CzarnyIwan 13.06.2014 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 Kupiłem dwie puszki lazury dwóch firm, jutro robie testy szczotkowania i pomaluje próbnie jakiś odpad, wrzucę zdjęcia w celach edukacyjnych dla zainteresowanych:popcorn: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CzarnyIwan 16.06.2014 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 W weekend bawiłem się jakimś odpadem sosnowym, szczotką drucianą i lazurami: Luxens dąb średni i 3V3 dąb jasny. Klocek został wyszczotkowany z każdej strony a następnie nałożyłem po 1 warstwie lazury. 1. dąb jasny: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CzarnyIwan 16.06.2014 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 2.Lazura kolor dąb średni Efekt wyszedł jak każdy widzi. Po nałożeniu lazury i chwilowym jej przeschnięciu wycierałem powierzchnie szmatą aby podkreślić kolor słojów. Jak na mój gust o dziwo ciemniejszy kolor lazury wyszedł jako jaśniejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CzarnyIwan 16.06.2014 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 Wczoraj kupiłem szczotki nylonowe aby pozbyć się tych zadziorów które powstają przy użyciu szczotki drucianej. Ponieważ akurat u mnie docelowo belki będą 2,8m nad podłoga w domu prawdopodobnie nie będzie to widoczne nawet bez używania tych szczotek nylonowych. Irytuje mnie jednak kolor jaki uzyskałem (dąb średni bo ten drugi odpada z zał ), nie jest to do końca to czego szukałem. Dziś odbieram bejcę która ma lepszy odcień. Postaram się swoimi amatorskimi rękami zrobić kolejny test i wrzucę kilka fotek dla porównania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 21.06.2014 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2014 (edytowane) Ja też szukałem lakierobejcy (lub bejcy) i podpowiem Ci, że w Beckresie sporo znalazłem. Może masz jakiś ich sklep firmowy w okolicy lub produkty? Odcieni podobnych do tego co Ty użyłeś mają całą masę. EDIT:wczoraj sprawdziłem szczotkę drucianą i nylonową do wiertarki. Szybciej miękkie (młode) drewno schodzi po lekkim przetarciu mokrą szmatką. Edytowane 23 Czerwca 2014 przez theme Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CzarnyIwan 24.06.2014 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 Młode? W sensie chodzi Ci o letnie przyrosty, te miękkie? Spróbuję w weekend tego numeru z mokrą szmatąKupiłem jednak tą cholernie droga szczotkę 3M z pierwszej strony wątku. Te małe szczoteczki z moich zdjęć nie dają rady w porównaniu do tej 3M. Naprawdę robi robotę. Oczywiście mowie o obróbce wykańczającej bo bruzdy najlepiej żłobi druciak na kantówce, potem nylon 3M. Jeżeli chodzi o bejce to znalazłem mieszalnie bejc w mojej okolicy, dobrałem sobie sam kolor z ich próbników ale za jedyne 90zł dobiorą Ci sami jakimś urządzeniem na podstawie przekazanej im próbki. Do tego kupiłem lakier pełen mat i przetestowałem. Efekt powiem szczerze wspaniały, ale... tym razem wyszło zbyt ładnie... Wiem, przepierduję. Zależy mi na efekcie lekko podniszczonej belki a tu po nałożeniu bejcy i lakieru na wyszczotkowaną (de efacto zniszczoną) próbkę deska odzyskała ten wygląd z przed szczotkowania. Mam już z 5 kawałków pomalowanych z każdej storny czym innym i po zaprezentowaniu efektów małżonce wygrała jednak lazura Luxens. I teraz uwaga. Przy tym mazidle nie powinno się przecierać belki po nałożeniu lazury. Ma ona konsystencję gluta/galaretki (po wymieszaniu) i sama wnika obficiej w zagłębienia a tylko trochę w zimowe przyrosty. Przetarcie powoduje zdjęcie lazuty z zimowych przyrostów w 80% i pozostaje kolor naturalnej sosny w ciemne paski w bruzdach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DANTERIUSZ 24.06.2014 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 no i super Ci wyszło dużo czasu zajęło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Resoviax 24.06.2014 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 aż mnie naszła ochota żeby coś zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 24.06.2014 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 Wam się aż tak w tym UK nudzi, czy wraz z Danteriuszem dorobek w postach pod jakąś ustawkę na forum szykujecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 25.06.2014 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2014 Kupiłem jednak tą cholernie droga szczotkę 3M z pierwszej strony wątku. Te małe szczoteczki z moich zdjęć nie dają rady w porównaniu do tej 3M. Naprawdę robi robotę. Oczywiście mowie o obróbce wykańczającej bo bruzdy najlepiej żłobi druciak na kantówce, potem nylon 3M. No właśnie chciałem zapytać o to czym to robisz. Ja użyłem wiertarki i druciaka miękkiego (złoty) do drewna, później nylon jak masz na fotce (czerwona wąska). MASAKRA. Zrobiłem kawałek długości 2m i szerokości 20cm (trega stropu lekkiego). Zajęło mi to łącznie 6 godzin pracy w pocie czoła. To jest pół jednej tregry z jednej strony z chyba 10 sztuk (po obu stronach). Jakich narzędzi i jakich szczotek używasz? Ja na szybko kupiłem szczotki w OBI aby zobaczyć co i jak. Niestety nie widziałem tak nic do szlifiery tylko jakieś pikusie pod wiertarkę. P.S. u mnie nylon z 10cm średnicy ma może jakieś 5cm teraz a to dopiero kawałeczek - tak szybko się wytarł. P.S.#2 na mniejszych obrotach wiertarki i z dużym dociskiem szczotki lepiej wybiera to jasne drewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CzarnyIwan 26.06.2014 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2014 Ja zgrubnie zaczynam od kątówki z szczotką drucianą 10cm- http://www.chle-mar.pl/allegro/paw-met/zdjecia/b980c11977408bc063ea6a608ee90497be390631.jpg A potem już na niskich obrotach wiertarka i tarcza ta żółta http://www.pelks.pl/images/stories/virtuemart/product/p1020748.jpg Trudno znaleźc coś na kątówkę z nylony, Nawet ta 3M nie jest do tego przystosowana (na zdjeciach ma gwint) w rzeczywistości nie i trzeba dokupić specjalny trzpień do wiertarki. Nie dobieram się jeszcze do tych belek w salonie http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=249261&d=1395176240 ale mam duże obawy co do trwałości tych szczotek, druciaki można dokupywać bo są tanie ale martwię sie o ten nylon. Szczotki w Leroy Merlin są do kitu, strasznie szybko sie zużywają. Nie polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 26.06.2014 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2014 Taaa ... przerobiłem to właśnie. Kupiłem te szczotki w OBI i starczyła mi na powierzchnię 4m na 20cm i po szczotce. Tyle, że ja używałem drucianej na wiertarce i się narobiłem jak wściekły. Muszę kupić sobie druciaka pod kantówkę i jeszcze jedną nylonową do dopieszczania.Z tego co widziałem w necie to ta żółta szczotka 3M może wirować z maksymalną prędkością 6.000 obr/min a kantówka ma ok 12.000 obr/min Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CzarnyIwan 17.02.2015 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 Po długiej przerwie już prawie skończyłem postarzanie belek w salonie. Poniżej efekty. Z moich doświadczeń odradzam bawienie się szczotką drucianą nawet na szlifierce na tak dużej powierzchni. Obleciałem 1 belkę w 1 weekend . Już chciałem kupić przystawkę do satynowania (ok 600zł) ale znalazłem firmę która za 1k zł wypiaskowała mi belki na miejscu. Cena nie mała, nie duża. Zero mojego wysiłku a zrobili najgorszą robotę i posprzątali po sobie. Efekt jednak do końca mnie nie zadowolił i poszła w ruch szczotka nylonowa 3M (uwaga droga) W dwa dni wygładziłem wszystkie drzazgi i inne wiórki tak że pozostała gładka, wyżłobiona przez piach struktura belek. Całość potraktowałem bejcą. Nakładana pędzlem i przecierana szmatą. Polecam wydębić kilka próbek i zrobić testy w domu koloru. Na koniec poszła warstwa lakieru poliuretanowego półmat. Za tydzień położę drugą warstwę, poczekam jak przeschnie i zabezpieczę przed syfem z nadchodzącej zabudowy GK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 23.02.2015 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 Ode mnie wnioski takie:-jak masz mokre (nie wysuszone do końca) drewno to nie podchodź do tematu = męczarnia-szczotka druciana do wiertarki + mocny docisk = masa drutów wszędzie ... w ubranie wbija się to bardzo szybko-ja zabezpieczyłem lakierobejcą Valti Complet (czy jakoś tak), choć dzisiaj zrobiłbym to ich olejem.-zużycie szczotek zaskakujące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts