ogrodnki 20.02.2011 18:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 a takie podłoczenie jest złe??http://www.ogrodomania.com.pl/manometr.jpg Wody narazie nie ma na ogrodzie bo zamarzła w instalacji i nie wiem czy takie podłączenie bedzie dobre bardzo malutki gwint jest na kranie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 20.02.2011 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 Jeśli miałes taką redukcję pod ręką, to jest jeszcze lepsze. Malutki gwint to nie problem, jeśli tylko jest uszczelniony jak należy, taśmą teflonową albo pakułami. Tylko... jeśli woda Ci zamarzła w instalacji, to jest spora szansa na to, że masz o wiele większy problem niż pomiar ciśnienia. Z wymianą fragmentów instalacji na nowe włącznie. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ogrodnki 20.02.2011 20:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 średnica mierzona za pomocą suwmiarki pokazuję 1,5 mm to znaczy że ta rurka jest 0,5 cala? Jak to się przekłada? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 20.02.2011 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 1,5 centymetra? To trochę więcej, niż 1/2 cala, chyba nie zmierzyłeś gwintu, a korpus kranu, dlatego wyszło więcej.Ale po zdjęciu oceniając, ten kran masz wkręcony w 1/2" na 100% J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ogrodnki 20.02.2011 20:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 1,5 wyszło mi na rurce do której jest zamontowany kran a w piwnicy gdzie rurka wchodzi w ścianę jest 1,8 na suwmiarce tak mi sie wydaje ze na 1/2 cala troche moze być słabo jak na nawodnienie prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ogrodnki 20.02.2011 20:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 http://www.ogrodomania.com.pl/studnia.jpg Taka studnia tez jest na ogrodzie i może z niej by sie dało. Te rury to drenażowe, wode widać na wysokości 1,8 m od powierzchni terenu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muchrem 21.02.2011 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 Chciałbym się spytać czy średnica rury pex 16 o długości 20 metrów jest wystarczająca do podłączenia kranu na zewnątrz budynku (kranu na ogród)? Czy jednak lepiej zrobić to w większej średnicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 21.02.2011 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 1,5 wyszło mi na rurce do której jest zamontowany kran a w piwnicy gdzie rurka wchodzi w ścianę jest 1,8 na suwmiarce tak mi sie wydaje ze na 1/2 cala troche moze być słabo jak na nawodnienie prawda? Jeśli mierzysz 15mm, to by świadczyło o rurce PP 16mm, to na nawadnianie za cienko jest, wydajność może być kiepska. @muchrem - 20m rury fi16 oznacza, że z tego kranu woda będzie lecieć. Lecieć, nie sikać. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muchrem 21.02.2011 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 (edytowane) 20m rury fi16 oznacza, że z tego kranu woda będzie lecieć. Lecieć, nie sikać. Czyli jaka rurę zastosować aby ciśnienie wody było zadowalające, pex 20 czy więcej? Spytam się jeszcze: Zrobiłem instalacje Cwu i wykonałem próbę szczelności. Instalacje napełniłem powietrzem do 4 atmosfer. Po 24 godzinach było 3,9 atmosfery, po 48 godzinach spadło do 3,8. Czyli taki ubytek jest dopuszczalny, i przy wodzie instalacja będzie szczelna? Edytowane 21 Lutego 2011 przez muchrem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 21.02.2011 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 20mm powinno wystarczyć. W swojej instalacji do kranów zewnętrznych poleciałem jednak rurą 25mm. NIe ukrywam, że głównym powodem był fakt, że taka rura mi się naddała, a po fi20 musiałbym specjalnie jechać, jednak jednocześnie stwierdziłem, że te punkty być może będą musiały dużo wody być w stanie podać, więc grubsza rura nie zaszkodzi. Co do próby szczelności, to wynik wydaje mi się ok, ale jeśli masz czym, to spróbuj instalację napompowac mocniej, powyżej 6atm. (ale nie więcej niż . 4 atmosfery to normalnie w instalacji się zdarza, test warto byłoby zrobić z ciśnieniem wyższym. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ogrodnki 21.02.2011 15:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 czyli zapewne lepiej by było z tej studni to zrobić ale trzeba by doprowadzić pewnie prąd do niej zeby tam pompę podłączyć. I nie wiem nad jaką pompą sie zastanwoić głebinową czy powierzchniową nie mam pojecia na ich temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts