unknown6 14.02.2011 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 Hej jestem tu nowy i chciałbym zasięgnąć porady specjalistów:)Czy ktoś z Was orientuje się może jak ze świeżego drewna zrobić stare?W zasadzie wiem że należy zetrzeć miękkie słoje nanieść patynę czy inną bejcę i wypolerować jakimś woskiem ale nie wiem co, czym i w jakiej kolejności:) apropos czy miałby może ktoś z Was na zbyciu PATYNĘ DO DREWNA? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Laschlo 15.02.2011 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 moje częściowo odkryte belki sufitowe,obudowany słup wzmacniający podciąg i parę innych rzeczy zostało wykończone właśnie taką metodą dekoracyjną.Z tego co zaobserwowałem to moi fachmani mieli z tym trochę zabawy zwłaszcza,ze np belki obrabiali już po ich zamontowaniu.Podczas prac najpierw używali piły łańcuchowej i szlifierki kątowej z róznymi tarczami.Dodatkowo mała siekiera,dłuta.W ten sposób w drewnie" powstały"różnego rodzaju i głębokości pęknięcia i uskoki.Jednocześnie zniknęły wszystkie narożne ostre krawędzie.Po tym etapie wszystkie elementy zostały wyszczotkowane mechanicznie przy użuciu najpierw różnego rodzaju obrotowych szczotek stalowych a pózniej miękkich szczotek wykonanych(o ile dobrze pamiętam)z mosiądzu.Następnie całość została przeszlifowana papierm.Tak przygotowane powierzchnie zostały wykończone lakierobejcą o jedwabistym połysku.(przy czym nakładanie kolejnych warstw poprzedzało przeszlifowywanie drewna).Efekt końcowy jak dla mnie super.Drewno wygląda na mające za soba kawał czsu,z którego część spędziło w wodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paprotnik19 15.02.2011 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 Też kiedyś się w cos takiego bawilem,(choć to dość brudna zabawa,duzo pyłu itd.)postarzając słupy ,ktore miały stanowić dekorację poddasza.Co prawda nie uzywalem tak drastycznych narzędzi jak piła łańcuchowa,ale też wyszlo niezle.Najpierw wzdłuż sloi porobiłem płytszi glębsze nacięcia szlifierką katową,przy uzyciu różnej grubości tarcz do cięcia metalu.Następnie przy pomocy szczotek stalowych montowanych na wiertarce pozbylem sie miękkiego drewna i nieco wygladzilem wykonane wcześniej nacięcia."Włoski"drewna pozostale po tych operacjach wygladzilem b.miękką szczotką mosiężną służącą do matowienia powierzchni met.Calość pokryłem woskiem do drewna(chyba firmy starwox czy coś takiego).Jego wypolerowanie początkowo sprawilo mi sporo problemu,jednak zastosowanie(po wielu próbach) szczotek bawełnianych pozwolilo doprowadzić woskowana powierzchnie do oczekiwanego efektu.W sumie fajna"zabawa",której efekt uwidacznia sie praktycznie na samym końcu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
unknown6 15.02.2011 14:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 własnie o to mi chodziło:)dzieki za pomocpozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lucyna1 12.07.2011 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2011 Unknown6 Pochwal sie swoimi efektami pracy. Tez jestem na początku nauki postarzania drewna. Z mężem wybraliśmy ciut wyższa szkolę jazdy ,bo chcemy postarzyć deski na elewacje budynku (oczywiście tylko fragment). Czytam i czytam i dalej z tego głupia jestem . Byc może Ty juz cos zrobiłeś i będziesz sie chcial podzielić efektem i technologią. Lucyna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek_kacper 28.06.2012 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2012 Może komuś się przyda opis ze zdjęciami http://pelks.pl/Poradnik/postarzanie-drewna-szybko-i-sprawnie.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
camiart 16.04.2014 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 Witam, A czy ktoś orientuje się jak własnoręcznie, domowymi metodami uzyskać z deski dębowej (surowa, bez lakieru) taki efekt? Jak zająć się wgłębieniami już wiem, jednak chciałabym zapytać jak, czym i w jakiej kolejności malować, aby uzyskać zbliżony efekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziewam 16.04.2014 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 Witam, A czy ktoś orientuje się jak własnoręcznie, domowymi metodami uzyskać z deski dębowej (surowa, bez lakieru) taki efekt? Jak zająć się wgłębieniami już wiem, jednak chciałabym zapytać jak, czym i w jakiej kolejności malować, aby uzyskać zbliżony efekt. [ATTACH=CONFIG]255089[/ATTACH] to jest ługowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 17.04.2014 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2014 http://naszewiejskiezacisze.blogspot.com/2013/09/ugowanie-czyli-kolejny-sposob-jak.html Tu masz sposób jak to się robi.Ja podpytam z ciekawości, czy po ługowaniu daje się lakier? Chciałbym zrobić tak schody - prawdopodobnie drewno dębowe (jeszcze nie wybrane). Na to ługowanie i myślałem nad lakierem matowym do parkietu. Dobrze kombinuję? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
camiart 15.05.2014 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2014 to jest ługowanie Tak, możliwe, że jest to ługowanie, jednak jak uzyskać taki sinawy kolor? Deska naturalna jest jasna, tak jak przykład z bloga. Coś zupełnie innego niż w moim przykładzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziewam 16.05.2014 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2014 na zdjęciu to jest dębina a co do kolorów to można woskować lub bejcować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CzarnyIwan 21.05.2014 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2014 (edytowane) Witam,Mam w salonie kilka belek które chciałbym "postarzyć" Czy macie jakieś pomysły jak to sprawnie zrobić? Myślałem o piaskowaniu ale obawiam się że może mi coś nie wyjść, zresztą trudno o speca z mobilną piaskarką. Opcja ze szczotką drucianą na szlifierce.. cóż trochę się boje o efekty a miejsce dość widoczne bo to salon. http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=249261&d=1395176240 Edytowane 21 Maja 2014 przez CzarnyIwan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneczka_ka 27.05.2014 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2014 kiedyś trafiłam na farby w spreju, które mają symulować starsze drewno, ale efekt był mizerny z tego co pamiętam ;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 28.05.2014 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2014 Witam, Mam w salonie kilka belek które chciałbym "postarzyć" Czy macie jakieś pomysły jak to sprawnie zrobić? Myślałem o piaskowaniu ale obawiam się że może mi coś nie wyjść, zresztą trudno o speca z mobilną piaskarką. Opcja ze szczotką drucianą na szlifierce.. cóż trochę się boje o efekty a miejsce dość widoczne bo to salon. Szczotka daje dobre efekty, warto mieć różne, również te nylonowe. Jeśli się boisz zepsuć te belki, potrenuj najpierw na ścinkach desek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CzarnyIwan 29.05.2014 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2014 Szczotka daje dobre efekty, warto mieć różne, również te nylonowe. Jeśli się boisz zepsuć te belki, potrenuj najpierw na ścinkach desek. Właśnie rozważam zakup takiej szczotki http://www.pelks.pl/images/stories/virtuemart/product/p1020748.jpg dodatkowo kupię jakiegoś druciaka i potestuje zestaw na jakiś odpadach. Zobaczymy jaki da to efekt. Jeżeli bedzie ok mam zamiar położyć na to lakiero- bejcę aby zbliżyć je kolorem do ciemnodębowej podłogi i trochę że tak powiem uszlachetnić. Możecie coś polecić, jakie produkty będą sie do tego nadawać najlepiej ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 29.05.2014 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2014 Zamiast lakierobejcy spróbuj może lazury, do postarzanego drewna będzie moim zdaniem bardziej pasować. Lazura daje powłokę całkowicie matową, "wtopioną" w drewno, lakierobejca natomiast daje normalną powłokę lakieru, po drewnie widać, że jest lakierowane, a to przy "starej" belce nie jest chyba dobrym efektem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CzarnyIwan 29.05.2014 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2014 Że niby takie coś??? http://dlastolarza.pl/environment/cache/images/0_0_productGfx_c698fdd4f6fbe5a60bc38a8da5320810.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 29.05.2014 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2014 Może być, choć ta konkretna wg opisu producenta jest "z połyskiem", co nie każdemu się podoba. U siebie używałem 3V3, spokojnie mogę polecić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CzarnyIwan 10.06.2014 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2014 A czy ta 3v3 jest matowa? Szukałem na ich stronie. Wydaje mi się że ta bedzie najlepsza: http://www.v33.pl/lazury/d.-lazura-ochronna-d-ugotrwa-a-ochrona-dom-ogrod,384.html?&vars=cHJvZHVpdF9pZD0xMDU1Pozostaje tylko kolor dobrać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafałer 10.06.2014 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2014 tak jest matowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts