Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pytanie o elementy metalowo - drewnianego ogrodzenia

Recommended Posts

Witam serdecznie

Postanowiłem zrobić sam ogrodzenie i przygotowałem sobie taką oto listę potrzebnych materiałów.

Ogrodzenie będzie wyglądało tak,że na dole ok 30cm murek z bloczka betonowego (później otynkowany) + na to jakiś daszek betonowy, natomiast nad tym murkiem będą sztachety sosnowe o wymiarach 11cm x 2cm x 140cm oraz 11cm x 2cm x 180cm na bramę i furtkę.

Pomyślałem że słupki między przęsłami będą metalowe z profili 6x6cm gr ścianki 2mm, natomiast poprzeczki między przęsłami oraz szkielet bramy i furtki będą z profili 2x4cm, gr ścianki 2mm.

Słupki od bramy i furtki będą z profili 10x10cm gr. 3mm.

Mam w związku z tym kilka pytań:

1. Jakimi śrubami zamocować sztachety do profili metalowych i czy mocować je dwiema , czy czterema śrubami ?

2. Czy te profile 6x6 i poprzeczki 2x4 utrzymają sztachety bez problemu ?? Czy ogrodzenie się nie położy ?

3. Czy przerwy w murku z bloczka które powstaną między słupkami przęseł mogę zaszalować z dwóch stron i zalać betonem ( oczywiście słupki owinąć jakąś dylatacją) ?

4. Czy mocowanie sztachet do profili metalowych polega na tym, że najpierw się wierci w sztachecie, przykłada się ją do poprzeczek i dopiero później wierci w profilach ?

5. Czy wystarczy pod takie ogrodzenie fundament o szer. 30cm, i głębokości 60cm zbrojony 4 drutami fi10 łącznie z belką pod bramą i furtką ?

Proszę wybaczyć te laickie pytania -ale wolę dowiedzieć się wszystkiego :-)

Pozdrawiam serdecznie i proszę o porady.

A po co murek z bloczka, nie lepiej wylać fundament na odpowiednią wysokość. Ja bym doradził Ci wszystkie słupki o profilu 10x10 a poprzeczki 6x4 spokojnie wytrzymają (ja tak mam i super to wygląda). Co do śrub, to daj przynajmniej po 4 śruby, a do dłuższych sztachet daj jeszcze jedną poprzeczkę i wyjdzie 5 śrub.

Witam.

Wydaje mi się że taniej wyjdzie murując z bloczka niż lać beton na taką wysokość - a co do tych słupków 10x10 to boje się żeby nie przedobrzyć... no i cenowo to też prawie dwa razy tyle co 6x6 - a profile 6x6 o gr. 3mm powinny dać radę - tak mi się wydaje, ale wole poznać opinie fachowców.

Pozdrawiam.

Mam w związku z tym kilka pytań:

1. Jakimi śrubami zamocować sztachety do profili metalowych i czy mocować je dwiema , czy czterema śrubami ?

Może być dwiema, ale najlepiej zamkowymi. Jak wkręty (bo chyba to masz na myśli) to tylko 4, albo 6 - przy 3 poprzeczkach.

2. Czy te profile 6x6 i poprzeczki 2x4 utrzymają sztachety bez problemu ?? Czy ogrodzenie się nie położy ?

Słupki dla przęseł mogą być, ale osobiście dałbym 80/80/2mm. Przęsła jeśli z rozstawem słupków na 2m to OK, jeśli większy rozstaw to dałbym 40/40mm. Szkielet furtki może być, dla bramy za mało.

3. Czy przerwy w murku z bloczka które powstaną między słupkami przęseł mogę zaszalować z dwóch stron i zalać betonem ( oczywiście słupki owinąć jakąś dylatacją) ?

4. Czy mocowanie sztachet do profili metalowych polega na tym, że najpierw się wierci w sztachecie, przykłada się ją do poprzeczek i dopiero później wierci w profilach ?

To już jak kto woli, ale prościej jest wiercić jednocześnie przykłądając sztachetę do sznurka zaznaczywszy wcześniej miejsce na sztachecie do wiercenia.

5. Czy wystarczy pod takie ogrodzenie fundament o szer. 30cm, i głębokości 60cm zbrojony 4 drutami fi10 łącznie z belką pod bramą i furtką ?

Pod bramę i furtkę fundament do strefy przemarzania.

Proszę wybaczyć te laickie pytania -ale wolę dowiedzieć się wszystkiego :-)

Pozdrawiam serdecznie i proszę o porady.

Ja wolisz bloczki, to rób z bloczków, ja tam wolałem wylać wszystko za jednym zamachem i mieć z głowy.

.. 4. Czy mocowanie sztachet do profili metalowych polega na tym, że najpierw się wierci w sztachecie, przykłada się ją do poprzeczek i dopiero później wierci w profilach ?..

Najlepiej jest przymocować zaciskami sztachetkę do przesła, a potem wiercić.

...co do śrub zamkowych to może spróbować po 4 na sztachetę ?

Przy 11 cm muszisz dać 4 śruby, bo inaczej będą się sztachety wypaczać w każdą stronę. Ja akurat mam 12 cm i sztachetki olchowe, które podobno najbardziej się wypaczają, ale na 4 śrubach jest ok.