Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zamieszkać w starym kościele?

Recommended Posts

http://bryla.gazetadom.pl/bryla/1,85298,9109757,Dom_w_kosciele__czyli_sacrum_spotyka_profanum.html

Oglądałam kilka domów zrobionych w malutkich zdesakralizowanych kościołach w "Wielkich Projektach", wyglądały zachwycająco, ale ... chyba bym się jednak nie zdecydowała... Podoba się Wam? I mielibyście "śmiałość"? ;)

Świetna prowokacja. Aż mi się normalnie moher naelektryzował.

Najlepsza jest ta wzmianka o katolicyzmie.

Czekam niecierpliwie na podobną propozycję z synagogą i meczetem w roli głównej - najlepiej na tym samym portalu.

Coś mi się zdaje, że sobie długo poczekam.

Desakralizacja - dobre.

Pozdrawiam

Świetna prowokacja...

Czemu całe stadko ludzi w Polsce wraz z kilkoma naczelnymi przewodnikami stara się Polakom wmówić, że budynek to Bóg... im więcej się dołożysz i im bardziej okazała świątynia tym większe zbawienie... normalnie inkwizycja.... Notabene kilka cerkwi zostało przerobionych w Polsce na magazyny.

Wracając do tematu budynek całkiem ładny z punktu widzenia architektury ale ogrzanie takiego molocha to chyba tylko po wygranej w lotka :D

Crab, kto Ci takich głupot naopowiadał. Ty zmień stację radiową - polecam "Trójkę".

Ja w kościele nie bałbym się zamieszkać, dobrze się tam czuję. W moim mieście w byłym (dawno temu) kościele jest nawet miła knajpka. Nic mnie tutaj nie razi, chyba że ktoś używa takiego tematu w celu wywołania konfliktu, a w tym podlinkowanym artykule tak wg mnie jest.

Nie mam broń Boże pretensji do założyciela wątku.

Pozdrawiam

ale ogrzanie takiego molocha to chyba tylko po wygranej w lotka

"Piecyk" da radę :D

ale temacik , cztery sztuki były u nas do wzięcia , koleś nawet już

blisko był ( za 1 zł od gminy która się zrzekła ), i baba mu pękła.

Teraz buduje wszystko od nowa . Do dzisiaj żałuje.

"Wiesz jak piwo smakuje przy biciu dzwonów" , żartuje czasem....