PawEla 14.02.2011 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 Witam.Mam komin murowany z cegły. Niestety ponad poddaszem zaczął "cieknąć" brunatnym "smrodem".Mam w związku z tym pytania:1. Do komina (wymiary 29/16cm) wkładam rurę kwasówkę owalną. Wolne przestrzenie wypełniam płynną zaprawą szamotową albo gliną -czy warto? Czy takie rozwiązanie zatrzyma wycieki?2. Co zrobić ze śmierdziuchem? Chce rozkuć komin na kilka cm w miejscach gdzie wyłazi śmierdziuch, zamalować szkłem wodnym a ubytki zalepić zaprawą szamotową+cegła i całość z zewnątrz pociągnąć szkłem wodnym - czy to zablokuje dalsze ewentualne wycieki i smród?Ktoś mądrzejszy może poradzi...?PozdravPaweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 15.02.2011 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 Witam. Mam komin murowany z cegły. Niestety ponad poddaszem zaczął "cieknąć" brunatnym "smrodem". Mam w związku z tym pytania: 1. Do komina (wymiary 29/16cm) wkładam rurę kwasówkę owalną. Wolne przestrzenie wypełniam płynną zaprawą szamotową albo gliną -czy warto? Czy takie rozwiązanie zatrzyma wycieki? 2. Co zrobić ze śmierdziuchem? Chce rozkuć komin na kilka cm w miejscach gdzie wyłazi śmierdziuch, zamalować szkłem wodnym a ubytki zalepić zaprawą szamotową+cegła i całość z zewnątrz pociągnąć szkłem wodnym - czy to zablokuje dalsze ewentualne wycieki i smród? Ktoś mądrzejszy może poradzi...? Pozdrav Paweł wszystko tak ,z wyjątkiem absurdalnego pomysłu z wypełnianiem wolnych przestrzeni czymkolwiek. Po pierwsze nic to nie da , po drugie jak potem wymienisz rurę jak Ci sie przepali ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość zibik_eng 15.02.2011 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 Ad.1 Kwasówka nadaje sie tylko i wyłącznie do GAZUAd.2 Idiotyczne... szklo wodne nie stosuje sie kominów Co zrobić? Przestać palić mokrym drewnem.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 15.02.2011 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 Ad.1 Kwasówka nadaje sie tylko i wyłącznie do GAZU Ad.2 Idiotyczne... szklo wodne nie stosuje sie kominów Co zrobić? Przestać palić mokrym drewnem.... Najlepiej ,PawEla , przeprowadźcie się do Hotelu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 15.02.2011 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 Ad.1 Kwasówka nadaje sie tylko i wyłącznie do GAZU Ad.2 Idiotyczne... szklo wodne nie stosuje sie kominów Co zrobić? Przestać palić mokrym drewnem.... Ad1. i Ad2. - mylisz się. W jednym masz rację, nie należy palić mokrym drewnem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marmark 15.02.2011 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 Mam osiemdziesięcioletni komin na zaprawie wapiennej. Zrobiłem tak:1. Zmieniłem technikę palenia (douczyłem się) na "bezdymną" i ekonomiczną - to jest najważniejsze. Wilgotny opał jest wykluczony. 2. Na nieogrzewanym strychu:- skułem stary i zawilgocony tynk,- spoiny pomiędzy cegłami wyczyściłem (szczotka druciana), odpyliłem,- zagruntowałem szkłem wodnym,- otynkowałem zaprawą cementową z dodatkiem szkła wodnego. - ociepliłem wełną mineralną fasadową 5cm (można też obłożyć miękką). Komin mam teraz suchy - wkład niepotrzebny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 15.02.2011 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 Mam osiemdziesięcioletni komin na zaprawie wapiennej. Zrobiłem tak: 1. Zmieniłem technikę palenia (douczyłem się) na "bezdymną" i ekonomiczną - to jest najważniejsze. Wilgotny opał jest wykluczony. 2. Na nieogrzewanym strychu: - skułem stary i zawilgocony tynk, - spoiny pomiędzy cegłami wyczyściłem (szczotka druciana), odpyliłem, - zagruntowałem szkłem wodnym, - otynkowałem zaprawą cementową z dodatkiem szkła wodnego. - ociepliłem wełną mineralną fasadową 5cm (można też obłożyć miękką). Komin mam teraz suchy - wkład niepotrzebny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts