Andrzej Wilhelmi 27.02.2016 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2016 Gdyby nie było tarcia to byś tych dyrdymałów nie mógł napisać. Zadałem Ci proste pytania i nawet na nie nie potrafisz odpowiedzieć. Czy dla Ciebie to też trudne do zrozumienia, że jak nie dobijesz gwoździa to tarcia nie będzie? No to co wiedzy brakuje, czy może byłeś chory jak był wykład z tarcia? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 28.02.2016 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2016 (edytowane) ^^ Einsteinie naprawdę nie ośmieszaj się, tarcie występuje prawie zawsze (poza wyjątkami materiałów które mają bardzo mały wręcz prawie zerowy współczynnik tarcia) - > wystarczy, że jedna deska leży na drugiej , taka jest fizyka i tego Twoje wypowiedzi nie zmienią. Kwestia nad którą można dyskutować jest wielkość siły tarcia, która zależy od współczynnika tarcia dla konkretnego materiału( i jego wykończenia) oraz od siły docisku, czyli gdy łata leży na kontrłacie to siłą docisku jest grawitacja Einsteinie!!!! Już to widzę jak Twoi ludzie nie dobijają gwoździ .... palce podkładają, żeby przypadkiem gwoździa nie dobić Edytowane 28 Lutego 2016 przez jacentyy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaaacek 28.02.2016 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2016 Panowie czy Wy na prawde nie macie co robić i poświęcacie swój czas na udowadnianie sobie ciort wie czego? Chciałem się dowiedzieć co lepsze na pokrycie kopertowego dachu. Zamiast tego czytam wypowiedzi jakiegoś mądrali, który nigdy nie był na dachu a wszystkie rozumy pozjadał.. Niedobrze sie robi już od 3 strony wpisów. Dlaczego nie chcesz się przedstawić? Mądrzysz sie anonimowo? Po co ci to . co komu chcesz udowodnić? Masz swoją wersję, Pan Andrzej swoją i zaakceptuj to że tak może być. Ale nie wyśmiewaj i nie szydź bo się kompromitujesz nawet anonimowo. Do rzeczy - bo interesuje mnie to bardzo. Mam kopertowy dach o podstawie ścian 880 x 1050. Planuję płaską dachówkę Meyer Holsen. Więźba prefabrykowana system Mitek. Jak wykonać wstępne krycie żeby geometria dachu była idealna? Na co zwrócić uwagę? Czy dobrze robię planując takie etapy: - stan zero + mury - ekipa murarska- więźba prefabrykowana razem z montażem - pokrycie dachu i obróbka - ekipa od dostawcy dachu co wy na to ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 28.02.2016 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2016 (edytowane) ^^Do mnie to per ty a do Andrzeja per Pan ... a bujaj sie Pan A tak na marginesie skad wiesz, ze nigdy nie bylem na dachu ?To moja sprawa dlaczego nie chce sie przedstawic Tobie nic do tego Edytowane 28 Lutego 2016 przez jacentyy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaaacek 28.02.2016 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2016 Pan Andrzej jest uznanym fachowcem z praktyką a przede wszystkim bardzo pomocnym człowiekiem, za ci pewnie masa ludzi mu dziękuje. Nie znam człowieka nigdy z nim nie rozmawiałem a jakoś mam do niego duży szacunek. Odwrotnie jest z anonimowymi mądralami którym ciągle coś się wydaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 28.02.2016 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2016 ^^A Ty madralo to kim jestes ? Ledwo zes sie zarejstrowal i juz wspierasz "wielkiego goru" tego forum ?Gdzies mam co sobie myslisz... to ze ktos robi wiezbe i kladzie dachowke nie znaczy ze sie zna tak samo na konstrukcjach i ich obliczaniu ... a za takiego probuje uchodzic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaaacek 28.02.2016 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2016 ^^ A Ty madralo to kim jestes ? Ledwo zes sie zarejstrowal i juz wspierasz "wielkiego goru" tego forum ? Gdzies mam co sobie myslisz... to ze ktos robi wiezbe i kladzie dachowke nie znaczy ze sie zna tak samo na konstrukcjach i ich obliczaniu ... a za takiego probuje uchodzic widzisz - ja jestem muzykiem. chce wybudować dom i interesuje mnie temat deska czy OSB. Nie wymądrzam się, nie wyśmiewam, czytam różne takie fora i czasami trafię na takie dyskusje nie na temat. Wypowiedziałem się co myślę o Waszej rozmowie i zadałem jakieś pytanie. Odpowiedzi nie dostałem tylko jakiś żal że tutaj Ty tutaj Pan, a że ledwo żem sie zarejestrował i wspieram guru. Trafiłem na wypowiedzi Pana Andrzeja w kilku miejscach - zawsze konkretne, fachowe i na temat. Tobie się chce udowadniać swoje zdanie, tylko że co mnie to obchodzi. Temat jest - ale zmienia się po 2 stronie wpisów i aż się niedobrze robi od czytania tej wojenki. Jak tak bardzo chcesz pouczyć albo poprawić to zadzwoń do chłopa i mu wyjaśnij że nie jest guru, a na moje potrzeby własnie takim jest. Nie ma o co sie przepychać. pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 28.02.2016 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2016 ^^ ....gdy łata leży na kontrłacie to siłą docisku jest grawitacja!!!! Nawet gdybyś postawił 100 wykrzykników to Twoje dyrdymały pozostaną dyrdymałami. Czy sugerujesz, że siła grawitacji utrzyma łaty na dachu? Kolejny raz takim wpisem dowodzisz, że nie masz żadnego doświadczenia a w temacie dachu masz bardzo miałką wiedzę. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 29.02.2016 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 (edytowane) ^^ Ty nie rozumiesz tekstu pisanego. Weź sobie przeczytaj poprzedni swój post ze zrozumieniem i klepnij się w łeb, jedyne co potrafisz to napisać,to że mam miałką więdze na temat dachów, a ośmieszasz się znajomością fizyki. Wróć do szkoły i naucz się co to jest tarcie manipulancie. ja napisałem : .....Einsteinie a między kontrłatą i łatą to nie ma tarcia? Idealny ślizg.... Einstein odpisał: Gdyby nie było tarcia to byś tych dyrdymałów nie mógł napisać. Zadałem Ci proste pytania i nawet na nie nie potrafisz odpowiedzieć. Czy dla Ciebie to też trudne do zrozumienia, że jak nie dobijesz gwoździa to tarcia nie będzie? No to co wiedzy brakuje, czy może byłeś chory jak był wykład z tarcia? Pozdrawiam. ja odpisałem: ^^ Einsteinie naprawdę nie ośmieszaj się, tarcie występuje prawie zawsze (poza wyjątkami materiałów które mają bardzo mały wręcz prawie zerowy współczynnik tarcia) - > wystarczy, że jedna deska leży na drugiej , taka jest fizyka i tego Twoje wypowiedzi nie zmienią. Kwestia nad którą można dyskutować jest wielkość siły tarcia, która zależy od współczynnika tarcia dla konkretnego materiału( i jego wykończenia) oraz od siły docisku, czyli gdy łata leży na kontrłacie to siłą docisku jest grawitacja Einsteinie!!! ... Einstein odpisał: Nawet gdybyś postawił 100 wykrzykników to Twoje dyrdymały pozostaną dyrdymałami. Czy sugerujesz, że siła grawitacji utrzyma łaty na dachu? Kolejny raz takim wpisem dowodzisz, że nie masz żadnego doświadczenia a w temacie dachu masz bardzo miałką wiedzę. Pozdrawiam. I to ma być ten Wasz forumowy autorytet ? W zatrzetrzewieniu nikomu nie przyzna racji chociażby to była najprawdziwsza z prawd. Woli manipulować, bo tak łatwiej, a forumowa gawiedz nieznająca się w wikeszosci na budownictwie będzie uwazala Andrzeja za boga dachów któremu nic nie można krytycznego napisac. Andrzej potrzebuje udzielać porad na forum jak narkoman narkotyku, bez tego zyc nie potrafi, dzięki temu czuje się dumny i wielki. Przegladałem wiele postów Andrzeja i gdziekolwiek ktoś miał inne zdanie niż wielebny to od razu miał za male doświadczenie w dachach........ widzisz - ja jestem muzykiem. chce wybudować dom i interesuje mnie temat deska czy OSB. Nie wymądrzam się, nie wyśmiewam, czytam różne takie fora i czasami trafię na takie dyskusje nie na temat. Wypowiedziałem się co myślę o Waszej rozmowie i zadałem jakieś pytanie. Odpowiedzi nie dostałem tylko jakiś żal że tutaj Ty tutaj Pan, a że ledwo żem sie zarejestrował i wspieram guru. Trafiłem na wypowiedzi Pana Andrzeja w kilku miejscach - zawsze konkretne, fachowe i na temat. Tobie się chce udowadniać swoje zdanie, tylko że co mnie to obchodzi. Temat jest - ale zmienia się po 2 stronie wpisów i aż się niedobrze robi od czytania tej wojenki. Jak tak bardzo chcesz pouczyć albo poprawić to zadzwoń do chłopa i mu wyjaśnij że nie jest guru, a na moje potrzeby własnie takim jest. Nie ma o co sie przepychać. pozdrawiam. To jak ześ jest muzyk to weź znajdź sobie konstruktora z uprawnieniami i zapytaj się go jak dobrze zrobić dach aby był bezpieczny a nie pytaj na forum defacto anonimowym człowieka który ma firmę dekarską, zna się tej robocie ale nie jest inżynierem z uprawnieniami - ( sprawdzałeś po peselu czy Andrzej Wilhelmi to prawdziwe imie i nazwisko ?) Edytowane 29 Lutego 2016 przez jacentyy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 29.02.2016 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 ...klepnij się w łeb... No brawo! To są Twoje argumenty. Jesteś prostakiem i takim pozostaniesz. Po Twoich wpisach mam wątpliwość czy Ty jesteś inżynierem. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil2k3 29.02.2016 23:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 (edytowane) Cóż nie ujmując wiedzy i doświadczenia jedno co strasznie kole w oczy to manipulacja słowami wycinki tekstu i przekręcanie wypowiedzi pod swoje widzimisię zresztą w innym temacie podobnie uczynił to pan z moim postem z tym, że mi to zwyczajnie powiewa . . . To że ktoś ma dużo postów znaczy tylko tyle, że ma dużo postów ... nie zawsze musi być wszech wiedzący. Mimo wszystko doceniam ten pana staż pracy i chęć pomagania innym i uważam że skoro ma się taką wiedzę nie powinno się manipulować wypowiedziami i przekręcać kota ogonem po co takie coś robić bo nie rozumiem ? Ogólnie nie jestem cieślą ani konstruktorem nawet budowlańcem nie jestem a rozumiem o co chodzi panu jacentyy nie wiem który z was ma racje ale przekaz do mnie dociera pan natomiast z taką wiedzą i stażem nie rozumie poprawnie zdania lub specjalnie przekręca jego słowa i sam nie wiem co jest gorsze. Daleki jestem od wojenek na forach nie mam na to czasu i tym bardziej nie chcę nikogo urazić, ale stojąc z boku tak to po prostu wygląda hate me now. A co do tematu to sam już nie wiem czy może faktycznie dla świętego spokoju nie położyć płyty czy pełnego deskowania jeszcze trochę mam do tego etapu ale temat będę śledził liczę że się dogadacie Edytowane 1 Marca 2016 przez kamil2k3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 01.03.2016 00:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2016 Twoje spojrzenie z boku jest bardzo cenne. Masz jak najbardziej prawo mieć własne zdanie, ale bądź tak miły i wskaż choć jeden przykład przekręcania przeze mnie słów "jacentyy'ego". "Jacentyy" jak najbardziej ma prawo mieć własne zdanie i nie musi zgadzać się z moimi argumentami. Ja nie mam zamiaru go dalej przekonywać. Mam jednak prawo pozostać przy swoim zdaniu. Cytując fragmenty jego wypowiedzi czynię to tylko po to, że nie odpowiada mi forma w jakiej to robi. Rozumiem sens Twojej wypowiedzi, że taka wymiana zdań niczemu nie służy i niewiele wnosi do tematu. Definitywnie kończę zatem swoje wypowiedzi w Tej kwestii. Natomiast wracając do Twojego pytania radzę zastosować płyty OSB (wystarczy grubość 12 mm) i papę podkładową termozgrzewalną, modyfikowaną SBS na włókninie poliestrowej, grubość minimum 3 mm. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibuch 03.03.2016 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2016 (edytowane) To już kolego jest manipulacja z Twojej strony. Przy okazji zostaw już te tarcie, bo zdecydowanie nie zrozumiałeś tego co pisałem w tym temacie, ja nie będę Tobie udowadniał, że w rzeczywistości nie istnieje belka idealnie swobodnie podparta, taka jak w modelach teoretycznych. Jakie manipulacje? Masz. Polska Norma "Nosnosc pali i fundamentów palowych" Cytat: 3. OBLICZANIE NOSNOSCI GRUPY PALI OBCIAONYCH SIŁA PIONOWA WEDŁUG STANU GRANICZNEGO NOSNOSCI 3.1. Podstawowa zasada. Nosnosc fundamentów na palach naley obliczac przenoszac całe obciaenie fundamentu wraz z jego ciearem własnym wyłacznie na pale, bez udziału oczepu zwienczajacego pale. Każdy może sprawdzić w internecie. Czego chcesz więcej, żebyś zrozumiał, że przespałeś wykład. Jesteś konstruktorem tylko od posadowień bezpośrednich? Nie musisz wiedzieć wszystkiego, ja też na pewno nie wiem ale to, że coś Ci się wydaje, nie znaczy, że tak jest. Nie jesteś czegoś pewien, stawiasz twarde tezy a jak Ci się udowodni to nie potrafisz przyznać się do błędu/niewiedzy. Tak samo jak z tym uwzględnianiem tarcia. (nie chodzi o to, że ono jest, to każdy wie, tylko o to, że Tobie się wydaje, że się je uwzględnia). Przejrzałem tę normę, nie ma tam nic o tym dlatego nie możesz nic podać. Męczysz bułę od paru stron zamiast wrzucić swoje obliczenia dachu i byłoby wszystko jasne. I nie zaczynaj o wyboczeniu krokwi i itp, bo o tym nie gadaliśmy. Mam kopertowy dach o podstawie ścian 880 x 1050. Planuję płaską dachówkę Meyer Holsen. Więźba prefabrykowana system Mitek. Jak wykonać wstępne krycie żeby geometria dachu była idealna? Na co zwrócić uwagę? Czy dobrze robię planując takie etapy: - stan zero + mury - ekipa murarska - więźba prefabrykowana razem z montażem - pokrycie dachu i obróbka - ekipa od dostawcy dachu co wy na to ? Przy kopertowym nie będzie problemów z geometrią (znaczy globalną sztywnością). Pilnuj żeby po prostu trzymali płaszczyzny i wszystko. Wystaraczy spojrzeć wzdłuż wszystkich krokwi (znaczy wzdłuż połaci, żeby płaszczyznę krokwi zobaczyć) Ja jestem zwolennikiem pełnego dekowania/płytowania. Miałem dach z membraną i więcej nie chcę - szczelność (wiem, wiem, to można zrobić dobrze), akustyka jakaś dodatkowa izolacja termiczna. Edytowane 3 Marca 2016 przez zibuch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 03.03.2016 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2016 Jakie manipulacje? . Ano taką ok. jacentyy kwestionuje wiedzę podawaną na Politechnice Poznańskiej. każdy sam odpowie sobie na pytanie kogo słuchać . Podaj choć jedno zdanie, w którym neguje więdzę podawaną na PP. Jedynie kolego pokazuje Tobie to , że jeżeli piszą, że należy to wcale nie oznacza, że nie można. A bierze się to stąd, że nie zrozumiałeś słowa obligatoryjny. A więc jeszcze raz: normy w Polsce nie są obowiązkowe, tzn, że nie ma obowiązku ich stosowania chyba, że zostaną przywołane w normatywie prawnym jakim jest np. rozporządzenie. I dalej : Masz. Polska Norma "Nosnosc pali i fundamentów palowych" Cytat: 3. OBLICZANIE NOSNOSCI GRUPY PALI OBCIAONYCH SIŁA PIONOWA WEDŁUG STANU GRANICZNEGO NOSNOSCI 3.1. Podstawowa zasada. Nosnosc fundamentów na palach naley obliczac przenoszac całe obciaenie fundamentu wraz z jego ciearem własnym wyłacznie na pale, bez udziału oczepu zwienczajacego pale. Każdy może sprawdzić w internecie.. Każdy może też sprawdzić i w sumie kolego Ty też powinieneś sprawdzić, że po pierwsze powyżej wskazana norma PN-B-02482:1983 nie jest obligatoryjna czyli nie jest obowiązkowa do stosowania a po drugie co jest śmieśniejsze ma status normy wycofanej czyli odpowiedz sobie sam . A jeszcze śmieśniejsze, jest to, że norma obligatoryjna PN-EN 1997, która jest przywołana w rozporządzeniu dot warunków technicznych, na stronie 69 wskazuje dla pali w grupach dwie możliwości zniszczenia: samych pali na wściskanie oraz pali plus gruntu wokół nich również na wciskanie. Tak więc wypadało by trochę zaczerpnąć wiedzy znim coś się nabazgrze na forum. Reszty nie będę komentował.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 10.03.2016 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2016 ....Mimo wszystko doceniam ten pana staż pracy i chęć pomagania innym.... pomimo wszystko tez doceniam chęć pomagania Andrzeja innym, i uważam, że ma spore doświadczenie przy wykonywaniu pokryć dachowych i dachów. Ale to nie oznacza, że we wszystkim będę przytakiwał... ....A co do tematu to sam już nie wiem czy może faktycznie dla świętego spokoju nie położyć płyty czy pełnego deskowania jeszcze trochę mam do tego etapu ale temat będę śledził liczę że się dogadacie Ja napiszę tak: wszystko zależy od konkretnej konstrukcji jaką masz zaprojektowaną i od zasobności Twojego portfela. Jeżeli konstrukcja dachu jest poprawnie zaprojektowana, ze wszystkimi odpowiednimi sztywnościami i inwestor nie ma potrzeby zabezpieczania przeciw kunom i tym podobne rzeczy oraz ma mała zasobność portfela to deskowanie raczej nie ma sensu. Jeżeli inwestor nie będzie mógł spać w kwestii kun, woli mieć jeszcze sztywniejszy dach lub też inny konstruktor zalecił usztywnienie źle zaprojektowanego dachu to jak najbardziej deskować. I tutaj pojawia się kwestia zasobności portfela, jeżeli jest mała to wystarczą deski lub płyta OSB stosunko cienka np. 12 mm ale trzeba mieć na uwadze, że taka płyta nie usztywnia tak jak grubsza płyta np. 18 , 22mm. Jeżeli jest większa zasobność to płyta 18 - 22. Tyle co mam od siebie do dodania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DACxxxAZ 17.03.2016 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2016 Jacenty,chudy portfel= słaba konstrukcja ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 18.03.2016 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2016 ^^ Zazwyczaj bijesz łąty typu 4x5 4x6 5x6 lub cos w tych okolicach, a jak zdarzy się klient który chce bić 7x7 to łaty 4x6 nazwiesz słabymi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 18.03.2016 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2016 Panowie czy Wy na prawde nie macie co robić i poświęcacie swój czas na udowadnianie sobie ciort wie czego? Chciałem się dowiedzieć co lepsze na pokrycie kopertowego dachu. Zamiast tego czytam wypowiedzi jakiegoś mądrali, który nigdy nie był na dachu a wszystkie rozumy pozjadał.. Niedobrze sie robi już od 3 strony wpisów. Dlaczego nie chcesz się przedstawić? Mądrzysz sie anonimowo? Po co ci to . co komu chcesz udowodnić? Masz swoją wersję, Pan Andrzej swoją i zaakceptuj to że tak może być. Ale nie wyśmiewaj i nie szydź bo się kompromitujesz nawet anonimowo. Do rzeczy - bo interesuje mnie to bardzo. Mam kopertowy dach o podstawie ścian 880 x 1050. Planuję płaską dachówkę Meyer Holsen. Więźba prefabrykowana system Mitek. Jak wykonać wstępne krycie żeby geometria dachu była idealna? Na co zwrócić uwagę? Czy dobrze robię planując takie etapy: - stan zero + mury - ekipa murarska - więźba prefabrykowana razem z montażem - pokrycie dachu i obróbka - ekipa od dostawcy dachu co wy na to ? Witaj kolego. Mam więźbę prefabrykowaną, świerk górski, powierzchnia dachu 225 mkw. Dach kopertowy, projekt domu E-143. Dałem pełne deskowanie. Deska świerkowa grubości 25 mm, na to Membrana XS Lembit 2 mm grubości jako krycie wstępne. Polecam takie rozwiązanie, gdyż u mnie się sprawdziło. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 18.03.2016 23:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2016 Witaj kolego. Mam więźbę prefabrykowaną, świerk górski, powierzchnia dachu 225 mkw. Dach kopertowy, projekt domu E-143. Dałem pełne deskowanie. Deska świerkowa grubości 25 mm, na to Membrana XS Lembit 2 mm grubości jako krycie wstępne. Polecam takie rozwiązanie, gdyż u mnie się sprawdziło. Pozdrawiam. I tak rozwiązany dach jest również idealnie zestawiony pod aplikację dobrej pianki. OSB ma jednak nieco za duży opór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 19.03.2016 00:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2016 Stosowanie łat o przekrojach większych niż standardowe jest uzasadnione tylko wówczas gdy rozstaw wiązarów przekracza 120 cm a pokrycie jest pokryciem ciężkim np. karpiówka krycie w koronkę. Zapobiega to tzw. łódkowaniu dachu. Należy jednak zwrócić uwagę, że takie laty muszą być mocowane odpowiednio długimi gwoździami. Dla łat 7x7 długość gwoździa musiałaby wynosić 210 mm. Oczywiście nikt by takich nie zastosował ale niezbędne minim to 150 mm. Dla takich gwoździ konieczne jest wiercenie końcówek łat i olejowanie gwoździ. Takie wykonanie praktycznie podwaja koszt montażu łat. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts