Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Warunki zabudowy problem linia zabudowy i szerokość elewacji.

Recommended Posts

Witam wszystkich.

Mam pewien problem z warunkami zabudowy.

Dom chcę postawić w miejscowości Maksymów gm Ujazd, nie ma tam miejscowego planu zagospodarowania,

Czy w takim przypadku może być ustalona "obowiązująca linia zabudowy" czy raczej jest "nieprzekraczalna linia zabudowy"

Czy jeśli jest obowiązująca to da się coś zrobić aby postawić dom 30m dalej w głąb działki ? Działkę mam 400metrów długości więc szkoda stawiać dom przy ulicy.

Wybrałem sobie mały niski domek o dachu dwuspadowym "BOB"

Projekt wydawał się idealny pod względem uzyskania zgody na jego realizację niski 5,6m mały 12,4x14,5.

Niestety w projekcie warunków zabudowy mam zgodę na 10,5m szerokości budynku. Moja działka ma szerokość 50m od strony drogi powiatowej.

Czy mam szansę uzyskać zgodę na szerszy budynek ? to tylko 1,5m jak tak to na co się powołać w urzedzie gminy.

Pozdrawiam i czekam na odpowiedz.

Projekt warunków mam otrzymać do końca tygodnia. Wiem że jest w nim linia około 4-6m od drogi dokładnie tyle co ma sąsiad 2działki dalej ma stary dom postawiony(działka pomiędzy jest niezabudowana) . Według informacji jakie otrzymałem mam w tej linii postawić budynek :( Ja chciałem postawić płot około 10m od drogi dla bezpieczeństwa, 6m autko i jakieś 4m zapasu żeby sobie gmina(powiat) mogła kiedyś drogę rozbudować nie niszcząc mi płotu a ja nadal będę mógł otworzyć bramę stojąc bezpiecznie na podjeździe.

No ale najwyraźniej ktoś lubi płacić odszkodowania za domy lub mieć zabezpieczenie przed możliwością rozbudowy drogi a ja przez to mam wdychać spaliny i słuchać przejeżdżających samochodów tuż za oknem :( w mieszkaniu w bloku mam 100m od drogi okna więc mam większy komfort niż miałbym na wsi.