modelina 14.02.2011 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 Remontują stary dom , chcę go ocieplić.Ściany są z pełnej cegły grube na około 40 cm czy położenie styropianu 6 cm ma sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 14.02.2011 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 a jaki wspolczynnik chcesz osiagnac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProMyst 14.02.2011 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 przy 10 cm styropianu EPS 50 masz U=0.33 jeśli dobrze liczę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modelina 14.02.2011 15:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 A jaki współczynnik powinien być (to znaczy jaki jest dobry do w miarę oszczędnego domku jednorodzinnego) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
osek 14.02.2011 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 U=0,3W/m2K6cm to szkoda se cztery litery zawracać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 14.02.2011 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 6 cm lepsze niż nic, ale ocieplenie ścian to tylko część potrzeb i oszczędzanie (bo 6cm to tylko oszczędzanie) na wiele się nie zda. Zacząłbym od tego co powtarzam wielokrotnie: styropian na stare mury to proszenie się o grzyba w domu.Proponowałbym najpierw ocenę fachowca co do tego co należy zrobić w tym domu. Może się okazać, że ocieplenie ścian to kropla w morzu kosztów i bardziej się opłaci zmienić dom lub nic nie robić i ogrzewać za oszczędzone pieniądze przez lata. Jeśli jednak już ocieplać taki dom to tylko takim materiałem, który nie zamknie pary wodnej w przegrodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DonGemolo 14.02.2011 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 Daj 2X tyle min ile planujesz.Czyli 12cm, a najlepiej 15cm.Ja mam 12cm, ale bedę w tym roku docieplał ścianę północną i wschodnią dodatkową dziesiątką.Dom stary, poniemiecki z cegły.Zauważyłem, że wiatr wschodni bardziej wychładza mi dom niż zachodni, bo wieje, kiedy jest wyż, czyli zimą temperatura sporo minusowa wali w ścianę wschodnią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts