Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie fundamentów z obu stron.

rafalmix

Recommended Posts

Witam.

Mam pytanie dotyczące ocieplenia ściany fundamentowej. Ściana fundamentowa jest lana nie murowana z bloczków. Na zewnątrz fundamentu mam zamiar dać 15 cm ocieplenia i zastanawiam się czy nie dać 5 cm od środka aby ciepło nie uciekało mi do środka pod podłogę. Gdyby ściana fundamentowa była murowana z bloczków górę mógłbym zrobić z cieplejszych bloczków.

Rafał

Witam.

Mam pytanie dotyczące ocieplenia ściany fundamentowej. Ściana fundamentowa jest lana nie murowana z bloczków. Na zewnątrz fundamentu mam zamiar dać 15 cm ocieplenia i zastanawiam się czy nie dać 5 cm od środka aby ciepło nie uciekało mi do środka pod podłogę ?. Gdyby ściana fundamentowa była murowana z bloczków górę mógłbym zrobić z cieplejszych bloczków.

Rafał

Nie dawać od środka fundamentu tylko pod całą posadzkę.

• 3 weeks później...

Podepnę się pod temat :)

Jestem na etapie budowania domku wirtualnie,zbieram doświadczenia Forumowiczów do kupy i na razie buduję sobie w myślach....

Będę budował systemem gospodarczym, więc muszę posiąść elementarną wiedzę przed :)

Chciałbym się upewnić, czy sposób wykonania fundamentu łącznie z płytą będzie OK?

A mianowicie : ława fundamentowa, na to ściana fundamentowa z bloczków betonowych ocieplona 15 cm.styropianu od zewnątrz ( i nie wiem jak od wewnątrz ), zalanie płyty zazbrojonej spoczywającej na tych ścianach ( łącznie z wewnętrznymi ) grubość 10 cm. w płycie wykonane już wcześniej wszystkie przyłącza, folia przeciwwilgociowa na całej powierzchni , na to 20 cm.styropianu, ogrzewanie podłogowe zalane 7 .cm betonu .

Co o tym sądzicie?

Podepnę się pod temat :)

Jestem na etapie budowania domku wirtualnie,zbieram doświadczenia Forumowiczów do kupy i na razie buduję sobie w myślach....

Będę budował systemem gospodarczym, więc muszę posiąść elementarną wiedzę przed :)

Chciałbym się upewnić, czy sposób wykonania fundamentu łącznie z płytą będzie OK?

A mianowicie : ława fundamentowa, na to ściana fundamentowa z bloczków betonowych ocieplona 15 cm.styropianu od zewnątrz ( i nie wiem jak od wewnątrz ), zalanie płyty zazbrojonej spoczywającej na tych ścianach ( łącznie z wewnętrznymi ) grubość 10 cm. w płycie wykonane już wcześniej wszystkie przyłącza, folia przeciwwilgociowa na całej powierzchni , na to 20 cm.styropianu, ogrzewanie podłogowe zalane 7 .cm betonu .

Co o tym sądzicie?

Konstrukcyjnie nie ma potrzeby wykonywania zbrojonej płyty w tym miejscu.:no:

Wystarczy dobrze zagęszczony piasek i podkład betonowy. To nie potrzebny dodatkowy wydatek.

Ale jak kto chce to oczywiście może.

dobrze zagęszczony piasek ,wiem jak to zrobić...ale ten podkład betonowy ? co masz na myśli i jak to wygląda?

To słaby / tani / beton , "chudziak', np marki B 10, grubości do 10 cm ładnie zarównany.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?115851-Dziennik-Magdy-i-Irka-budujemy-nasz-domeczek&p=3271309&viewfull=1#post3271309

Rozumiem :) Trochę nie mam zaufania do tego rozwiązania, widziałem u znajomych zapadniętą podłogę w salonie ( po dwóch sezonach ok.5 cm.) ,prawdopodobnie piach został u nich źle zagęszczony...( boję się tego zagęszczania i do końca nie ufam w to, że po pewnym czasie jednak trochę nie siądzie) i dlatego chodzi mi po głowie płyta wylana na ściany fundamentowe a nie pomiędzy jak w tym przypadku ...poza tym wracając do tematu, czy jednak nie byłoby wskazane położyć styropian także od wewnątrz ścian fundamentowych ? wiem,że to może fanaberie i wymyślanie problemów, lecz jednak zapytam :)

Sprawa ocieplanie fundamentów od wewnątrz, a nawet od od spodu jest bardzo przejrzyście wyłożona na http://www.praktech.pl Są tam rysunki, zdjęcia i nawet filmy z realizacji. Ty już wprawdzie fundament wylałeś, ale nie zaszkodzi poczytać i lepiej zrozumieć problem.