Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Karton-gips na ściany?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 77
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Całe poddasze mam wykonane w systemie suchej zabudowy,a fragmenty ścian murowanych zostały wykończone, zamiast typowych tynków, płytami gk.Jak dla mnie to rozwiązanie się sprawdza i żadnych minusów nie zauważyłem,żadnych pęknięć.Oczywiście wszystko zależy od wykonania.Ale napewno w moim przypadku nie biegają pomiędzy nimi myszy.Zresztą te napewno będą woleć biegać w ociepleniu.

Koszt płyty, + klej+ siatka (fizelina) + uniflott do łączeń (albo coś innego)+ gładz (pasowało by na koniec raz machnąć po całości) - trochę się tego uzbiera.

Robocizna - tutaj temat rzeka :)

Nie chce mi się tego przeliczać wszystkiego, ale nie wiem czy będzie tak bardzo taniej.

Pozdrawiam

Edit: chyba, że sam to zrobisz, to wtedy jak najbardziej ok

Przyczyny są owszem na pewno tańszy koszt wykonania i estetyka

Estetyka??? Uważasz, że to takie estetyczne??? Gładkie, jak szkło ściany już dawno wyszły z mody. Kwestia gustu. Dla mnie to tandeta i pójście na łatwiznę w pracach wykańczających domu.

W latach 90 tych klejono masowo krzywe ściany w mieszkaniach w blokowiskach. Pamietam w 2004 r. co drugi inwestor na tym forum zawieszał na ścianach te płyty, a jak czasem znajdę jakąś wypowiedź po latach, to żałują. W tym samym czasie weszła moda na tynki maszynowe gipsowe, a dzisiaj jakoś coraz więcej inwestorów wraca do tradycyjnych, tylko w tym czasie pokolenie tynkarzy tzw. ręcznych " wymarło" i brakuje fachowców do tynków cementowych.

Estetyka??? Uważasz, że to takie estetyczne??? Gładkie, jak szkło ściany już dawno wyszły z mody. Kwestia gustu. Dla mnie to tandeta i pójście na łatwiznę w pracach wykańczających domu.

W latach 90 tych klejono masowo krzywe ściany w mieszkaniach w blokowiskach. Pamietam w 2004 r. co drugi inwestor na tym forum zawieszał na ścianach te płyty, a jak czasem znajdę jakąś wypowiedź po latach, to żałują. W tym samym czasie weszła moda na tynki maszynowe gipsowe, a dzisiaj jakoś coraz więcej inwestorów wraca do tradycyjnych, tylko w tym czasie pokolenie tynkarzy tzw. ręcznych " wymarło" i brakuje fachowców do tynków cementowych.

No nie zauwazylem, zeby ludzie odchodzili od gladzi albo plyt g-k.

Jest owszem trend na jedna, dwie sciany w strukturze, betonie itp, itd, ale nie widzialem jeszcze nowego domu z tynkami cementowymi zostawionymi bez gladzi (co wychodzi juz dosc drogo), chyba, ze na zasadzie, ze kasy braklo i dorobi sie pozniej.

Koszt plyt na sciany z przecietna cena robocizny pewnie wyjdzie ciut taniej niz tynki, ale sufit juz drozej (konstrukcja, do sufitu nie wolno kleic g-k), wiec trzeba sobie samemu policzyc.

Ja bawie sie właśnie w adaptacje poddasza.Gdybym wiedział że to tyle papierkowej roboty to napewno bym się nie angażował.

A nawiązując do tematu ,też wybrałem regipsy na ściane bo po pierwsze zrobie sobie to sam (z bratem) na klej i pianke. czasowo napewno szybciej a pozatym decyzja padła taka bo na tynki musiał bym brać firme .pierwej tynk później szpachlowanie .a tak 2 warstwy aby nie pekało i zobaczymy jak wyjdzie

Przyczyny są owszem na pewno tańszy koszt wykonania i estetyka

tanszy od czego? od tynku wewnetrznego czy od sciany strukturowej, z plytek lupkowych, marmuru?

chyba zarty, ze nawet klejenie k/g (nie robienie na stelazu) tasma na laczenia gruntowanie i malowanie wyjdzie taniej niz tradycyjny tynk.

Pytanie z czego sa sciany ze trzba je obkladac k/g, jakie sa wysokosci i czy sa skosy.

nie widzialem jeszcze nowego domu z tynkami cementowymi zostawionymi bez gladzi (co wychodzi juz dosc drogo), chyba, ze na zasadzie, ze kasy braklo i dorobi sie pozniej.

.

bardzo malo jeszcze widziales, albo widziales robote paprokow, poniewaz tynk cem-wap dobrze zrobiony jest gladszy niz gipsowy

ja natomiast widzialem malo tynkow gipsowych dobrej jakosci

prawdziwi tynkarze juz wnet wygineli a zostali sami maszynisci

dobrej jakosci tynk cem -wap czyli nie gotowa zaprawa tylko robiona na budowie z polproduktow + robocizna to ok 25-30 zl/m2

g-k nie sa dobre do okladzin scian - za to nadaja sie na skosy i sufity

bardzo malo jeszcze widziales, albo widziales robote paprokow, poniewaz tynk cem-wap dobrze zrobiony jest gladszy niz gipsowy

ja natomiast widzialem malo tynkow gipsowych dobrej jakosci

prawdziwi tynkarze juz wnet wygineli a zostali sami maszynisci

dobrej jakosci tynk cem -wap czyli nie gotowa zaprawa tylko robiona na budowie z polproduktow + robocizna to ok 25-30 zl/m2

g-k nie sa dobre do okladzin scian - za to nadaja sie na skosy i sufity

Nie szukalem jak Graala. Ale moze ktos akurat na taka ekipe trafi. Zawsze mozna probowac - pewnie sa 3 takie ekipy w Polsce i terminy startuja juz od 2015.

Dlaczego niby plyty nie sa dobre na sciany? Moze tez za malo widziales?

tanszy od czego? od tynku wewnetrznego czy od sciany strukturowej, z plytek lupkowych, marmuru?

chyba zarty, ze nawet klejenie k/g (nie robienie na stelazu) tasma na laczenia gruntowanie i malowanie wyjdzie taniej niz tradycyjny tynk.

Pytanie z czego sa sciany ze trzba je obkladac k/g, jakie sa wysokosci i czy sa skosy.

Okladzine mozna wykonac samemu - plyta ok. 7/m2, klej ok. 3/m2, tasma pare groszy. Do tego spzachla na laczenia i narozniki. Mysle (nie liczylem), ze sporo jeszcze zostanie zapasu do okolic 22-25 zl za tynk gipsowy z robocizna (takie mniej wiecej widzialem oferty).

No ale tak jak pisze - roznica sie bierze z robocizny - tynkow sam nie poloze po 2h prob.

pewnie sa 3 takie ekipy w Polsce i terminy startuja juz od 2015.

Dlaczego niby plyty nie sa dobre na sciany? Moze tez za malo widziales?

osobiscie znam 2 takie ekipy w moim niezbyt rozleglym regionie, terminy i owszem maja ok roczne

co do tynkow zarowno cem-wap jak i gipsowych widuje i widzialem wlasnie zbyt wiele i w wykonaniu tych dobrych ekip i tych zlych niestety

co do g-k podobnie, widzialem i widuje swiezo wykonane, te eksploatowane i te po zalaniach itp i zdanie mam wyrobione na ich temat takie jakie przedstawilem

Edytowane przez face

ale ilu jest takich ktorzy sami wykonaja, a jak sie za to zabiora zrobia dobrze, nawet minimalne doswiadczenie nie jest wyznacznikiem wykonania poprawnie pracy, to nie malowanie. Wiec jednak nie mowmy w tym przypadku ze plyty tansze niz tynk.

co do porownania, face ma racje chociazby z zalaniem sciany tynkowanej i z kg, chodz sa rozne plyty jednak tynk mniej sie nadda wodzie.