Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

fuga łazienkowa po terminie przydatności?

ankach

Recommended Posts

Czy mozna uzyć fugi łazienkowej po terminie jej przydatności wydrukowanym na opakowaniu? Opakwanie było otwarte, ale potem szczenie zamknięte i całośc przechowywana w suchym pomieszczeniu (nic się nie zbryliło)? Muszę odświeżyć fugi w kabinie prysznicowej. Kupiłabym nowe opakowanie, ale problem jest taki, że atlas już nie produkuje tego koloru. Jak upływ terminu ważności wpływana jakość fugi i czy w ogole - jesli warunki przechowywania są ok?

Dzięki za odpowiedź

Anka

Ja też po remoncie łazienki zabezpieczyłem fugę, szczelnie ją zafoliowałem.

Po czterech latach musiałem wymienić płytkę w podłodze (upadł na nią dość sporych rozmiarów klucz do rur typu "szwed")

Płytkę wymieniłem, następnie zafugowałem i ... wszystko jest ok.

Jedynie kolor był trochę jaśniejszy, po dwóch -trzech miesiącach nie do odróżnienia.

• 2 weeks później...

Witam!

Na co dzień zajmuję się układaniem płytek i z doświadczenia już wiem, że po tak długim okresie składowania fuga może mieć inny odcień. Nie będzie pewnie bardzo widoczny ale jeśli będzie bardzo Ci to przeszkadzało możesz pokryć wszystkie fugi warstwą ochronną, która zapewni większą wytrzymałość na zabrudzenia oraz uszkodzenia. Takim produktem jest np. Delfin firmy Atlas. Nakładasz go 2 razy, cienkimi warstwami używając wałka malarskiego;) Nakładasz na wszystkie płytki oraz fugi.

Pozdrawiam