compi 29.06.2011 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2011 Nic nie pęka gdy stosujesz szpachle z włóknem typu uniflot lub vario do połączeń. Oczywiście stabilność stropu jest istotna. Schnący dopiero wiązarowy do którego będziesz się mocować spowodować może różne konsekwencje. Ja nie dawałem siatek ani włóknin tylko taśmy papierowe. Wklejanie trwało dłużej, ale mam pewność, że zrobiłem wszystko co trzeba aby uniknąć spękań. Ten system stosowałem już wcześniej i się sprawdził. Obecne okładziny mam już drugi miesiąc. Na razie wszystko gra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 29.06.2011 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2011 (edytowane) JAK CZYTAM WYPOWIEDZI PRZECIWNIKOW PLYT G.- K. OGARNIA MNIE PRZERAZENIE CO WY LUDZIE CHCECIE WYPRAWIAC W TYCH SWOICH DOMACH,ZE WASZA GLOWNA OBAWA SO DZIURY W SCIANACH RZUCAC BUTELKAMI TO MOZE PANCERNE SZYBY W OKNACH I METALOWE DRZWI MIESZKALEM 15 LAT W STANACH I NIE PAMIENTAM BYM WIDZIAL U KOGOS JAKIES DZIURY W SCIANACH (CHYBA ZE W NAPRAWDE ZLYCH DZIELNICACH) A TAM WSZYSTKIE DOMY MAJA G.-K. http://i1100.photobucket.com/albums/g420/RAFALJANCZUR/DSC04588.jpg http://i1100.photobucket.com/albums/g420/RAFALJANCZUR/DSC04612.jpg TYNKI TO PRZEZYTEK NALEZY ISC Z DUCHEM CZAU Skoro mieszkałeś to na pewno wiesz że w Stanach np. mieszkania w bloku betonowym są dużo droższe niż w patyko-kartonowych, o domach już nie wspominając.......... a dziurę w ścianie widziałam zrobioną przez 3 bawiących się 7-9-latków:D Edytowane 29 Czerwca 2011 przez Amelia 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 29.06.2011 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2011 A wolnostojące domy w stanach z czego mają ściany? Jak mieszkałaś w stanach to chyba wiesz... Dzieci które z główki walą w taką ścianę tak czy tak robią krzywdę przede wszystkim sobie. A jeśli udało im się wybić dziurę w takiej ścianie to powiedz jeszcze czy w przypadku tynków tradycyjnych też nieskończkyłoby się to generalnym remontem całej ściany. Bo kredkami raczej takiej dziury nie zrealizowały. Jeśli kogoś stać i ma czas na tynki CW to jak najbardziej. Jeśli szuka oszczędności to nie widzę przeszkód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magik Cz-wa 29.06.2011 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2011 To o czym pisze compi jest właśnie sednem sprawy. Przecież nikt z nas zwolenników k-g nie twierdzi że to jest lepsze rozwiązanie niż tynk tradycyjny i na to gładź szpachlowa, ale jeżeli ktoś szuka oszczędności, a płyty z k-g położy sam to moim zdaniem jest to dobre i znacznie tańsze rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuba Dąb 18.07.2011 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2011 JAK CZYTAM WYPOWIEDZI PRZECIWNIKOW PLYT G.- K. OGARNIA MNIE PRZERAZENIE CO WY LUDZIE CHCECIE WYPRAWIAC W TYCH SWOICH DOMACH,ZE WASZA GLOWNA OBAWA SO DZIURY W SCIANACH RZUCAC BUTELKAMI TO MOZE PANCERNE SZYBY W OKNACH I METALOWE DRZWI MIESZKALEM 15 LAT W STANACH I NIE PAMIENTAM BYM WIDZIAL U KOGOS JAKIES DZIURY W SCIANACH (CHYBA ZE W NAPRAWDE ZLYCH DZIELNICACH) A TAM WSZYSTKIE DOMY MAJA G.-K. dla mnie sprawa jest prosta, nie chce ściany, w której da się zrobić dziurę na wylot młotkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 18.07.2011 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2011 No u mnie to musiałbyś się postarać. Płyta jest przyklejona do murowanej ściany z gazobetonu. Ten pewnie też u niektórych wywołuje torsje, hehhe.... Dziurę na bank możnaby zrobić u mnie w sufitach podwieszanych, obudowie kominka, wnękach-półkach z płyt i zabudowie geberitów. U ciebie pewnie też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gustaw Fijak 26.07.2011 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2011 plyta na scianie (klejona) a z pustka (na stelazu) inaczej przyjmuje uderzenie obciazenie, az tak sie nie podziurawi jedno i drugie raczej uszkodzic mozna powierzchnie jednak papier trzyma konkretnie a dodatkowo gladz z farba jest wiec wytrzymalosc pewna ma, nie taka jak sciana murowana ale raczej pijany kowalski musialby mocno sie rozpedzic zeby przeleciec do sypialni sciana nie drzwiami, nie trafiajac przy tym na stelaz. Chyba ze nie jest tak gesto jak na zalaczonym zdjecu. Dla mnie jednak plyta to szczyt lenistwa czyba ze stary budynek i tynk by sie nie udal idealnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuba Dąb 16.08.2011 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2011 No u mnie to musiałbyś się postarać. Płyta jest przyklejona do murowanej ściany z gazobetonu. Ten pewnie też u niektórych wywołuje torsje, hehhe.... Dziurę na bank możnaby zrobić u mnie w sufitach podwieszanych, obudowie kominka, wnękach-półkach z płyt i zabudowie geberitów. U ciebie pewnie też. jeśli jest ściana bk to occzywiście nie ma się o co martwić. Ja mówię o sytuacji w której ktośrobi ścianę tylko z g/k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 17.08.2011 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2011 Nie no proszę.... Podaj przykłady, choćby tutaj z Muratora, gdzie komuś w szkielecie udało się ścianę z g-k zniszczyć w sposób łatwy, umiarkowanie łatwy, lub nawet trudny. Pękają ściany i murowane i systemowe, wystarczy że komuś podłogi siadają. Mam też systemowe ścianki między garderobą a spiżarnią i jedną z łazienek. Tak samo jak moje sufity i zabudowy nie ma na nich śladu pęknięć, a goście dopiero po ostukaniu dowiadują się że to płyta. Może powodem jest wylanie płyty podłogowej, a nie zagęszczony piasek i chudziak pod szlichtę ze styro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 17.08.2011 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2011 Mam u siebie na stelażu drewnianym płyty kg na stropie od 14 lat. Szkody górnicze takie że w kuchni mam różnicę poziomów 7cm. I złączenia płyt nie pękają. Ale może dlatego, że nie zatrudniałem fachowców tylko zrobiłem to sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 17.08.2011 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2011 Nie no proszę.... Podaj przykłady, choćby tutaj z Muratora, gdzie komuś w szkielecie udało się ścianę z g-k zniszczyć w sposób łatwy, umiarkowanie łatwy, lub nawet trudny. Pękają ściany i murowane i systemowe, wystarczy że komuś podłogi siadają. Mam też systemowe ścianki między garderobą a spiżarnią i jedną z łazienek. Tak samo jak moje sufity i zabudowy nie ma na nich śladu pęknięć, a goście dopiero po ostukaniu dowiadują się że to płyta. Może powodem jest wylanie płyty podłogowej, a nie zagęszczony piasek i chudziak pod szlichtę ze styro. Chodzi płyte fundamentową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 17.08.2011 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2011 Chodzi płyte fundamentową? Nie, mam oprócz standardowej ławy i ścian fundamentowych, wylaną na to zbrojoną płytę betonową. Takie rozwiązanie narzucił konstruktor zapewne w związku z rozkłądem ścian. Zalety to również większa sztywność budynku i spokojna głowa z osiadaniem podłóg. Chociaz ja i tak sychy grunt pod domem mam, ale wody sie podnoszą z roku na rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuba Dąb 01.09.2011 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2011 no co by się nie działo nikt mi nie powie, że ściany z g/k są twardsze i bardziej wytrzymałe niż z bk. Nie ma takiej możliwości (przy odpowiednim wykonaniu ściany) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyton79 17.12.2011 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2011 Powiedzcie jak wychodzi to cenowo tzn ile za tynk cw ile za gipsowy a ile kg?Bo na tynk trzeba dać gładź a to też koszta!Przy kg tylko łączenia i malowanie ,zastanawia mnie ile kosztuje 1m2 tych trzech systemów?Zakładam ze wszystko robi ekipa.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyton79 03.01.2012 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 Odswieżam temat.Kolega przekonuje mnie do KG ,ma tak zrobiony dom i nie ma żadnych pęknięć itp.Dom będę budował z silikatów. Nasuwa mi się pytanie co z wilgocią ta z muru czy nie zaszkodzi to płytą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 03.01.2012 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 Jak pisałem mam płyty klejone na bk. Minęło pół roku od ich przyklejenia i pęknięć brak. Pomimo sporej ilości gości kompletnie nikt nie zauważył różnicy w tym co mamy na ścianach. Jeśli ściany z silki byłyby zbyt wilgotne to prędzej wyschnie ściana z płyt niż pokryta tynkiem gipsowym lub CW. I tak resztę musi załatwić wentylacja. no co by się nie działo nikt mi nie powie, że ściany z g/k są twardsze i bardziej wytrzymałe niż z bk. Nie ma takiej możliwości (przy odpowiednim wykonaniu ściany) Jeśli grasz w piłkę w domu lub w paintballa to masz rację. A wspomniane gdzieś wyżej wieszanie wygląda u mnie tak, że biorę wkrętak bo po maszynke nie chce mi się nawet iść, wkręt i po chwili mam na czy zawiesić ramkę czy lustro. Jesli mam cięższe rzeczy do montażu to ładuję czarnego 4,5x75 i problemów nie widzę. Nawet listwy przypodłogowe mam na wkręty pomocowane. Szybciej już się chyba nie da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xerses 28.02.2012 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 jezeli GK jest klejony na sciane to jest to dobre rozwiązanie i nic sie ze ścianą nie będzie działo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 28.02.2012 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 Jak dobrze przyklejone i zazbrojone, najlepiej taśmą perforowaną to pęknięć brak. Sprawdzone u mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts