Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomiar ciśnienia żródła wody

ogrodnki

Recommended Posts

Jeśli miałes taką redukcję pod ręką, to jest jeszcze lepsze.

Malutki gwint to nie problem, jeśli tylko jest uszczelniony jak należy, taśmą teflonową albo pakułami.

Tylko... jeśli woda Ci zamarzła w instalacji, to jest spora szansa na to, że masz o wiele większy problem niż pomiar ciśnienia. Z wymianą fragmentów instalacji na nowe włącznie.

J.

1,5 wyszło mi na rurce do której jest zamontowany kran a w piwnicy gdzie rurka wchodzi w ścianę jest 1,8 na suwmiarce tak mi sie wydaje ze na 1/2 cala troche moze być słabo jak na nawodnienie prawda?

Jeśli mierzysz 15mm, to by świadczyło o rurce PP 16mm, to na nawadnianie za cienko jest, wydajność może być kiepska.

@muchrem - 20m rury fi16 oznacza, że z tego kranu woda będzie lecieć. Lecieć, nie sikać.

J.

20m rury fi16 oznacza, że z tego kranu woda będzie lecieć. Lecieć, nie sikać.

Czyli jaka rurę zastosować aby ciśnienie wody było zadowalające, pex 20 czy więcej?

Spytam się jeszcze:

Zrobiłem instalacje Cwu i wykonałem próbę szczelności. Instalacje napełniłem powietrzem do 4 atmosfer. Po 24 godzinach było 3,9 atmosfery, po 48 godzinach spadło do 3,8. Czyli taki ubytek jest dopuszczalny, i przy wodzie instalacja będzie szczelna?

Edytowane przez muchrem

20mm powinno wystarczyć. W swojej instalacji do kranów zewnętrznych poleciałem jednak rurą 25mm. NIe ukrywam, że głównym powodem był fakt, że taka rura mi się naddała, a po fi20 musiałbym specjalnie jechać, jednak jednocześnie stwierdziłem, że te punkty być może będą musiały dużo wody być w stanie podać, więc grubsza rura nie zaszkodzi.

Co do próby szczelności, to wynik wydaje mi się ok, ale jeśli masz czym, to spróbuj instalację napompowac mocniej, powyżej 6atm. (ale nie więcej niż 8). 4 atmosfery to normalnie w instalacji się zdarza, test warto byłoby zrobić z ciśnieniem wyższym.

J.