Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Karton-gips na ściany?

Recommended Posts

Nic nie pęka gdy stosujesz szpachle z włóknem typu uniflot lub vario do połączeń. Oczywiście stabilność stropu jest istotna. Schnący dopiero wiązarowy do którego będziesz się mocować spowodować może różne konsekwencje. Ja nie dawałem siatek ani włóknin tylko taśmy papierowe. Wklejanie trwało dłużej, ale mam pewność, że zrobiłem wszystko co trzeba aby uniknąć spękań. Ten system stosowałem już wcześniej i się sprawdził. Obecne okładziny mam już drugi miesiąc. Na razie wszystko gra.

• Odpowiedzi 77
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

JAK CZYTAM WYPOWIEDZI PRZECIWNIKOW PLYT G.- K. OGARNIA MNIE PRZERAZENIE CO WY LUDZIE CHCECIE WYPRAWIAC W TYCH SWOICH DOMACH,ZE WASZA GLOWNA OBAWA SO DZIURY W SCIANACH :) RZUCAC BUTELKAMI

TO MOZE PANCERNE SZYBY W OKNACH I METALOWE DRZWI

MIESZKALEM 15 LAT W STANACH I NIE PAMIENTAM BYM WIDZIAL U KOGOS JAKIES DZIURY W SCIANACH (CHYBA ZE W NAPRAWDE ZLYCH DZIELNICACH)

A TAM WSZYSTKIE DOMY MAJA G.-K.

http://i1100.photobucket.com/albums/g420/RAFALJANCZUR/DSC04588.jpg

http://i1100.photobucket.com/albums/g420/RAFALJANCZUR/DSC04612.jpg

TYNKI TO PRZEZYTEK NALEZY ISC Z DUCHEM CZAU

Skoro mieszkałeś to na pewno wiesz że w Stanach np. mieszkania w bloku betonowym są dużo droższe niż w patyko-kartonowych, o domach już nie wspominając..........

a dziurę w ścianie widziałam zrobioną przez 3 bawiących się 7-9-latków:D

Edytowane przez Amelia 2

A wolnostojące domy w stanach z czego mają ściany? Jak mieszkałaś w stanach to chyba wiesz... Dzieci które z główki walą w taką ścianę tak czy tak robią krzywdę przede wszystkim sobie. A jeśli udało im się wybić dziurę w takiej ścianie to powiedz jeszcze czy w przypadku tynków tradycyjnych też nieskończkyłoby się to generalnym remontem całej ściany. Bo kredkami raczej takiej dziury nie zrealizowały. Jeśli kogoś stać i ma czas na tynki CW to jak najbardziej. Jeśli szuka oszczędności to nie widzę przeszkód.

To o czym pisze compi jest właśnie sednem sprawy. Przecież nikt z nas zwolenników k-g nie twierdzi że to jest lepsze rozwiązanie niż tynk tradycyjny i na to gładź szpachlowa, ale jeżeli ktoś szuka oszczędności, a płyty z k-g położy sam to moim zdaniem jest to dobre i znacznie tańsze rozwiązanie.

• 3 weeks później...
JAK CZYTAM WYPOWIEDZI PRZECIWNIKOW PLYT G.- K. OGARNIA MNIE PRZERAZENIE CO WY LUDZIE CHCECIE WYPRAWIAC W TYCH SWOICH DOMACH,ZE WASZA GLOWNA OBAWA SO DZIURY W SCIANACH :) RZUCAC BUTELKAMI

TO MOZE PANCERNE SZYBY W OKNACH I METALOWE DRZWI

MIESZKALEM 15 LAT W STANACH I NIE PAMIENTAM BYM WIDZIAL U KOGOS JAKIES DZIURY W SCIANACH (CHYBA ZE W NAPRAWDE ZLYCH DZIELNICACH)

A TAM WSZYSTKIE DOMY MAJA G.-K.

dla mnie sprawa jest prosta, nie chce ściany, w której da się zrobić dziurę na wylot młotkiem.

No u mnie to musiałbyś się postarać. Płyta jest przyklejona do murowanej ściany z gazobetonu. Ten pewnie też u niektórych wywołuje torsje, hehhe.... Dziurę na bank możnaby zrobić u mnie w sufitach podwieszanych, obudowie kominka, wnękach-półkach z płyt i zabudowie geberitów. U ciebie pewnie też.

plyta na scianie (klejona) a z pustka (na stelazu) inaczej przyjmuje uderzenie obciazenie, az tak sie nie podziurawi jedno i drugie raczej uszkodzic mozna powierzchnie jednak papier trzyma konkretnie a dodatkowo gladz z farba jest wiec wytrzymalosc pewna ma, nie taka jak sciana murowana ale raczej pijany kowalski musialby mocno sie rozpedzic zeby przeleciec do sypialni sciana nie drzwiami, nie trafiajac przy tym na stelaz. Chyba ze nie jest tak gesto jak na zalaczonym zdjecu. Dla mnie jednak plyta to szczyt lenistwa czyba ze stary budynek i tynk by sie nie udal idealnie.

• 3 weeks później...
No u mnie to musiałbyś się postarać. Płyta jest przyklejona do murowanej ściany z gazobetonu. Ten pewnie też u niektórych wywołuje torsje, hehhe.... Dziurę na bank możnaby zrobić u mnie w sufitach podwieszanych, obudowie kominka, wnękach-półkach z płyt i zabudowie geberitów. U ciebie pewnie też.

jeśli jest ściana bk to occzywiście nie ma się o co martwić. Ja mówię o sytuacji w której ktośrobi ścianę tylko z g/k

Nie no proszę.... Podaj przykłady, choćby tutaj z Muratora, gdzie komuś w szkielecie udało się ścianę z g-k zniszczyć w sposób łatwy, umiarkowanie łatwy, lub nawet trudny. Pękają ściany i murowane i systemowe, wystarczy że komuś podłogi siadają. Mam też systemowe ścianki między garderobą a spiżarnią i jedną z łazienek. Tak samo jak moje sufity i zabudowy nie ma na nich śladu pęknięć, a goście dopiero po ostukaniu dowiadują się że to płyta. Może powodem jest wylanie płyty podłogowej, a nie zagęszczony piasek i chudziak pod szlichtę ze styro.

Nie no proszę.... Podaj przykłady, choćby tutaj z Muratora, gdzie komuś w szkielecie udało się ścianę z g-k zniszczyć w sposób łatwy, umiarkowanie łatwy, lub nawet trudny. Pękają ściany i murowane i systemowe, wystarczy że komuś podłogi siadają. Mam też systemowe ścianki między garderobą a spiżarnią i jedną z łazienek. Tak samo jak moje sufity i zabudowy nie ma na nich śladu pęknięć, a goście dopiero po ostukaniu dowiadują się że to płyta. Może powodem jest wylanie płyty podłogowej, a nie zagęszczony piasek i chudziak pod szlichtę ze styro.

Chodzi płyte fundamentową? :)

Chodzi płyte fundamentową? :)

Nie, mam oprócz standardowej ławy i ścian fundamentowych, wylaną na to zbrojoną płytę betonową. Takie rozwiązanie narzucił konstruktor zapewne w związku z rozkłądem ścian. Zalety to również większa sztywność budynku i spokojna głowa z osiadaniem podłóg. Chociaz ja i tak sychy grunt pod domem mam, ale wody sie podnoszą z roku na rok.

• 3 weeks później...
  • 3 months później...
  • 3 weeks później...

Jak pisałem mam płyty klejone na bk. Minęło pół roku od ich przyklejenia i pęknięć brak. Pomimo sporej ilości gości kompletnie nikt nie zauważył różnicy w tym co mamy na ścianach. Jeśli ściany z silki byłyby zbyt wilgotne to prędzej wyschnie ściana z płyt niż pokryta tynkiem gipsowym lub CW. I tak resztę musi załatwić wentylacja.

no co by się nie działo nikt mi nie powie, że ściany z g/k są twardsze i bardziej wytrzymałe niż z bk. Nie ma takiej możliwości (przy odpowiednim wykonaniu ściany)

Jeśli grasz w piłkę w domu lub w paintballa to masz rację. A wspomniane gdzieś wyżej wieszanie wygląda u mnie tak, że biorę wkrętak bo po maszynke nie chce mi się nawet iść, wkręt i po chwili mam na czy zawiesić ramkę czy lustro. Jesli mam cięższe rzeczy do montażu to ładuję czarnego 4,5x75 i problemów nie widzę. Nawet listwy przypodłogowe mam na wkręty pomocowane. Szybciej już się chyba nie da.

• 1 month później...