slawek9000 16.02.2011 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 pluvie nie lubią zapchanych odpływów, a te najłatwiej zatykają się zimą i podgrzewany odpływ nieco ratuje sytuację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 16.02.2011 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 Ale nie kończy się solidne rzemiosło i sprawdzone technologie. ( mam nadzieję ). Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artis0 16.02.2011 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 zacznijmy od pytania - jaka powierzchnie dachu chcesz odwodnic ?? Od tego bedzie zalezalo czy bedzie mozliwosc zaprojektowania systemu podcisnieniowego. Jesli chodzi o cene to roznicy wiekszej nie bedzie. Wpust systemowy bedzie troche drozszy ale moze nieco zmniejszyc sie srednica rur odprowadzajacych. Porblem bedzie tez z umiejscowieniem wpustu ba watpie abys chcial wprowadzac pion kanalizacyny do srodka budynku, chyba ze planujesz poprowadzic instalacje w przestrzeni stropu wentylowanego?? Jest wiele pytań które należałoby zadać, ale jako że mam trochę doczynienia z tymi systemami - to raczej odradzałbym Ci próby stosowania tego systemu w domu jednorodzinnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek9000 16.02.2011 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 Mistrzu Janie, nie kończą się ale świat się zmienia. Obecnie patrząc globalnie jakieś 90% dachów to dachy płaskie. I co, te wszystkie fabryki, centra logistyczne, markety, galerie handlowe, szkoły , szpitale, mieszkaniówka - wszystkie one mają dachy z okapami o spadku 40st??? wszyskie one ciekną?? (fakt, trochę cieknie ale to zazwyczaj nie od razu tylko jeśli coś na dachu było montowane przez ekipy wchodzące po dekarzach co nawiasem mówiąc powinno być karane ciężkimi robotami).Dobrze zrobiony dach płaski jest naprawdę bardzo dobrym pokryciem, bardzo bezpiecznym w ew. obsłudze i naprawdę ekonomicznym. A to czy ładnym to już zależy nie od nas, ale architektów co z tego potrafią zrobić. naprawdę w XXI wieku dach nie jest jakimś ograniczeniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 17.02.2011 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2011 W naszym klimacie jest dla mnie nieporozumieniem ,( że nie wyrażę się dosadniej ) robienie dachów ze spadkiem do środka. Z pozostałym zgadzam się z Tobą . Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 20.02.2011 00:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 No właśnie miałem zapytać a jakiż to dom będzie budowany, w którym np. w środku salonu znajdzie się rura spustowa? A co uniemożliwia odprowadzenie wody na krawędź dachu? A no nie ma jak fanaberie projektanta. Należałoby podłączyć do tej rury spustowej odpowietrzenie kanalizacji. Ciepłe wyziewy ogrzewałyby wpust a i woda do spłukiwania okresami byłaby za darmo. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek9000 20.02.2011 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 odwodnienie dachu płaskiego wpustem i rurą wewnątrz ogrzewanego budynku (pomijam fakt po co to architekt wymyślił i jaki towar wciągał przy tym) jest zdecydowanie bardziej prawidłowym rozwiązaniem, niż z wypuszczoną rurą na elewację. Już w latach 70 zabroniono stosowania zewnętrznych odwodnień w budynkach wysokich z powodu zamarzających rur spustowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 20.02.2011 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 Mówimy tu o budynku jednorodzinnym a nie o drapaczu chmur. A bloki to wysokie budynki czy niskie? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tutli_putli 15.05.2011 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 Przeglądałam forum i odnawiam wątek. Dorzucę swoje dwa słowa. W pierwotnym projekcie miałam dach płaski ze spadkami do środka, podgrzewane zimą spusty rynnowe i wodę odprowadzaną pod domem specjalną instalacją. Dla zainteresowanych - można poczytać gdzieś na początku w moim dzienniku - a w "linkowni" mam też gdzieś namiary na firmy od płaskich dachów i rynien z podgrzewaczami. Mimo wyliczonej odpowiednio konstrukcji i wywaleniu kasy na projekt indywidualny - wymiękliśmy mimo wszystko i zrobiliśmy projekt zamienny na dach tradycyjny. Nie będę oryginalna i nadal uważam, że dach płaski jest bardziej ekonomiczny i tańszy w zrobieniu niż np. dach wielospadowy. Zęby mnie bolą do tej pory jak pomyślę jak zwykły dach zwiększył nam kubaturę i koszty budowy. O aspekcie estetycznym nie wspomnę. Ale to właśnie dwie ostatnie zimy przekonały męża do rezygnacji z dachu płaskiego. Stwierdził, że zwykły dach, wyczyści mu kieszeń ale zapewni lata życia w spokoju( co jest bezcenne), bez wstrzymywania oddechu każdej zimy np. przy braku prądu czy awarii podgrzewaczy. Ja nadal żałuję, bo dach płaski bardzo mi się podoba. Ale może jednak coś w tym jest, że w naszej strefie klimatycznej dach płaski na budynkach jednorodzinnych to nadal nowum. Moim zdaniem aby płaska forma dachu sprawdziła sie u nas, musi byc perfekcyjnie wykonana, przez solidną, znajacą się na rzeczy ekipę( tych bywa jak na receptę) i często nie bywa to wcale najtańsze. Na halach, szkołach czy budynkach użyteczności publicznej są zatrudniane ekipy dbające o porządek i sprawność takiego dachu, bo ich właścicieli na to stać i taką obsługę mają wrzuconą w koszty. Nie wiem czy nas, prywatnych inwestorów, było by na to stać i czy chcielibyśmy kiedyś np. sami poświęcać swój czas takiemu płaskiemu dachowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 15.05.2011 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 O czym Ty piszesz? Dach płaski ze spadkiem na zewnątrz jest tani i w 100 % pewny. Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tutli_putli 16.05.2011 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 O czym Ty piszesz? Dach płaski ze spadkiem na zewnątrz jest tani i w 100 % pewny. Jan. To przeczytaj jeszcze raz tylko tym razem, ze zrozumieniem :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 16.05.2011 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 Co to znaczy zwykły dach a płaski? Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tutli_putli 16.05.2011 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 Zwykły czyli w moim przypadku wielospadowy, powierzchnia do pokrycia prawie 600m, o kącie nachylenia 30st. Nie rozumiem więc o co się mnie czepiasz MistrzuJanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 16.05.2011 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 Dla mnie dach zwykły to prosty w wykonaniu i tani , czyli jedno lub dwupołaciowy. Już nie będę Ci doradzał (czepiał się). Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 16.05.2011 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 mieszkałem w kilku domach wielorodzinnych czyli blokowiskach, wieżowcach itp z dachami płaskimi w Polsce i poza. Budowane w latach 1920 do 1980. Taki robię w firmie (tzn mi wybudują). Bezsprzecznie to tani dach (czy to w wykończeniu dachu), czy to w ociepleniu i wykończeniu od wewnątrz. To także oszczędność kubatury pomieszczenia. Na pewno odprowadzenie wody na zewnątrz może być potencjalnie bezpieczniejsze, ale tylko pod warunkiem ogrzewania spływów wody. jak nie chcemy odpływu wody dogrzewać to musi woda iść środkiem domu. Takie cholerstwa są na wieżowcach. U mnie robione to było w czasie komuny (wieżowce), tandetnie na maksa, a działa!!! Dziś nie widzę z tym żadnego problemu jakbym miał to montować w domku jednorodzinnym, no może 2 - coś musi odbierać wodę na dole i nie może się zapchać wlot wody na dachu (miałem tak 2 razy, że wlot się zapchał. Pierwszy raz woda poleciała mi po ścianie do sąsiada na 9 piętro i go zalało na 3 cm wody w salonie-parkiet, a mi ściana po tygodniu sama wyschła. A drugi raz jak miałem założone plyty karton gips z halogenami to mi ciekło z halogenów. Do dziś polecam tego fachowca od płyty karton-gips. Płytya utrzymała z 50-60 litrów wody i ciekło tylko halogenami!! Zdjęcia dla ciekawskich z zaciekania na priva. Ot moje przeżycia z płaskim dachem:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 16.05.2011 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 i dla jasności wystarczy zlewnie wody zabezpieczyć siatka ochronną wystającą na zewnątrz (do góry), raz w roku wejść po drabinie na dach i oczyścić jak coś się zebrało. Koszt tego koszyczka to pewnie tyle co 1 dachówki krawędziowej a czynność kontrolna jest 10 krotnie szybsza niż umycie grilla w środku sezonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sco-check 02.03.2012 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 WitajciePodnoszę temat, bo mam zagwozdkę.W skrócie - w projekcie dach płaski 5% spadek,otoczony murkiem attykowym, odwodnienie z dwóch połaci poprowadzone wewnątrz ściany(muru) po stronie zewnętrznej budynku.Majster postraszył mnie grzybem, wilgocią i hałasem podczas padającego deszczu w środku domu. I teraz nie wiem co robić, jakie rozwiązanie wybrać, czy "wypuścić" te rynny na zewnątrz, tak żeby biegła po ociepleniu ? cz\y jest jeszcze jakieś inne rozwiązanie tego problemu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 02.03.2012 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 Hałas to nic . Mostki termiczne to problem. Wypuszczaj. Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 02.03.2012 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 Pokarz projekt. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alebaba 03.03.2012 02:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2012 Nie rozumiem tego sporu , ponieważ jedynym dobrym i najprostszym rozwiązaniem jest dach prosty o małej ilości spadów i wcale nie dużym spadku , ale jednak .Niestety gusta są różne , a z gustami się nie dyskutuje .Pytanie było konkretne , dach jest płaski i czy robić spływ do środka , czy na zewnątrz . Odpowiedź jest prosta.odpływ , czy ma być wykonany na zewnątrz , czy do środka jest jednakowo prosty , oczywiście nie w każdej technologii i z reguły nie wszystkim fachowcom to wychodzi ponieważ , jak co poniektórzy zauważyli świat poszedł z postępem i wykonanie w papie poszło do demobilu . Możemy jedynie dyskutować o wadach i zaletach poszczególnych rozwiązań , i to też zostało powiedziane : ten ze spływem na zewnątrz jest łatwiejszy w wykonaniu , ale na stałe wymaga docieplenia całej długości rynien ; wykonanie do wewnątrz , to głównie problem naprawy , w przypadku awarii , wykonania prawidłowej hydroizolacji lub podgrzewania spustu ; i wreszcie system polegający na wypompowywaniu zawartości z e środka wanny dachu (wg mnie kompletnie bezużyteczny w naszym klimacie ).Każdy system ma swoje wady i zalety . ale to klient ma rację jaki wariant wybrał . Zupełnie osobną sprawą jest znajomość nowych technologi , bo stare odchodzą jak papa do lamusa , oraz umiejętności dekarza , ponieważ stare , uczciwie wykonane pokrycie ,co prawda nie dotrzyma kroku nowym rozwiązaniom technologicznym , ale może być znacznie lepsze , niż lepsze technologicznie wykonanie w ręku partacza . Dla mnie osobiście nie ma różnicy jakie rozwiązanie wybierze mój klient , ja mogę jedynie w danej konkretnej sytuacji podpowiadać co wybrałbym na jego miejscu , ale ..... Klient ma zawsze rację ......i potrzebuje jedynie dobrego fachowca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts