maciek777 14.02.2011 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 Witam mam pytanie co sądzicie o wyłożeniu ścian kartongipsem zamiast tynkowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 14.02.2011 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 Witam mam pytanie co sądzicie o wyłożeniu ścian kartongipsem zamiast tynkowania. Byle nie w kominku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 14.02.2011 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 Przeciwwskazań chyba nie ma. Tylko trzeba by policzyć jak to cenowo będzie wyglądać. Żeby się nie okazało, że wyjdzie drożej.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 14.02.2011 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 Myszy biegają pomiedzy płytą a murem a koty wtedy szału dostają pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Laschlo 14.02.2011 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 Całe poddasze mam wykonane w systemie suchej zabudowy,a fragmenty ścian murowanych zostały wykończone, zamiast typowych tynków, płytami gk.Jak dla mnie to rozwiązanie się sprawdza i żadnych minusów nie zauważyłem,żadnych pęknięć.Oczywiście wszystko zależy od wykonania.Ale napewno w moim przypadku nie biegają pomiędzy nimi myszy.Zresztą te napewno będą woleć biegać w ociepleniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciek777 14.02.2011 14:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 Dzięki za informacje.Jeszcze jak by ktoś mógł powiedzieć na jaki klej to przyklejać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciek777 14.02.2011 15:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 I jeszcze pytanie jak i czym poszpachlować żeby nie pękało na łączeniach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuba Dąb 14.02.2011 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 a jakaś konkretna przyczyna takiego wykonania, czy tak sobie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciek777 14.02.2011 16:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 Przyczyny są owszem na pewno tańszy koszt wykonania i estetyka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 14.02.2011 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 Koszt płyty, + klej+ siatka (fizelina) + uniflott do łączeń (albo coś innego)+ gładz (pasowało by na koniec raz machnąć po całości) - trochę się tego uzbiera. Robocizna - tutaj temat rzeka Nie chce mi się tego przeliczać wszystkiego, ale nie wiem czy będzie tak bardzo taniej. Pozdrawiam Edit: chyba, że sam to zrobisz, to wtedy jak najbardziej ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 15.02.2011 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 Przyczyny są owszem na pewno tańszy koszt wykonania i estetyka Estetyka??? Uważasz, że to takie estetyczne??? Gładkie, jak szkło ściany już dawno wyszły z mody. Kwestia gustu. Dla mnie to tandeta i pójście na łatwiznę w pracach wykańczających domu. W latach 90 tych klejono masowo krzywe ściany w mieszkaniach w blokowiskach. Pamietam w 2004 r. co drugi inwestor na tym forum zawieszał na ścianach te płyty, a jak czasem znajdę jakąś wypowiedź po latach, to żałują. W tym samym czasie weszła moda na tynki maszynowe gipsowe, a dzisiaj jakoś coraz więcej inwestorów wraca do tradycyjnych, tylko w tym czasie pokolenie tynkarzy tzw. ręcznych " wymarło" i brakuje fachowców do tynków cementowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qqlio 15.02.2011 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 Estetyka??? Uważasz, że to takie estetyczne??? Gładkie, jak szkło ściany już dawno wyszły z mody. Kwestia gustu. Dla mnie to tandeta i pójście na łatwiznę w pracach wykańczających domu. W latach 90 tych klejono masowo krzywe ściany w mieszkaniach w blokowiskach. Pamietam w 2004 r. co drugi inwestor na tym forum zawieszał na ścianach te płyty, a jak czasem znajdę jakąś wypowiedź po latach, to żałują. W tym samym czasie weszła moda na tynki maszynowe gipsowe, a dzisiaj jakoś coraz więcej inwestorów wraca do tradycyjnych, tylko w tym czasie pokolenie tynkarzy tzw. ręcznych " wymarło" i brakuje fachowców do tynków cementowych. No nie zauwazylem, zeby ludzie odchodzili od gladzi albo plyt g-k. Jest owszem trend na jedna, dwie sciany w strukturze, betonie itp, itd, ale nie widzialem jeszcze nowego domu z tynkami cementowymi zostawionymi bez gladzi (co wychodzi juz dosc drogo), chyba, ze na zasadzie, ze kasy braklo i dorobi sie pozniej. Koszt plyt na sciany z przecietna cena robocizny pewnie wyjdzie ciut taniej niz tynki, ale sufit juz drozej (konstrukcja, do sufitu nie wolno kleic g-k), wiec trzeba sobie samemu policzyc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek86 15.02.2011 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 Ja bawie sie właśnie w adaptacje poddasza.Gdybym wiedział że to tyle papierkowej roboty to napewno bym się nie angażował.A nawiązując do tematu ,też wybrałem regipsy na ściane bo po pierwsze zrobie sobie to sam (z bratem) na klej i pianke. czasowo napewno szybciej a pozatym decyzja padła taka bo na tynki musiał bym brać firme .pierwej tynk później szpachlowanie .a tak 2 warstwy aby nie pekało i zobaczymy jak wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gustaw Fijak 15.02.2011 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 Przyczyny są owszem na pewno tańszy koszt wykonania i estetyka tanszy od czego? od tynku wewnetrznego czy od sciany strukturowej, z plytek lupkowych, marmuru? chyba zarty, ze nawet klejenie k/g (nie robienie na stelazu) tasma na laczenia gruntowanie i malowanie wyjdzie taniej niz tradycyjny tynk. Pytanie z czego sa sciany ze trzba je obkladac k/g, jakie sa wysokosci i czy sa skosy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 15.02.2011 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 nie widzialem jeszcze nowego domu z tynkami cementowymi zostawionymi bez gladzi (co wychodzi juz dosc drogo), chyba, ze na zasadzie, ze kasy braklo i dorobi sie pozniej. . bardzo malo jeszcze widziales, albo widziales robote paprokow, poniewaz tynk cem-wap dobrze zrobiony jest gladszy niz gipsowy ja natomiast widzialem malo tynkow gipsowych dobrej jakosci prawdziwi tynkarze juz wnet wygineli a zostali sami maszynisci dobrej jakosci tynk cem -wap czyli nie gotowa zaprawa tylko robiona na budowie z polproduktow + robocizna to ok 25-30 zl/m2 g-k nie sa dobre do okladzin scian - za to nadaja sie na skosy i sufity Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciek777 15.02.2011 17:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 Czyli jak we wszystkim zdania są podzielone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qqlio 15.02.2011 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 bardzo malo jeszcze widziales, albo widziales robote paprokow, poniewaz tynk cem-wap dobrze zrobiony jest gladszy niz gipsowy ja natomiast widzialem malo tynkow gipsowych dobrej jakosci prawdziwi tynkarze juz wnet wygineli a zostali sami maszynisci dobrej jakosci tynk cem -wap czyli nie gotowa zaprawa tylko robiona na budowie z polproduktow + robocizna to ok 25-30 zl/m2 g-k nie sa dobre do okladzin scian - za to nadaja sie na skosy i sufity Nie szukalem jak Graala. Ale moze ktos akurat na taka ekipe trafi. Zawsze mozna probowac - pewnie sa 3 takie ekipy w Polsce i terminy startuja juz od 2015. Dlaczego niby plyty nie sa dobre na sciany? Moze tez za malo widziales? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qqlio 15.02.2011 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 tanszy od czego? od tynku wewnetrznego czy od sciany strukturowej, z plytek lupkowych, marmuru? chyba zarty, ze nawet klejenie k/g (nie robienie na stelazu) tasma na laczenia gruntowanie i malowanie wyjdzie taniej niz tradycyjny tynk. Pytanie z czego sa sciany ze trzba je obkladac k/g, jakie sa wysokosci i czy sa skosy. Okladzine mozna wykonac samemu - plyta ok. 7/m2, klej ok. 3/m2, tasma pare groszy. Do tego spzachla na laczenia i narozniki. Mysle (nie liczylem), ze sporo jeszcze zostanie zapasu do okolic 22-25 zl za tynk gipsowy z robocizna (takie mniej wiecej widzialem oferty). No ale tak jak pisze - roznica sie bierze z robocizny - tynkow sam nie poloze po 2h prob. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 15.02.2011 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 (edytowane) pewnie sa 3 takie ekipy w Polsce i terminy startuja juz od 2015. Dlaczego niby plyty nie sa dobre na sciany? Moze tez za malo widziales? osobiscie znam 2 takie ekipy w moim niezbyt rozleglym regionie, terminy i owszem maja ok roczne co do tynkow zarowno cem-wap jak i gipsowych widuje i widzialem wlasnie zbyt wiele i w wykonaniu tych dobrych ekip i tych zlych niestety co do g-k podobnie, widzialem i widuje swiezo wykonane, te eksploatowane i te po zalaniach itp i zdanie mam wyrobione na ich temat takie jakie przedstawilem Edytowane 15 Lutego 2011 przez face Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gustaw Fijak 16.02.2011 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 ale ilu jest takich ktorzy sami wykonaja, a jak sie za to zabiora zrobia dobrze, nawet minimalne doswiadczenie nie jest wyznacznikiem wykonania poprawnie pracy, to nie malowanie. Wiec jednak nie mowmy w tym przypadku ze plyty tansze niz tynk.co do porownania, face ma racje chociazby z zalaniem sciany tynkowanej i z kg, chodz sa rozne plyty jednak tynk mniej sie nadda wodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts