną interpretację - czy to napewno jest zgodne z prawem? Takie kopanie mini-rowów wzdłóż działek sąsiadów i wylewanie tam całej wody opadowej? Szczerze mówiąc wątpie..... Dopóki woda się nie przelewa na naszą działkę to może sobie robić. Sąsiad może zawsze powiedzieć, że jest to rozwiązanie tymczasowe, dopóki nie zakupi /nie zrobi odpowiedniego systemu dla wody opadowej. Jeżeli chce się być spokojnym można poinformować sąsiada (ale tylko poinformować), że w przypadku zalewania czy nawet uszkodzenia ogrodzenia będzie ponosił koszty napraw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Golonko 16.02.2011 14:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 To co piszesz jest racjonalne, chyba faktycznie na razie odpuszczę sobie "grubsze akcje" i jedynie go grzecznie poinformuje że w przypadku zalewania mojej działki będzie ponosił koszty ewentualnych napraw.Dziękuje za pomocGolonko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts