mada27 16.02.2011 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 (edytowane) Witam, piszę bo mam dylemat... jesteśmy z mężem na etapie kupna działki i wstępnego wyboru projektu. I tu się zaczynają rozterki... Przyszła działka będzie raczej mała coś ok 800m2. Domu z poddaszem w którym ba być część "nocna" dla całej rodziny jakoś nie za bardzo chcemy. Dom parterowy niby już jest lepszy, ale znowu działka ciut mała i na razie nie mamy dzieci więc po co komu taka powierzchnia? Wymyśliłam więc taką opcję aby zacząć od znalezienia projektu domu parterowego (z dachem dwuspadowym-bo nam się podoba, bo tani i plan zagos. taki przewiduje;) ale ograniczyć się na dole do dwóch pokoi + salon z jadalnią i dodatkowo schody na góre wychodzące z przedpokoju - zrobić je w adaptacji. I w poźniejszym terminie, jak nas będzie więcej niż dwoje i wtedy gdy dzieci będą już większe zrobić na górze dwa pokoje i łazienkę małą z prysznicem. Wydaje mi się to rozsądniejszcze niż trzymanie na dole pokoi dla dzieci których jeszcze nie ma, są w planach tylko;) Jednak - mam problem ponieważ nie mogę znaleźć takiego projektu typowej parterówki z taką możliwością na tylko dwa pokoje na górze, w typowy dom z poddaszem też nie ma raczej tylko dwóch pokoi i ma często już inny kształt, a drugie ale to jeśli nawet znajdę rojekt takiej parterówki to czy mogę dokonać zmiany w ramach adaptacji ze stropu drewnianego na gęstożebrowy lub terive??? i o ile to jest mniej więcej droższe? (dół domu do 100m2) I czy teriva ma jakieś wady przy takim rozwiązaniu??? Wymiana stropu ma być tak naprawdę troche asekuracyjnie, bo może nigdy ta góra nie będzie nam potrzebna... ale lepiej żeby było coś w zanadrzu;) bardzo proszę o rady i może jakieś projekty domków parterowych, lub chociaz linki pracowni, bo szukam i szukam, a projekty w sumie na niecie to na różnych stronach te same są z góry dziękuję za pomoc Edytowane 16 Lutego 2011 przez mada27 dopisek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mada27 16.02.2011 10:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 i jakiesą wady takiego rozwiązania w naszej sytuacji??? koszty są wieksze? czy jeszcze coś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miliarder 16.02.2011 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 i jakiesą wady takiego rozwiązania w naszej sytuacji??? koszty są wieksze? czy jeszcze coś? Sprawdź mój projekt z avatara. Można pokusić się na inny strop, choć na innym forum jeden gość strych sobie adaptuje bez zmiany stropu, na stryszku jest ok. 40mkw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miliarder 16.02.2011 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 Projekt to Toledo LMB27. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mada27 16.02.2011 10:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 (edytowane) Dzięki. Bardzo przemyślany masz ten domek nie wiem tylko gdzie tam schody wcisnąć... A robisz jakies zmiany w projekcie? mój mąż też twierdzi że strop można zrobiś drewniany, ale z grubszych belek po prostu.. nie wiem czy to mądry pomysł Edytowane 16 Lutego 2011 przez mada27 dopisek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miliarder 16.02.2011 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 Dzięki. Bardzo przemyślany masz ten domek nie wiem tylko gdzie tam schody wcisnąć... A robisz jakies zmiany w projekcie? Widziałem projekt ze schodami dwubiegowymi w miejscu zabudowanej szafy w korytarzu. Lub podwieszane schody w miejscu tych składanych na strych. Ja robię okno na ścianie między kuchnią a salonem, bo to moja południowa strona, zamykam szafę zabudowaną w korytarzu częściowo i otwieram na kuchnię, likwiduję meble kuchenne na ścianie bez okien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mada27 16.02.2011 10:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 Mysłałam, ze tam sie nie zmieszczą? ile metrów trzeba wydzielić na takie schody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miliarder 16.02.2011 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 mój mąż też twierdzi że strob można zrobiś drewniany, ale z grubszych belek po prostu..nie wiem czy to mądry pomysł Wiesz kiedyś nie lali stropów i jakoś domy stoją do dziś i nie słyszałem, żeby ktoś spadł na dół. Ale teraz wszystko musisz mieć udokumentowane więc bez odpowiedniej adaptacji się nie obejdzie. Też mamy niewielką działkę, 700mkw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miliarder 16.02.2011 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 Mysłałam, ze tam sie nie zmieszczą? ile metrów trzeba wydzielić na takie schody? Nie pamiętam strony tego projektu, poszukaj po nazwie projektu to może znajdziesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prawdziwy.anika 16.02.2011 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 sa projekty,ktore juz od poczatku sa zaplanowane do czesciowego odbioru i sa projektowane wlasnie pod katem-dzis dol-jutro goranajlepiej szukac w dziale"projekty" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miliarder 16.02.2011 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?22059-Dom-ryb(y)-LMB-27/page8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 16.02.2011 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 na etapie adaptacji projektu powinnas:-przeprojektowac strop, jesli konieczne- zwiekszyc nachylenie dachu do ok 38* jesli MPZP dopuszcza- wykonac scianke kolankowa i wieniec, pasuje tak ze 2 - 2 pustaki i wieniec tj ok 60-80 cm- przeprojektowac konstrukcje dachu jesli potrzeba na klatke schodowa zabiegowa powrotna wystarczy ok 2 x 2,2-2,5 m gdy wykonasz powyzsze prace, to smialo bez drogich przerobek mozesz w przyszlosci wykonczyc poddasze na mieszkalnewazne a by na etapie budowy podciagnac tam piony wodne, kanalizacyjne i CO, oraz minimum spry w przekroju peszel ze skrzynki pradowej, oraz przewidziec dodatkowe wentylacje np lazienki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paprotnik19 16.02.2011 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 Zobacz na stronę biura projektowego "horyzont".Mają tam parę projektów,które mogą cię zainteresować.My np. budujemy "Magdę"posiadającą na parterze salon+dwie sypialnie i możliwość adaptacji poddasza(w naszym przypadku z niej skorzystaliśmy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 16.02.2011 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 Ja mam troche podobną sytuację z tym że moje dziecko z domu wybywa na studia za granicą. Twierdzi że wróci i bedzie z nami mieszkać (w co nie bardzo wierzę). Musiałem zmniejszyć projekt, miał byc indywidualny ale w końcu znalazłem taki który idealnie mi pasuje. Nie jest drogi w realizacji, poddasze mozna dokonczyć w dowolnym momencie i to normalnie mieszkając na dole i co dla mnie ważne i dół i poddasze można dowolnie zaprojektować bo nie ma ścian nośnych więc jak dziecko sobie zażyczy to moge na górze zrobić odrębne mieszkanie.To jest ten projekt:http://projekty.wm.com.pl/projekty-domow/projekty/projekt-domu-wm03-sosnowkaWielkim plusem dla mnie jest spora garderoba, dosyć duża łazienka, przedsionek zamiast wiatrołapu (taki prosty patent a taki mało popularny) i dodatkowe WC. Ja trochę dół pozmieniam, kuchnia będzie przy wyjściu, zrobię dodatkowe drzwi na taras w salonie, pod ewentualnymi schodami pomieszczenie gospodarcze. Nie jest to duży dom ale na moje i żony potrzeby wystarczy. Polecam, przeszukałem chyba wszystkie projekty i tylko jeden taki znalazłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts