Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dokąd zmierzamy?

EWBUD

Recommended Posts

Koledzy fachowcy, dokąd zmierza ten nasz rynek budowlany? Przeglądam sobie nieraz oferteo, oferię itp. i to co tam widzę to jest jakaś masakra:)

Klienci oczekują, że będą mieli coś wykonane praktycznie za darmo - nie generalizuje, nie wszyscy - ale jak czyta sie takie coś jak poniżej to ręce opadają.

Gość spodziewa się, że gładz na 2 razy + grunt ktoś zrobi mu za 7 zł/m2 - chyba jeszcze ma nadzieje, że będzie to zrobione ok :)

Pewnie zgłoszą się jacyś debile i mu to umęczą, ale to jest śmiech na sali.

http://www.oferteo.pl/rfp/179244_Szpachlowanie-scian-i-sufitow-pow-ok-400m2.html;jsessionid=E53C1768DC5DF3572AD7B265D1C710CF.host2.host2

Pozdrawiam

jakis czas temu klient prosil o dobrego wykonawce na elewacje, podalem kilka numerow, zaznaczajac, ktorego realizacje widzialem, z ktorym juz pracuje kilka lat. Chcial system Caparola silikonowy na styropianie 12cm. 2 tyg. pozniej widzialem sie z tym wykonawca, mowil ze dzwonil klient i powolywal sie na mnie, zapytal o cene samej robocizny, uslyszal cene 65zl, na co stwierdzil ze chodzilo mu o cene samej robocizny a nie z materialem .....

Od tej pory zanim dam komus nr telefonu pytam po ile na chwile obecna mu zaofertowano. Ja wiem ze za lekka mokra chodza ceny na poziomie 30zl za robocizne, ale nie zamierzam sie wyglupiac, zaden z szanujacych sie dobrych wykonawcow za taka cene nie jest w stanie zrobic elewacji.

Sa oferty za 30pln i pozniej jest placz: pęka, sypie sie, krzywo, styro na placki..... producent do d..y, dystrybutor do d..y i tylko problemy... caly swiat winien dookola.

I po raz kolejny potwierdza sie zapis: "Z g...... bicza nie ukręcisz"

Edytowane przez fighter1983

...panowie w tej grze nie chodzi o to żeby ktoś komuś robił łaskę... po prostu każdy powinien się szanować a cena powinna być odzwierciedleniem nakładu i jakości pracy...

na pytanie dokąd zmierza w tej chwili rynek nasuwa mi się tylko jedna odpowiedź: do samozagłady ;)...

za takie stawki za jakie wykonują swoją pracę niektórzy wykonawcy nie da się zarobić na bułkę z masłem....faktem jest, że Ci "wykonawcy" to najczęściej ludzie przypadkowi, bez wiedzy, doświadczenia, zaplecza technicznego, często bez chęci do pracy....

i to oni właśnie zgadzają się na ceny na poziomie głodowym, często pracę wykonują - mówiąc oględnie - niestarannie, często biorą zaliczki i znikają itp...

niestety na podstawie ich "wycen" inwestorzy uznali, że praca jest właśnie tyle warta i ani grosza więcej i dlatego pojawiają się ogłoszenia o szpachlowaniu za 7 zł, ...

....inwestorom chcącym płacić TAKIE pieniądze proponuję zakasać rękawy i robić samemu - wtedy zaoszczędzą jeszcze 7 zł, a wykonawcom proponuję odrobinę zdrowego rozsądku...

...panowie w tej grze nie chodzi o to żeby ktoś komuś robił łaskę... po prostu każdy powinien się szanować a cena powinna być odzwierciedleniem nakładu i jakości pracy...

na pytanie dokąd zmierza w tej chwili rynek nasuwa mi się tylko jedna odpowiedź: do samozagłady ;)...

za takie stawki za jakie wykonują swoją pracę niektórzy wykonawcy nie da się zarobić na bułkę z masłem....faktem jest, że Ci "wykonawcy" to najczęściej ludzie przypadkowi, bez wiedzy, doświadczenia, zaplecza technicznego, często bez chęci do pracy....

i to oni właśnie zgadzają się na ceny na poziomie głodowym, często pracę wykonują - mówiąc oględnie - niestarannie, często biorą zaliczki i znikają itp...

niestety na podstawie ich "wycen" inwestorzy uznali, że praca jest właśnie tyle warta i ani grosza więcej i dlatego pojawiają się ogłoszenia o szpachlowaniu za 7 zł, ...

....inwestorom chcącym płacić TAKIE pieniądze proponuję zakasać rękawy i robić samemu - wtedy zaoszczędzą jeszcze 7 zł, a wykonawcom proponuję odrobinę zdrowego rozsądku...

Dobrze gada - dać mu wódki :)

Zadzwonił nowy ,,inwestor,, , do przeróbki pomieszczenie pod usługi , wywalenie ścianek z regipsu , syfity z regipsu i paneli do zerwania , zerwanie płytek z podłogi i ścian , ogólnie rozpierducha na całego , wszystko od nowa , płytki wraz z wylewaniem masy , szpachlowanie wszystkiego , łatanie dziur po hydraulikach i elektrykach , jakies 50 m sufitu na stelażu , kupa roboty , dałem ceny takie żeby wziąć tą robotę bo zima , i choć mam zapas gotówki na przeżycie zimy to nie lubię siedzieć na dupie bo lubię swoją robote i chciałem gosciowi zrobić te zlecenie , ale gościu jak zobaczył ile wyjdzie mu całość , i tu cytat -ALEE NIEE , PANIE TO ZA DROGO , SPUSĆ PAN Z CENY , no to wysiadłem , nawet nie pytałem ile by mu pasowało bo to co sam wyliczyłem wystarczyłoby tylko na zus , pomocnika i paliwo , na kanapki już by nie było , we łbach ludziom się przewraca , dodam że klient jest właścicielem kilku kamienic które wynajmuje pod usługi i na brak gotówki nie nażeka , nieopodal jest park , tam znajdzie jeszcze taniej

Są tacy co robią po 7zł m² ale nie mówimy tu o fachowcach tylko o kimś kto przyuczył się do "zawodu" na deweloperce i wyleciał za pijaństwo i teraz robi na własną rękę albo o emerytach, którzy chcą sobie dorobić do emerytury. Wiadmomo jak ich praca i narzędzia wyglądają. Często widzę jak podjeżdzają pod budowę ze skrzynka po pomidorach z dwoma blachami na krzyż. Nie płacą podatków. Nawet przy takiej kasie wystarczy to na browar, jakieś fajki i gaz do poloneza.

Są też klienci, którzy nie zwracają uwagi na pewne rzeczy i godzą się na kiepskie usługi. No bo jak ktoś zapłaci za płytki 15zł/m² to dziwne żeby dali komuś 70zł/m² za ich ułożenie.

Ja w tym roku podniosłem swoje ceny o parę złotych za m². Przez 3 lata wypracowałem sobie markę, za którą stoi jakość bliska ideału i teraz na brak zleceń nie narzekam. Ważne jest żeby klient polecił nas następnemu i w ten sposób nie będziemy musieli starac sie o zlecenia na takich portalach jak w pierwszym poście czego serdecznie wam koledzy życzę.

Są też klienci, którzy nie zwracają uwagi na pewne rzeczy i godzą się na kiepskie usługi. No bo jak ktoś zapłaci za płytki 15zł/m² to dziwne żeby dali komuś 70zł/m² za ich ułożenie.

Ja w tym roku podniosłem swoje ceny o parę złotych za m². Przez 3 lata wypracowałem sobie markę, za którą stoi jakość bliska ideału i teraz na brak zleceń nie narzekam. Ważne jest żeby klient polecił nas następnemu i w ten sposób nie będziemy musieli starac sie o zlecenia na takich portalach jak w pierwszym poście czego serdecznie wam koledzy życzę.

jakbym to ja napisał pozdrawiam.

Panowie podnieśliście mnie na duchu,miło przeczytać że są jeszcze ludzie którzy cenią siebie i swoją pracę.Uczciwość i jakość to dwie cechy które pozwalają nam konkurować z całą masą tanich partaczy.A uwiezcie mi jest sporo inwestorów którzy cenią ponad wszystko te dwie cechy i takich Wam życzę.Natomiast jak mówił mi kiedyś mój stary szef unikajcie tych co Muratora czytają pozdrawiam i życzę powodzenia

Jakość i uczciwość popłaca , stara dewiza z której jest niezły grosz ale i znajomosci na wiele lat , kiedyś robiłem tylko u siebie , na swoim zadupiu , kiedyś padla propozycja - panie majster , robiłeś pan dla mojego szwagra chatę , kompleksowe wykończenie , czy nie pokusiłbyś się pan na robote w Warszawie , pokusiłem się i teraz często zdarza się pakować zabawki na pakę i wio w Polskę , Warszawa , Gdańsk , wszystko robota z polecenia , ludzie nie boją się oddać kluczy od chaty bo wiedzą komu oddają , i fakt - jeżeli robota jest zrobiona pod klienta - klient potrafi to docenić

Dzisiaj 13:27 #234

MagdaBartek

SYMPATYK FORUM (min. 10)

Jan 2010

18

Szukam dobrej ekipy do tynków cementowo-wapiennych, cena za robociznę 13 zł/m ściany prościutkie - nie trzeba nadrabiac ( do wykonania ok 400m2).

Śląskie - okolice Gliwic

No i nie trzeba na oferii albo gdzieś szukać :) jest i na muratorze super klient - ktoś się łapie? kto pierwszy ten lepszy, lepiej szybko oferty wysyłać, bo jeszcze spadnie do 10 zł.

pozdrawiam