pio_n 25.02.2011 14:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 Witam wszystkich, Widze ze dyskusja sie rozwinela, dziekuje za zainteresowanie. Powiem od siebie ze ja pracuje za granica i nie ma mnie na miejscu zeby kogos "popytac" (kilku z was urazilo to ze nie popytalem). Poza tym liczylem ze juz niektorzy z was poumawiali sie z wykonawcami na wiosne i moga sie podzielic cenami, ktore beda placic. Poza tym rynek Koszalina i okolic jest jakby panstwem w panstwie. Pytajac o ceny elewacji wyceny, na tym samym materiale byly okolo 1.2- 1.5 zl drozej na kilogramie za tynk, grunt..... niz w Gdansku i Szczecinie. Taka promocja. Ceny robocizny 50 - 65zl , w Polsce widze ze blizej 40z./ m. Generalnie widzac stawki polskich wykonawcow w Polsce- lekko jestem w szoku, zaczyna brakowac drobnych zeby was wyzywic mimo tego ze nie "robie na zmywaku". Opamietajcie sie troche, bo trzeba bedzie sie budowac gdzies w Afryce pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jar.os 25.02.2011 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 a kto ci broni osiedlić się w afryce , teraz tam dobrze jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 25.02.2011 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 kurcze , nabrać takich do roboty ? z jednej strony dobrze , 7 zeta na godzinę , na czarno , się opłaci , GDZIE MOŻNA NAUCZYĆ SIĘ KAZACHSKIEGO ??????? Ukraincy pracujący w polskich firmach budowlanych zarabiają 250-300 USD/m-c na rękę - to około 5,00 PLN/h. Ale fachowcy z nich tylko do prostych robót - pomoc murarza, tynkarza itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jar.os 26.02.2011 05:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2011 Ukraincy pracujący w polskich firmach budowlanych zarabiają 250-300 USD/m-c na rękę - to około 5,00 PLN/h. Ale fachowcy z nich tylko do prostych robót - pomoc murarza, tynkarza itp. WOOW , i takich będę szukał niebawem , 5 zł ? , do takich właśnie robót - namieszaj , przynieś , podaj , sprzątnij , to jak znalazł , latem miałem takiego za 5 zł dosłownie do sprzątania a i to się nie nadawał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jar.os 28.02.2011 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 Wczoraj drodzy panowie z okazji łyk-endu odwiedziłem znajomego który również prowadzi usługi rem-budowlane , mówi że takiego cyrku jeszcze nie było , elewacje ma zaklepane do jesieni i jeszcze ludziska dzwonią , będzie ztej okazji dokupywał rusztowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 28.02.2011 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 (edytowane) sądzę, że wreszcie Inwestorzy zaczęli planować roboty budowlane. Poniekąd też mamy efekt 1 maja kiedy to Niemcy i Austria otwierają swoje rynki pracy dla Polaków. Gdyby powtórzył się exodus jakiego doświadczaliśmy z Anglią i Irlandią to stawki płac w Polsce podskoczą mocno drastycznie z powodu braku wykwalifikowanych rąk do pracy.Gwarantowana przez Niemców stawka za godzinę to minimum 10 Euro + mają boom gospodarczy.Polski murarz, tynkarz, spawacz to czołówka europejska. W Szwecji tynkarz z Polski jest bezcenny - znam akurat te realia bo mam sporo znajomych w tym kraju działających w budownictwie.P.S. Ukraina, Białoruś to rolnicze kraje i do tego mocno zacofane technologicznie. Edytowane 28 Lutego 2011 przez Charlie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jar.os 28.02.2011 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 może już niedługo znormalnieje sytuacja i nie trzeba będzie robić za zaniżone przez inwestorów stawki , rozumiem inwestorów , każdy by chcial mieć zrobione dobrze i tanio , tylko ze jest zasada - albo dobrze albo tanio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janrenovate 09.03.2011 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 40 zł m2 prostej elewacji.Jesli wysoko cena równiez w górę.Za udziwnienia dodatkowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jar.os 09.03.2011 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 40 zł m2 prostej elewacji. Jesli wysoko cena równiez w górę. Za udziwnienia dodatkowo. czyli do 55ciu? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts