Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koszt Elewacji - robocizna

pio_n

Recommended Posts

Witam,

Orientujecie sie moze w cenach jakie wykonawcy zawolaja na wiosne?/Chce ocieplic na gotowo z tynkiem. Dom z poddaszem uzytkowym, dach dwuspadowy powierzchnia elewacji to 175m wlaczajac otwory okienne i drzwiowe. Na jednej scianie bocznej jest garaz, na drugiej wykusz. Styropian o grubosci 15cm, BEZ KOLKOWANIA, tynk silikonowy. W zachodniopomorskim / Koszalin, zawolali mi 50zl za metr kwadratowy. Nie sadzicie ze to duzo? (w cenie zamontuja parapety zewnetrzne) Prosze o komentarze. Ile placiliscie na jesieni 2010?

Piotr

...no to mamy odmienny punkt widzenia na ta sprawę bo dla mnie pytanie cyt "Orientujecie się możne w cenach jakie wykonawcy zawołają na wiosnę?" jest bez sensu i zaśmieca forum....chcesz wiedzieć to pytaj wykonawców bo niby kto ma się orientować, forumowicze ???

Na wiosnę jak na wiosnę. Ale ja planuję ocieplać na jesień. Nie orientujecie się .... :)

Poczekaj Kolego, niech mi się rozgrzeje KRYSZTAŁOWA KULA (stary model, jeszcze na tranzystorach :) to zaraz napiszę ile będzie kosztowało na wiosnę, jesień, a nawet zimę przyszłą :)

Pozdrawiam

Rozgrzała się :)

A więc jak obiecałem:

wiosna - 45zł/m2

jesień - 65 zł/m2

zima 2011/2012 - 57,30 zł/m2

Nie wiem dlaczego takie ceny mi podała, ale chyba wypada jej wierzyć - taka stara już jest :)

A więc Panowie inwestorzy proszę już nie zadawać pytań: PO ILE BĘDZIE M2? bo już wszystko wiadomo i wszystkich pytających proszę kierować do tego wątku - zapobiegnie to zaśmiecaniu forum niepotrzebnymi pytaniami :)

Oczywiście ceny netto.

Pozdrawiam

Będzie na pewno drożej niż w zeszłym roku.Widać to po zainteresowaniu klientów i ilości już "zaklepanych" elewacji.

Wiadomo ,że jak duży popyt to cena w górę.Rozmawiałem ostatnio ze znajomym murarzem to mówił mi ,że już nie przyjmuje robót do połowy 2012r bo się nie jest w stanie wyrobić.Czyżby jakiś bum budowlany się zapowiadał?

Będzie na pewno drożej niż w zeszłym roku.Widać to po zainteresowaniu klientów i ilości już "zaklepanych" elewacji.

Wiadomo ,że jak duży popyt to cena w górę.Rozmawiałem ostatnio ze znajomym murarzem to mówił mi ,że już nie przyjmuje robót do połowy 2012r bo się nie jest w stanie wyrobić.Czyżby jakiś bum budowlany się zapowiadał?

obserwuję od jakiegoś czasu dziwne napiecie na rynku , wszyscy jakby na cos czekali , na razie szału nie ma ale przez skórę czuje że z wiosną zaczną się jaja , a na ile znam życie to śmiało mogę powiedzieć że dla wykonawców ten sezon może okazać się żyłą złota - a w zasadzie złotówek

już wyjeżdżają , ale fachowcy , mówię o tych którzy sobą coś reprezentują , zostaną bo wyjazd za mocno nie będzie sie opłacał , tak jest przynajmniej w moim przypadku i w przypadku kilku innych kumpli z branży , wyjadą ci co coś tam umieją ale nie na tyle żeby sprostać polskim inwestorom , a ci potrafią być naprawdę wymagający i znający się na rzeczy , będzie problem taki sam jak przed ,, kryzysem ,, z zatrudnieniem pomocnika do mieszania kleju i z takimi właśnie co coś tam umieja zrobić , będzie można że tak powiem przebierać w zleceniach

Rzeczywiscie jest dosyc dziwnie na rynku, czuje sie takie oczekiwanie nie wiadomo na co. NIGDY jeszcze nie mialem tyle pracy zimą w sprawach zwiazanych z elewacjami, styczen-luty to zawsze byl okres, gdzie robilo sie porzadki w papierach i czekalo na wiosne ewentualnie pracowalo nad jakas termomodernizacja w spoldzielniach. A w tym roku: domki, termomodernizacje, developerzy - wszyscy juz teraz szukaja rozwiazania dla swoich potrzeb.

Wg mnie ciekawy bedzie ten rok.

Wydaje mi sie ze kazdy 100x oglada kazda zlotowke zanim ja wyda i stad sie bierze ta ilosc szukajacych juz teraz.

Edytowane przez fighter1983

Tak ja to rozumiem że zanim się wyda jakiś grosz to trzeba parę razy się zastanowić , sam wykańczam pomaleńku swoją chatę , tylko wszyscy czekają ( chodzi o inwestorów ) nie wiadomo na co , i kedy słonko lepiej przygrzeje to wszyscy raptem sie zdecydują i dostaną sraczki , i w ten sposób z oglądania każdej złotówki wyjdą inwestorom straty bo jeżeli będą chcieli mieć zrobione cokolwiek to będą musieli ostro bulić żeby jaki dobry majster zechciał przełożyć swój terminarz ,

... za pracę godziwa zapłata...a nie wyzysk...a swoja drogą, jak wyjedzie tyle ludzi kto bedzie płacił podatki na te ponad 500tys urzędników??

Pewnie te firmy które sprzedają bez faktury :p

Panowie wiem ze macie duzo pracy, i nie macie czasu na przejrzenie gazet, czy stron www ale poczytajcie sobie.. otworzy sie rynek pracy i kilkaset? kilka milionów? (niby do Anglii miało wyjechac 400tys a ilu wyjechało?) wyjedzie do DE czy Austri, juz sie zaczyna drenaż w polskiej szkole zawodowej, praktykant ma płacne w PL, ok 100zł/m-c w DE ma w pierwszym roku ok650euro w drugim roku 1000 a w 3 1500euro!!!! na miesiać!!! i jak myslicie czy ci mlodzi ludzie wróca?? nauczą sie jezyka, sprowadzą rodzię, ozenia sie i tyle ich polska bedzie widziała... i nie bedzie nawet ludzi do mieszania kleju...wg mnie ceny usług (nie tylko w budownictwie) wzrosną i nie o kilka % ale o kilkaset....moze to i lepiej... za pracę godziwa zapłata...a nie wyzysk...a swoja drogą, jak wyjedzie tyle ludzi kto bedzie płacił podatki na te ponad 500tys urzędników??

przyjadą Ukraincy, Białorusini, Kazachowie, etc..

Nie rozumiem czym się martwisz skoro Donald ze swoją drużyną ma to w d...ie.