Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koszt Elewacji - robocizna

pio_n

Recommended Posts

Witam wszystkich,

Widze ze dyskusja sie rozwinela, dziekuje za zainteresowanie. Powiem od siebie ze ja pracuje za granica i nie ma mnie na miejscu zeby kogos "popytac" (kilku z was urazilo to ze nie popytalem). Poza tym liczylem ze juz niektorzy z was poumawiali sie z wykonawcami na wiosne i moga sie podzielic cenami, ktore beda placic. Poza tym rynek Koszalina i okolic jest jakby panstwem w panstwie. Pytajac o ceny elewacji wyceny, na tym samym materiale byly okolo 1.2- 1.5 zl drozej na kilogramie za tynk, grunt..... niz w Gdansku i Szczecinie. Taka promocja. Ceny robocizny 50 - 65zl , w Polsce widze ze blizej 40z./ m. Generalnie widzac stawki polskich wykonawcow w Polsce- lekko jestem w szoku, zaczyna brakowac drobnych zeby was wyzywic ;-) mimo tego ze nie "robie na zmywaku". Opamietajcie sie troche, bo trzeba bedzie sie budowac gdzies w Afryce :-)

pozdrawiam

kurcze , nabrać takich do roboty ? z jednej strony dobrze , 7 zeta na godzinę , na czarno , się opłaci , GDZIE MOŻNA NAUCZYĆ SIĘ KAZACHSKIEGO ???????

Ukraincy pracujący w polskich firmach budowlanych zarabiają 250-300 USD/m-c na rękę - to około 5,00 PLN/h. Ale fachowcy z nich tylko do prostych robót - pomoc murarza, tynkarza itp.

Ukraincy pracujący w polskich firmach budowlanych zarabiają 250-300 USD/m-c na rękę - to około 5,00 PLN/h. Ale fachowcy z nich tylko do prostych robót - pomoc murarza, tynkarza itp.

WOOW , i takich będę szukał niebawem , 5 zł ? , do takich właśnie robót - namieszaj , przynieś , podaj , sprzątnij , to jak znalazł , latem miałem takiego za 5 zł dosłownie do sprzątania a i to się nie nadawał

sądzę, że wreszcie Inwestorzy zaczęli planować roboty budowlane. Poniekąd też mamy efekt 1 maja kiedy to Niemcy i Austria otwierają swoje rynki pracy dla Polaków.

Gdyby powtórzył się exodus jakiego doświadczaliśmy z Anglią i Irlandią to stawki płac w Polsce podskoczą mocno drastycznie z powodu braku wykwalifikowanych rąk do pracy.

Gwarantowana przez Niemców stawka za godzinę to minimum 10 Euro + mają boom gospodarczy.

Polski murarz, tynkarz, spawacz to czołówka europejska. W Szwecji tynkarz z Polski jest bezcenny - znam akurat te realia bo mam sporo znajomych w tym kraju działających w budownictwie.

P.S. Ukraina, Białoruś to rolnicze kraje i do tego mocno zacofane technologicznie.

Edytowane przez Charlie

• 2 weeks później...