Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wymieńmy info o kosztach za 1m2 stanu surowego otwartego

wiktor_p

Recommended Posts

Drodzy Forumowicze,

Wymieńmy info o kosztach za 1m2 stanu surowego otwartego

Podajcie prosze jaki Wam wychodzi w realizacji koszty za 1m2 stanu surowego otwartego (z robatami ziemnymi, fundamentem, pokryciem dachowym, scianami wewnetrznymi).

Wydaje mi sie, że bedzie to tobry punkt orientacyjny dla wszystkich próbujacych znaleźć wykonawce i pozwoli troche ucywilizowac dzikie negocjacje w arabskim stylu. Moze takze osmieli planujacych budowe.

Proponuje podac takie dane ?

1m2 stanu surowego otwartego z dachem - robocizna: ???? PLN

1m2 stanu surowego otwartego z dachem - materiał: ???? PLN

Dodatkowe inf. :

dach: blacha/ceramika (zbedne wykasoać)

Sciana 1/2/3 warstwy (zbedne wykasoać)

Region: ???

Niech sie mury pna do gory!

Wik

Ja na dom o pow użytkowej 138 m2 wydałem.

1m2 stanu surowego otwartego z dachem, wykończonymi ścianami szczytowymi i podbitką - robocizna: 171 zł

1m2 stanu surowego otwartego z dachem, wykończonymi ścianami szczytowymi i podbitką - materiał: 498 zł

Dach dachówka cementowa.

Ściany dwuwarstwowe ale to nie ma znaczenia dla stanu surowego otwartego bo styropek przyklejałem później.

Akurat jestem na etapie wyboru ekipy.

Buduję pod Legionowem ok. warszawy taki mały domek (powierzchnia z tarem 126m):

http://www.projekty.murator.pl/Panel/pliki/d53-front-300.jpg http://www.projekty.murator.pl/Panel/pliki/d53-tyl-300.jpg

Odzielnie stawiany będzie garaż wolnostojacy o powierzchni 27m, którego pokazać niestety niemogę. Za te dwa budynki rozpietość cenowa za stan surowy otwarty: 16'000-38'000pln, nie trudno się domyslić o fachowości ekip z dolej półki, a rabaty tych drogich, jakie udało się wynegocjować przekraczały 35%.

W sumie dom zbuduje ekipa chyba ze środka za ok 16'000 już po negocjacji.

:wink:

Witam,

Wg mnie, przede wszystkim, nalezaloby uscislic pojecie 1m2 powierzchni. W przypadku stanu surowego zadaszonego najwlasciwej jest mowic o 1m2 powierzchni calkowitej a nie netto lub tym bardziej uzytkowej.

Mowiac o powierzchni calkowitej stanu surowego zadaszonego z docelowym pokryciem dachowym (tzn. wykop szerokoprzestrzenny, brak podpiwniczenia, lawy lane z gruchy, sciany fundamentowe z bloczka betonowego, izolacje pionowe i poziome, drenaz, studnia chlonna, uziom otokowy i pionowy, pospolka do zasypania fundamentow, kanaliza, chudziak na gruncie, sciany zewnetrzne z BK 24 cm, sciany wewnetrzne z BK12, kominy systemowe obudowane klinkierem ponad dachem, strop monolityczny, tarasy zewnetrzne, schody wewnetrzne i zewnetrzne, dach wielospadowy, pelne deskowanie, papa, dachowka betonowa, rynny plastikowe, obrobki blacharskie na dachu) poszczegolne pozycje wyszly nastepujaco:

- robocizna: 115 zl / 1 m2

- material: 366 zl / 1 m2

Dom parterowy, niepodpiwniczony, z poddaszem uzytkowym, powierzchnia calkowita 270m2, powierzchnia wszystkich podlog 220m2, powierzcnia dachu 250m2

Pozdrowienia

• 2 weeks później...

Dom 124 mm pow. użytkowej + garaż 30 mm. Pow. całk. 220 mm. Parterowy z poddaszem użytkowym. Marki k. Warszawy.

1.- wycena, robocizna 30.000. z nadzorem i zaopatrzeniem mat. + konstrukcja dachu

2. - wycena po wstępnej rozmowie ma być ok. 110 zł. za 1 mm pow. użytkowej przy tych samych warunkach

Przy wycenie ok. 20 000 nie będę się zbytnio targował. Może jakieś prace dodatkowe np. instalacja szamba.

a ja od początku budowy do stanu surowego otwartego wydałem 180 tys. Dom 190 m2 + 30 m2 garaz. Dach 300 m2. Ściana 3w porotherm U220+15 cm wełny + elewacja z klinkieru/K3

Ta cena obejmuje wszystko oprócz kupna działki, od pierwszego papierka związanego z budową do zamknięcia domu przed zimą, m.in.:

projekty (domu, przyłączy, szamba), pozwolenia i wszelkie papiery, wytyczenie, podłączenie prądu (5tys), wody (3,5tys), siatkę na ogrodzenie, podniesienie działki o 60 cm (ziemia+spych), podłogi na gruncie (wylewki), kanalizacja parter, komin (schiedel), zakończenia kominów i elewacja z klinkieru, ocieplenie wełną 15 cm, a nawet kontener na śmieci do posprzątania placu budowy przed zimą, prosty alarm i monitoring, ścianki działowe, dach (blacha), inwentaryzacja i projekt inst. gazowej zewn i wewn.

Wychodzi 820 zł za m2 - no niby sporo, Ale tyle faktycznie wydałem (WaWa). Z tego na oko 600 zł to materiał, a reszta to wszelkie robocizny.

Dom 160 m2. Ściana jednowarstwowa YTONG 40 cm, dachówka cementowa Euronit, komin i przewody wentylacyjne Schiedla, strop Filigran, 3 okna połaciowe Fakro.

Wraz z kosztami przygotowania budowy /projekt indywidualny, geodeta, doprowadzenie prądu i wody, opłacony kierownik budowy/ wychodzi 875 PLN za metr. W rozbiciu: 153 robocizna, 722 materiały.

• 2 weeks później...
No więc po kolei: U mnie wyszło 580 pln/m2. Bud.podpiwniczony o wymiarach zewn. 6/9 :oops: /maleństwo/, ściany poroth 38 stropy monolityczne dach dwuspadowy z jedną "jaskółką" kryty brasem /celtycka/, ściany fundamentowe z bloczków bet , podbitka. Przyłącza wodoc. i energet po ok 50 mb , projektyi i papierologia stosowana na całość. Nie rozbijam na M+R bo to W moim przypadku byłoby troszkę pracochłonne. Poddasze użytkowe oczywiście- Pikuś.