Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem ze studnia

boberek18w

Recommended Posts

Witam, mam problem ze studnią.

Buduję dom na części starych fundamentów (chcę w ten sposób ocalić istniejącą piwnicę) powiększam jednak jego powierzchnię i nie wiem jak to się stało ale nowe fundamenty wyszły w miejscu gdzie znajduje się studnia. Wprawdzie zamierzałem zdjąć kręgi, nakryć ja ale teraz nie wiem jak mam postąpić, czy przesunąć całość domu czy wylać fundament na odpowiednio zabezpieczonej studni (tak radzi murarz) czy też zmniejszyć obrys domu tak aby był przy samej studni ale na nią nie wchodził.boję się aby z czasem nic się nie stało z domem.

Gość zibik_eng
Buduję dom na części starych fundamentów (chcę w ten sposób ocalić istniejącą piwnicę) powiększam jednak jego powierzchnię i nie wiem jak to się stało ale nowe fundamenty wyszły w miejscu gdzie znajduje się studnia. Wprawdzie zamierzałem zdjąć kręgi, nakryć ja ale teraz nie wiem jak mam postąpić, czy przesunąć całość domu...

Budujesz bez projektu???? Projektant nie zauważył studni czy jak??? Jak zamierzasz "przesunąć" dom, skoro ???masz wydane??? pozwolenie na budowę??? Zmiana w kształcie i lokalizacji powoduje konieczność ponownego wystąpienia o pozwolenie na budowę.

czy wylać fundament na odpowiednio zabezpieczonej studni (tak radzi murarz) czy też zmniejszyć obrys domu tak aby był przy samej studni ale na nią nie wchodził.boję się aby z czasem nic się nie stało z domem.

Uwielbiam czytać o "odpowiednio" wykonanych robotach... odpowiednio czyli jak? Tak jak zenek z józkiem "wymyśli" czy tak jak ci na forum muratora "doradzą"?

Witam, miałem podobną sytuację z tym że ja studnię na 1,5 roku przed budową zasypałem a fundament domu nie jest bezpośrednio na byłej studni a jakiś metr bliżej. W twoim wypadku najlepiej było by zrobić to samo ,rozumiem że robisz to bez żadnych planów więc, zasyp studnię ,najlepiej czymś drobnym i ciężkim tak jak piach ,żwir, (chudziak), obficie przy tym zlewaj dany materiał wodą by się osiadł. Ale powiem ci szczerze że taka studnia ostatecznie osiądzie się po około 2 latach. Kręgi mają pewnie 0,8m lub 1m. na takiej szerokości ,nawet gdyby ława została oddzielona od gruntu po przez osiadanie to nic nie powinno się dziać. A jeżeli bardzo ci zależy na ocaleniu studni możesz dać pokrywę i na niej wylać ten odcinek ławy z tym że już nigdy się do studni nie dostaniesz a to przecież bez sensu.