Princesa 15.02.2011 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 25 tys. za działkę? To jak za darmo, czemu u nas takich działek nie było, kupiłabym 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 15.02.2011 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 dachu bez obrazy z konia spadles?? chcesz utwardzac 100 mb drogi ktora lezy 200 m od Twej ewentualnie przyszlej dzialki??sasiedzi sie uciesza na pewno ze im fundniesz droge utwardzona a sam sie bedziesz bujal po polnej jesli bedzie sucho to nie bedzie problemu z transportem materialu, problem moze byc gdy bedzie mokro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dachu 15.02.2011 17:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 (edytowane) ta droga jest wytyczona przez działkę właściciela, który chce mi sprzedać swoją drugą działkę On po prostu jest zgodny żeby dojazd zrobić,, bo na tej całej polnej na jednym odcinku nie zgodził się1 właściciel na służebność, dlatego myślałem o zrobieniu tej drogi i łaski bez... jak jednemu szkoda mnie puścić ... A NIkt nie bedzie miał prawa do tej drogi zrobionej, chyba że ja i właściciel... Edytowane 15 Lutego 2011 przez dachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 15.02.2011 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 najlepiej to by bylo wylaczyc osobna dzialke pod droge nalezaca doCiebie i do sprzedawcy po polowie a propos to droga dojazdowa wymagan 3m wg przepisow i wiekszej nie potrzeba, nie musi byc 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Browar 15.02.2011 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 ta droga jest wytyczona przez działkę właściciela, który chce mi sprzedać swoją drugą działkę On po prostu jest zgodny żeby dojazd zrobić,, bo na tej całej polnej na jednym odcinku nie zgodził się1 właściciel na służebność, dlatego myślałem o zrobieniu tej drogi i łaski bez... jak jednemu szkoda mnie puścić ... A NIkt nie bedzie miał prawa do tej drogi zrobionej, chyba że ja i właściciel... WIdać obecny włąsciciel to swój chłop skorozgadza się poprowadzić drogę po swojej posesji tylko: - po pierwsze czy masz pewność że mu się "nie odmieni" jak już sprzeda wam działkę ? - po drugie czy masz pewność że za jakiś czas swojej działki nie sprzeda a nowy właściciel każe ci się "bujać" ? Dlatego masz 2 opcje - w akcie notarialnym przy kupnie działki ustanowić służebność gruntową przechodu i przejazdu przez działkę "miłego dzisiaj" właściciela i później ta drogę utwardzić tak jak pisałeś lub wystąpić do sądu o ustalenie służebności drogi koniecznej. Przy wytyczniu drogi koniecznej sąd musi uwzględnić potrzeby nieruchomości niemającej dostępu do drogi publicznej tak by jak najmniej obciążyć grunty, przez które droga ma prowadzić. Co oznacza że jest jest b. duża szansa iż usatnowi służebność drogi koniecznej na już istniejącej polnej drodze, Powodzenia Browar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dachu 15.02.2011 18:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 (edytowane) nie odmieni się ,,, będzie w umowie... a na tej polnej , choćby był gdzieniegdzie gorszy przejazd to sobie podsypie i tyle , prawda? i po trochu do celu było by coraz lepiej... Mam jeszcze pytanie, czy o takie podsypanie,, nie mówie o utwardzeniu,,, tylko założmy jakieś kamienie gdzieniegdzie podrzuce na tej polnej to musze mieć zgode kogoś kto ma na tym odcinku służebność (właściciel który mi sprzedaje działke oczywiscie ma służebność, wszystko sprawdzone). Edytowane 15 Lutego 2011 przez dachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Princesa 16.05.2011 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 My już jestesmy po utwardzeniu i wszystkim, którzy dopiero zamierzają, polecam zrobić to gospodarczą metodą - wyceniono nam utwardzenie na 13-20 tysięcy, sami zrobilismy za niecałe 8 tysięcy w tym wynajęcie koparki + zrobienie zjazdu z gminnej drogi razem z odbiorem + dość dobrej jakości kamień + trochę własnej pracy (załatwiony darmowy gruz betonowy, jego przewiezienie, rozbijanie i układanie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agur82 01.12.2011 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 Ja robiłam 120 m drogi pod Krakowem. Wyrównaliśmy teren o szer 5 m ale samo korytowanie było na szerokość 3 m i głębokość 30 cm. Wysypano nam gruz a na to porfir o najmniejszej granulacji (chyba to jest najmniejsza). Odradzano nam wapień. Koszt całości 12,5 tys.(mat. i robocicna) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLien01 02.12.2011 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 U mnie koszt za 100m drogi to 5tys. Droga korytowana czyli zdjęty humus na około 30cm potem gruby gruz a na to drobny. W przyszłości planuje jeszcze posypać całość frezem asfaltowym. Myślę, że 300m drogi to koszt min. 15tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FeniX1 30.03.2012 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2012 Witam. Odświeżam temat. Mnie czeka zronienie jakieś 150-200m2 drogi w okolicy Krakowa prosze o doradzenie mi w tej sprawie. Ja to widze tak. 1. Korytowanie na głębokość 40cm i szerokość 3,5 metra (zbieranie urodzajki)2. wysypanie na sam spód żwiru rzecznego - To dobry pomysł ?3. wysypanie Tłucznia wmiarę grubego4. na samą górę może kliniec (gruby + drobny) Jak to widzicie? Nigdy z budowlanką nie miałem nic wspólnego dlatego każda rada bedzie cenna. Oczywiście licza się koszty(im mniej tym lepiej) - ale nie musi byc "po pieniądzach i ze śmieci" chciałbym normalnej klasy drogę po której musza dojechać samochody do zbudowania domu , gruchy z betonem itd. Dodam jeszcze ,że droga będzie pod sporym skosem w dół robiona ale to chyba nie ma większego znaczenia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grinio 02.04.2012 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2012 Też mnie czeka ok 70m drogi.Planuje 1 niwelacja terenu jest troche pod górkę i w skosie)2 korytowanie ok30cm3 geowłóknina (zapobiega mieszaniu się podłoża z warstwą utwardzaną)4 nawiezienie żwiru rzecznego.Potem oczywiście po ciężkim sprzęcie wyrównanie i nasypanie klińca czy tłucznia zobaczymy.Koszt na jaki zostało mi to wycenione to ok 3000 koparka i nawiezienie żwiru + geowłóknina 1000.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
natalia_ 30.08.2012 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2012 Kochani - pozwolę sobie odświeżyć temat ponieważ czeka mnie utwardzanie drogi na której ustanowiono dla nas służebność ( mamy akty notarialne, księgi wieczyste). Już się dogadaliśmy co do kosztów, jednak zastanawiam się na ile musze się zgadzać na partycypację w nich. Sąsiedzi wymyślają coraz droższe - dodatkowe - rozwiązania, które nie są nam potrzebne do normalnego korzystania z niej. Zgodziliśmy się na podział kosztów - że tak to nazwę "pierwotnej wersji" - a tu co chwilę coś dochodzi.Proszę o poradę, zgoda na dodatkowe elementy - wiadomo - kwestia dogadania, ale czy muszę uczestniczyć w tych kosztach jako użytkownik tej drogi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samotnik 30.08.2012 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2012 Proszę o poradę, zgoda na dodatkowe elementy - wiadomo - kwestia dogadania, ale czy muszę uczestniczyć w tych kosztach jako użytkownik tej drogi? Nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boogabear 05.06.2019 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2019 Pozwólcie że zaktualizuję informację na temat utwardzenia drogi na rok 2019. Sam szukałem aktualnych cen i informacji ale w Internecie ich brakuje. Miałem do utwardzenia drogę około 60 metrów długą i 4,30 m szeroką. Wycena firm na komplesowe wykonanie to:1. Firma 14 tyś zł 2. Firma 20 tyś zł. Koszty były wg mnie za wysokie dlatego wziąłem wolne w pracy, umówiłem koparkę, kamień, zagęszczarkę i wyszło mniej więcej tak:- koszty pracy koparki 1550 zł (1,5 dnia pracy)- koszty gruzu betonowego dużego przy korytowanieu 50-60 cm - 2.000 zł (4 cieżarówki za 500 zł)- koszty naturalnego kamienia do zaklinowania 2.250 zł (3 ciężarówki za 750 zł - cena okazyjna normalnie może być ciut drożej)- geowłoknina 780 zł (bardzo polecam),- zagęszanie 300 zł . Łącznie droga mnie wyszła: 6.880 zł - czyli ~ 27 zł za metr kwadratowy - Tak więc duuużo duużo taniej niż wykonanie jakiejkolwiek firmy. Najwięcej trzeba się nadzwonić szukając dobrych cen kamienia - ale warto na to poświęcić czas. Jak ktoś chce zrobić drogę dobrze to gruz za darmo odradzam bo może zawierać dużą ilość cegły, drutów i śmieci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brunoxp 25.06.2019 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2019 Dołączę z pytaniem:mamy do zrobienia drogę 100m wspólnie pomiędzy 4 działkami metodą gospodarczą:-korytowanie 30cm -geowłóknina-5cm piasku żeby zapobiec przebiciu geowłókniny-20cm kamien łamany dolomitowy-10cm kliniec dolomitowy-zagęszczanie każdej warstwy co 10cm 400 kg zageszczarkąJak szeroką zrobić drogę gdy działka drogowa ma szerokość 6m aby to można było sensownie użytkować przez kilka/kilkanaście lat?3m wystarczy czy więcej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts