przekliniak1980 13.02.2011 23:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2011 Witam. Jestem tu nowy i podpinam sie pod temat. A mianowicie zamierzam wkrotce ocieplic poddasze i jest tak dachowka ceramiczna folia paroprzepuszczalna krokwie 16 cm. Problem zaczyna sie tutaj wyzej wymieniona folia nie jest z wyzszej polki i obawiam sie ze z czasem straci swoje wlasciwosci i zamierzam zrobic tak przykrecic 2 cm listwy do krokwi dosuwajac do folii pozniej na nie plyte osb 8 mm i tu juz jest dylatacja a pozniej welna wedlug sztuki budowlanej. Ta osb tez zabezpieczy przed szkodnikami aby welny nie przerobily na mial i do mieszkania nie weszly. Czy takie wykonanie bedzie poprawne a moze ktos ma inne pomysly. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
farmi 14.02.2011 01:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 to ja może zaproponuję ze swojego podwórka pianę PUR zamiast wełny- natrysk bezpośrednio na te folię - usztywni, uszczelni i robactwo sie tego nie ima http://forum.muratordom.pl/showthread.php?166846-izolacja-poddasza-piank%C4%85 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 14.02.2011 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 ....i zamierzam zrobic tak przykrecic 2 cm listwy do krokwi dosuwajac do folii pozniej na nie plyte osb 8 mm i tu juz jest dylatacja a pozniej welna wedlug sztuki budowlanej. Ta osb tez zabezpieczy przed szkodnikami aby welny nie przerobily na mial i do mieszkania nie weszly. Czy takie wykonanie bedzie poprawne a moze ktos ma inne pomysly. tu juz jest dylatacja - co to oznacza ?Pod płytą OSB musi być szczelina powietrzna.Uważam ,że płyta zbędna , ale oczywiście jak ktoś chce to może dać. Jeżeli niska paroprzepuszczalność membrany dachowej to koniecznie pustka , szczelina pod spodem. Można to zapewnić montując sznurek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 14.02.2011 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 to ja może zaproponuję ze swojego podwórka pianę PUR zamiast wełny- natrysk bezpośrednio na te folię - usztywni, uszczelni i robactwo sie tego nie ima http://forum.muratordom.pl/showthread.php?166846-izolacja-poddasza-piank%C4%85 Jaki koszt m2 typowej / odpowiednik 30 cm wełny / izolacji ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
farmi 14.02.2011 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 W moim przypadku natrysk na wysokość krokwi (20 cm) ( gdzie marketingowo producent porównuje 13 cm piany - to daje izolacyjność 25cm wełny - pewnie najzwyklejszej;) ) po wielkich negocjacjach(izolowałem również ściany 3W) wyszedł około 70zł/m2wiem że w markecie są wełny gr 15 cm po 8 zł/m2 ale pewnie wtedy musiałbym jej ułożyć z 40 albo 50 cm .... do tego robocizna , sznurkowanie itp.... a szczelność nieporównywalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
farmi 14.02.2011 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 ta szczelnosc puscic cie moze z torbami. za 70zl masz welne o wyzszym rd niz piana i zdrowszym w naszym klimacie dla konstrukcji wiezby czy tez sciany. ja cały czas mam na myśli pianę otwartokomórkową, która w jakimś stopniu potrafi odprowadzić wilgoć ( nie wentylować jak niektórzy myślą) W mojej węźbie miałem wiele zakamarków w które na 1000% nie ma szans dopchnąć wełny- ale każdy wybiera wg swojego uznania i potrzeb.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przekliniak1980 14.02.2011 18:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 odsun jedynie welne na 2-3cm od obecnej folii zapewniajac jednoczesnie wlot powietrza do tej szczeliny w okapie i wylot ponad sufitami w scianach szczytowych lub w kalenicy. jednym z wykonan dla izolacji miedzykrokwiowej o gr 15cm bedzie, nadbicie listw 2cm pod krokwie tym samym zwiekszajac ich wysokosc. umozliwi to zastosowanie powyzszej welny z wykonaniem szczeliny. szczeline dobrze bedzie (jak juz wspomnial zbigniew) zabezpieczyc sznurkujac. tak sobie pomyslalem ze osb moze tez zatrzymac snieg nawiewany pod dachowke i nie zamoczy welny a szczelina wentylacyjna powinna taka to oszuszyc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przekliniak1980 14.02.2011 19:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 to ja może zaproponuję ze swojego podwórka pianę PUR zamiast wełny- natrysk bezpośrednio na te folię - usztywni, uszczelni i robactwo sie tego nie ima http://forum.muratordom.pl/showthread.php?166846-izolacja-poddasza-piank%C4%85 to juz odpada bo juz mam kupiona welne isower super mata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lotnik 03.04.2011 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2011 W moim przypadku natrysk na wysokość krokwi (20 cm) ( gdzie marketingowo producent porównuje 13 cm piany - to daje izolacyjność 25cm wełny - . To zwykłe oszustwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts