Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

adaptacja piwnicy na pokój

sewer29

Recommended Posts

Czy można ocieplić piwnice od wewnątrz ?dom i fundament jest z cegły budowany po 2 wojnie św.piwnica z oknem.Chcialem ja zaadoptować i wejscie zrobić z domu.Tylko nie wiem jak ja ocieplić żeby nie było w niej zapachu wilgoci. Myślałem żeby ja od środka styropianem wyłożyć ale nie wiem czy to dobry pomysł.

W piwnicy smierdzi troche piwnica,stechlizną,jest nieogrzewana kupe lat,ale cegiełka extra wyglada i jakis sladow wilgoci niema tylko jest zapach piwnicy ,pozatym nie wiem czy ja ktos zabezpieczal przed woda od zewnatrz dopiero na powierzchni widac pape polozona i dalej mur .Załorzył bym tam centralne ale chciałbym ja ocieplic.Od zewnątrz nie mogę bo dom graniczy z działka sąsiada

Proponuję;

1. wykonać nawiew do piwnicy t/z. typ Z

2. wykonać izolację ścian piwnicy od środka czymś takim lub podobnym / porównać ceny i wydajność /

Kiesol lub Elastoschlämme 2K z tej strony.

http://remmers.informatorbudownictwa.pl/

Na tą izolację styropian na kleju, klej siatka,

Nie stosować gipsu tylko może to;

http://sklep.matbud.pl/p,pl,1057,atlas+rekord.html

Dziękuję za podpowiedz Zbigniew,

1.czy najpierw zrobić ściany czy podłogę bo mam zamiar zrobić tam ogrzewanie podłogowe.

2.Styropian kupie z felcem ale czy mogę go kłaść na placki czy lepiej na grzebień żeby cala powierzchnia dolegał?

3.czy na ściany wystarczy styropian o twardości zwykłej czy ten twardszy jak na podłogę??

Dziękuję za podpowiedz Zbigniew,

1.czy najpierw zrobić ściany czy podłogę bo mam zamiar zrobić tam ogrzewanie podłogowe.

2.Styropian kupie z felcem ale czy mogę go kłaść na placki czy lepiej na grzebień żeby cala powierzchnia dolegał?

3.czy na ściany wystarczy styropian o twardości zwykłej czy ten twardszy jak na podłogę??

Najpierw ściany,później styropian na podłogę, folia, dylatacja przy ścianach z pianki, wylewka zbrojona siatką.

To zależy jak równe są ściany, grzebień lepszy ale nie konieczny.

Na ściany zwykły do elewacji wystarczy.

Myślę, że coś takiego;

piwnica..JPG

Dwadzieścia centymetrów nad podłogą i nad gruntem.

Zrobić bruzdę w ścianie, zamontować np. to

http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=13243814

Kanały wentylacyjne PCV 60x200 + kształtki

Dać siatkę stalową Rabitza, zatynkować, posmarować hydroizolacją, styropian, siatka z klejem itd.

Jeżeli jest wolny kanał wentylacyjny w kominie to można poprowadzić kanał pod sufitem przez kotłownię do pokoju i do komina.

Kratka 20cm nad podloga w piwnicy? myslalem ze wentylacje zawsze robi sie pod sufitem.

Piszę o kratce z Z , to będzie kratka nawiewna.

Wycią to mamy okno, no chyba że zrobimy drugą zetkę na wyciąg ale to wtedy rzeczywiście 15 cm od góry , i coś takiego;

Edytowane przez Redakcja
usunięcie nieaktywnych zdjęć