john doe 16.02.2011 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 Witam,moje pytania brzmią następująco:1. Czy jeżeli do budowy balustrady wewnątrz domku jednorodzinnego zastosowano szkło artystyczne, to nie jest to już materiał budowlany i nie musi spełniać wymogów prawnych, które stanowią, iż szklane elementy balustrad powinny być wykonane ze szkła o podwyższonej wytrzymałości na uderzenia, tłukącego się na drobne, nieostre odłamki? Zgodnie z § 298 ustęp 1 rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r., (Dz.U.02.75.690) - sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie:§ 298. 1. Balustrady przy schodach, pochylniach, portfenetrach, balkonach i loggiach nie powinny mieć ostro zakończonych elementów, a ich konstrukcja powinna zapewniać przeniesienie sił poziomych, określonych w Polskiej Normie dotyczącej podstawowych obciążeń technologicznych i montażowych. Wysokość i wypełnienie płaszczyzn pionowych powinny zapewniać skuteczną ochronę przed wypadnięciem osób. Szklane elementy balustrad powinny być wykonane ze szkła o podwyższonej wytrzymałości na uderzenia, tłukącego się na drobne, nieostre odłamki. 2. Jakie wzmocnienie jest wystarczające, aby spełnić warunek z cytowanego wyżej przepisu? czy musi to być szkło hartowane, czy wystarczy wzmacniane, np. 4-rka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
john doe 17.02.2011 09:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2011 aktualizuje wątek - będę wdzięczny za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal190 21.02.2011 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 Zgodnie z § 297.2. prześwity w wypełnieniu balustrady w domkach jednorodzinnych są bez wymagań - wobec tego teoretycznie na projekcie takich wypełnień nie musisz pokazywać. Natomiast co potem gospodarz sobie w to wsadzi to jest jego biznes. Ja bym namawiał do co najmniej hartowanej aby w razie jak pęknie to komuś głowy nie odcięła. A najelepiej hartowana klejona czyli bezpieczna. Dla potrzeb domku myślę, że 33.1 spełniła by swoją rolę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
john doe 22.02.2011 08:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2011 Zgodnie z § 297.2. prześwity w wypełnieniu balustrady w domkach jednorodzinnych są bez wymagań a ten fragment, że " Szklane elementy balustrad powinny być wykonane ze szkła o podwyższonej wytrzymałości na uderzenia, tłukącego się na drobne, nieostre odłamki."?? Czy to nie jest właśnie wymóg wzmacnianego szkła - niezależnie czy artystyczne czy nie artystyczne? Nie ukrywam, że zależy mi na udowodnieniu tezy w sporze, że szkło powinno być wzmacniane (a nie jest) dla celów bezpieczeństwa. Nie jest też nigdzie napisane, że to jest wymóg jedynie dla budynków publicznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal190 25.02.2011 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 Przepraszam, że nie odpisywałem. Wracając do Twojego problemu to niestety trochę nie znam dokładnej sytuacji bo nie wiem komu chcesz to udowadniać (Projektantowi, kierownikowi, firmy wykonującej.. ). Ale jeżeli w projekcie jest balustrada z wypełnieniem w postaci szkła, wtedy takie szkło musi spełniać wymagania, o których jest napisane w ustawie. Jeżeli jest to materiał artystyczny to odwołaj się Art. 10 ustawy o wyrobach budowlanych. Ponieważ, skoro szkło zostało użyte jako wyrób budowlany (patrz def. wyżej wymienionej ustawy) to należy przygotować indywidualną dokumentację techniczną pod którą ktoś musi się podpisać (w zależności jaki wyrób to projektant, wykonawca, producent). Podpis do czegoś zobowiązuje. Jeżeli taką dokumentację przygotują to możesz zakwestionować ją powołując się na paragraf § 298. 1..Natomiast jeżeli takiej balustrady nie ma w projekcie - to niestety... hulaj dusza, bo została wykonana na Twoje życzenie. Tyle jestem w stanie podpowiedzieć nie znając sytuacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts