kecajs 15.02.2011 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 Wiam serdecznie grupowiczów, zwracam sie do Was z prośbą o poradę ponieważ sam już nie wiem co może być przyczyną ciknących kominów, pokrótce opisze sytuacje: - kominy wykonane z cegły klinkierowej - obróbka blacharska w bruździe zasylikonowanej - taśma ołowiana nachodzi na dachówką jak widać na zdjęciu (mam nadzieję że widać) http://sunmet.pl/bud/komin.jpg i po deszcze od środka był taki widok http://sunmet.pl/bud/mbud_1.JPG http://sunmet.pl/bud/mbud_22.JPG jak narazie to mam tylko jedna hipotezę co może być powodem zacieku mianowicie: brak dokładnego podwinięcie membrany na komin i dokładnego uszczelnienia połączenia np. abizolem czy to coś da ? warto roznierać obróbkę komina żeby to poprawić tzn. zrobic ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tlalken 15.02.2011 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 Kominy wykonane z cegły klinkierowej. Dziurawki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kecajs 16.02.2011 10:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 tak, ale nie wiem czy to ma znaczenie ze spoina nie dochodzi do dziury czyli ładnie ją przykrywa i wogóle jest niewidoczna więc woda nie miałaby jak przez nie wpłynąć a poza tym gdyby to była wina spoiny to nie byłoby w pomieszczeniu na kominie strużki wody tylko sam przesiąk. Tak mi się wydaje a fachowcem nie jestem w tej dziedzinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jan_z_wolna 16.02.2011 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 Witaj, tak, ale nie wiem czy to ma znaczenie ze spoina nie dochodzi do dziury Woda to już sobie odpowiednią dziurkę znajdzie, a z wielkości zacieków widać, że nie jedną. Tyle razy na tym forum ludzie pisali o kłopotach z dziurawką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej belka 16.02.2011 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 a mi sie nie podoba ze tasma olowiana nad kominem jest wprowadzona od razu pod dachowki (mniej niz 15 cm) uwazam ze powinna byc poprowadzona jeszcze jeden rzad dachowek wyzej a potem dopiero pod nia wprowadzona , po drugie na zdjeciu widac dziure w profilu dachowki nad kominem , nie powinno jej tam byc ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 16.02.2011 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 (edytowane) Tego "dekarza" (w cudzysłowie ,bo to nie był dekarz tylko piekarz), to proponuje za przyrodzenie na tym kominie powiesić i tak ze trzy dni jak powisi to wróci do piekarnictwa . Piekarzy przepraszam ,ale mi się zrymowali... PS . Właśnie zauważyłem , ile ten komin jest poniżej kalenicy !! Murarza do piekarza ,niech razem wiszą Edytowane 16 Lutego 2011 przez eniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
awieuro 16.02.2011 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 Sprawdz czapę komina! Nie widać tam blaszanej czapki, sprawdz połączenia kwasówki i pcv z czapą.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Browar 16.02.2011 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 PS . Właśnie zauważyłem , ile ten komin jest poniżej kalenicy !! Murarza do piekarza ,niech razem wiszą I co z tego że jest poniżej kalenicy? Gdzie miałby być - w kalenicy? Widac jes to komin gółównie wentylacyjny + jakiś wkład z kwasówki do pieca. Kecajs, Na poczatek sprawdź czy nie masz ubytków w spoinie - każ zrobić spoinę pełną (na równo z cegłami), Koniecznie załóż od góry blaszaną czapę i możesz na koniec zaimpregonować cały komin impregnatem do klinkieru typu "woda stop". a potem napisz czy dalej cieknie pozdrawiam Browar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kecajs 16.02.2011 18:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 andrzej belka a mi sie nie podoba ze tasma olowiana nad kominem jest wprowadzona od razu pod dachowki (mniej niz 15 cm) uwazam ze powinna byc poprowadzona jeszcze jeden rzad dachowek wyzej a potem dopiero pod nia wprowadzona coś w tym moze być ...po drugie na zdjeciu widac dziure w profilu dachowki nad kominem , nie powinno jej tam byc ..... to nie dziura lecz dachówka wentylacyjna do przewiewu przestrzeni między dachówką a membraną eniu według Ciebie każdy komin powiniem być ponad kalenicę i to pewnie jeszcze min 0,6m więc jesli mamy dane jak na rysunku poniżej ile będzie wystawać komin ? i jak długo będzie stał ? http://www.sunmet.pl/bud/rys1.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kecajs 16.02.2011 18:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 (edytowane) BROWAR czyli rozumiem że szczelnie przymocowanie membrany do komina ma drugorzędne znaczenie ??? Czapa jest betonowa posmarowana abizolem czy jakimś innym asfaltowym lepikiem ze spadkiem Edytowane 16 Lutego 2011 przez kecajs Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej belka 16.02.2011 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 a kto normalny daje nad kominem w odleglosci parunastu centymetrow dachowke wentylacyjna ??? wymieniłbym tą dachowke i dodal olow na jeden jeszcze rzad i zobaczyc co sie bedzie dzialo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kecajs 16.02.2011 18:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 a kto normalny daje nad kominem w odleglosci parunastu centymetrow dachowke wentylacyjna ??? wymieniłbym tą dachowke i dodal olow na jeden jeszcze rzad i zobaczyc co sie bedzie dzialo. chwila chodzi o tę w piatym rzędzie czy tuż nad kominem ? bo wenty6lacyjna jest w piatym rzędzie a nad kominem to właśnie zobaczyłem chyba uniosło na olowiu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 16.02.2011 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 Odpowiem ogólnie. Jeśli komin jest w kalenicy ,wystawienie go minimum 0,6 m nad nią jest jak najbardziej uzasadnione . Co z tego ,że nie jest w kalenicy ? A to ,że z tego powodu zaczynają się wszelkie z tym faktem problemy,które można oczywiście bagatelizować ,natomiast trudniej wyeliminować.Dotyczy to zarówno wentylacji ,jak i spalin lub dymu. Sposób w jaki należy zakończyć komin oddalony od kalenicy jestz nią ściśle związany . Nie znaczy to ,że komin przy rynnie ma górować nad kalenicą .Zasada której się trzymam do tej pory mnie nie zawiodła,więc przy niej pozostanę. Teraz konkret za zdjęcia .Komin jest w niecce (kosz z lewej) . Przy niesprzyjających wiatrach z ciągu będą nici. Również w kanałachwentylacyjnych.Z pobieżnych wyliczeń jest zaniżony w stosunku dokalenicy ca 80-100cm . To zbyt wiele . Najlepiej gdyby komin ,którydurny architekt w tym miejscu zaprojektował ,zrównał się z kalenicą . pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kecajs 16.02.2011 20:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 ENIU owszem po lewej jest kosz ale kalenica dachu za koszem jest nizej o jakiś metr w stosunku do kalenicy połaci na której jest ten komin więc kratki komina są nad kalenicą za koszem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 16.02.2011 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 ENIU owszem po lewej jest kosz ale kalenica dachu za koszem jest nizej o jakiś metr w stosunku do kalenicy połaci na której jest ten komin więc kratki komina są nad kalenicą za koszem. Dajmy spokój dywagacjom. Spierając sie o 10 cm nie rozwiążemy problemu . A problem to kicha nie tyle z kalenicą co z pseudo budowlańcem. Moja reakcja była taka a nie inna , bo załamałem sie jak to zobaczyłem. I co tu doradzić . Chyba wsiąść w samochód i ta"kupe" samemu poprawić ,na miejscu oceniając stopień schorzenia dekarza ,który to zrobił. Prawda jest tez taka,że ja potem się qrwa męczę - i to moja wina ,ze wiatr wdmuchuje dym do komina , a nawet jak się już cudem pali ,to wentylacje wciągają dym gdzie się da ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Browar 17.02.2011 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2011 (edytowane) BROWAR czyli rozumiem że szczelnie przymocowanie membrany do komina ma drugorzędne znaczenie ??? Czapa jest betonowa posmarowana abizolem czy jakimś innym asfaltowym lepikiem ze spadkiem Membrana ma być "wywinięta" na komin żeby woda. która dostanie sę pod dachówkę spływała z góry w dół do rynny a nie po kominie. Nie musi być szczelnie przytwierdzona do komina. Z góry zamiast tradycyjnych obróbek blacharskich masz taśmę ołowianą + jakąś listwę. Jeżeli przy tej listwie jest dobrze zasilikonowane to raczej tamtędy woda nie wchodzi a juz na pweno nie w takiej ilości. Po tym zacieku widać, że tu się leje z całej powierzchni komina - moim zdaniem woda dostaje się między cegły i spływa sobie (możesz wrzucić jakieś zdjęcie ze zbliżeniem na cegły żeby było widac czy to pełna spoina jest?) A czapę z blachy i tak bym założył - koszt około 200 PLN (blacha + gięcie). Zwymiaruj sobie ten komin, jedź do jakiegoś składu typu Dachlux czy innego co handluje pokryciami i poproś żeby CI taką czapę zrobili na gotowo. A dekarza weź za jaja i niech CI to ładnie założy w ramach reklamacji... Browar Edytowane 17 Lutego 2011 przez Browar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 17.02.2011 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2011 okucie puszcza wode roztopowa nie padalo od paru miesiecy a woda z topniejacego sniegu nie poplynie do gory, wiec w pierwszej kolejnosci okucie komina spartolone czapka swoja droga by sie przydala a tasma olowiana jest dla tych co okuc komina nie umieja poprawnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kecajs 17.02.2011 19:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2011 zdjęcie było robione po 3dniowym deszczu, mam jeszcze pytanie czy powodem może być brak taśmy kalenicowej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 17.02.2011 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2011 po trzech dniach deszczu woda rowniez by przez spoiny nie weszla wiec tym bardziej moze po 2 tygodniach ciaglych ulew pokazala by sie na poddaszu komin jest z 1,5 m od kalenicy wiec raczej na pewno nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kecajs 17.02.2011 23:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2011 Tu zdjęcia zacieków powstałych podczas ulewy która w 20 minut zalała mi 8m3 szamba (nowego bez dedykowanej zawartości (oczywiście woda ściekała do niego też zza domu:))) http://www.sunmet.pl/bud/zaciek1.JPG http://www.sunmet.pl/bud/zaciek.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts