aro_32 13.02.2011 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2011 Instalator ogrzewania wyginając przewód pex-al-pex zrobił to dość nieudolnie i na niektórych łukach spowodował spłaszczenie rur. Mam pytanie czy oprócz ograniczonego pola przekroju może to spowodować jakieś uszkodzenia wewnątrz rury? np. tej powłoki aluminiowej. Czy są na to jakieś normy któtymi można się posłużyć? Nie wiem czy to odebrać i czy warto walczyć z wykonawcą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiek1111 06.06.2011 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2011 Rury powinno wyginać się używając sprężyn. Do mniejszych średnic używa się sprężyn zewnętrznych, a do większych rur sprężyn wewnętrznych. Zapobiega to łamaniu i spłaszczaniu się rury. Minimalne promienie gięcia rury podane są w dokumentacji - np. dla fi 16 ja miałem promień gięcia min. r = 5 x d2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts