Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Barwny Beaty i Conrada - dziennik od połowy :)

Recommended Posts

skopiuje tu mój wpis na temat reku i instalacji bo sporo osób o to pyta, a więc parę słów na jego temat:

szczelna konstrukcja,

prostota wymiany filtrów, są to porostu ramki na które zakładamy włókninę cięta z metra.

oszczędne wentylatory, przy pracy na 1/3 mocy, miernik pokazał 15W

wymiennik plastikowy, niby gorsze niż alu, to wyjdzie w praktyce z opisu wynika że sprawność ok.

Mam wersję standard, ona nie posiada sterownika, regulowanie odbywa się na zasadzie przełącznika, można ustawić 2 prędkości w pełnym zakresie,

niższa prędkość tak zwana standardowa, na której reku chodzi cały czas, ustawiana dowolnie,

do tego opcja turbo po przełączeniu reku wchodzi na wyższe obroty (również dowolnie ustawiane w całym zakresie prędkości)

reku będzie stał na nieogrzewanym ocieplonym stryszku, rozmrażanie przez podciśnienie, to jedyna rzecz jakiej się obawiam, po zimie zdam relacje.

brak bypassa ale przy tak małej centrali uważam że to nieporozumienie, do tego jest wątek na forum że bypass to pic na wodę

gwc też nie planuje.

Na koniec roku wyrobie się z jego uruchomieniem,

Co do instalacji, to mam 6x wyciąg i 6 razy nawiew,

4 skrzynki rozdzielcze, 125 / 3x75mm. 2 na parter 2 na piętro, (wyciąg+ nawiew).

Kanały starałem się robić równej długości oczywiście Parter osobno, poddasze osobno.

Kanały elastyczne fi 75mm

Czerpnia wyrzutnia właśnie się robią, flex, owinięty 10 cm wełny uni-mata+ folia strech, sposób opisywany tu na forum. to samo od reku do skrzynek rozdzielczych.

kanały do pomieszczeń 5 cm uni maty +strech

Edytowane przez Conrad&Beata

• Odpowiedzi 44
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dzięki za odpowiedź!Najważniejsze, że już się mieszka:) I że mieszka sie dobrze:) Dzieki za wskazówki, chyba bedziemy podobnie do Was postepować czyli górę zrobimy do regipsów. Życzymy wszystkiego dobrego.No i moze doczekamy sie jakis fotek okologrudniowych, jak juz sie zadomowiliscie :) Dzieki raz jeszcze!

• 8 months później...

Może jeszcze parę słów podsumowania, mieszkamy rok (lipiec-czerwiec):

odnośnie kosztów:

Ogrzewanie gazowe + CWU/ 2 osoby = 2560 zl/rok, ( w najzimniejszych miesiącach styczeń luty, rachunek 450 złotych), kominek dla klimatu parę razy w zimie,

prąd średnio 90 zł na miesiąc

kosz 17 zl/mc

woda + kanalizacja 45 zl/mc

podatek 300 zl/rok

tel i tv bez opłat

Całość podstawowych kosztów na rok 4500 zł.

od tego roku dojdzie jeszcze internet czyli +500 na rok.

Jest rekuperator więc myślę że przy dobrej izolacji, obniża koszty ogrzewana w mc przejściowych no i w zimie.

Najbardziej jesteśmy zadowoleni z ogrzewania, zrealizowane własnymi siłami, w miarę dobrej cenie, całość podłogówka, bałem się ale sprawdziło się super. do tego co ważne bezobsługowe, co przy naszej nieobecności w dzień w domu jest bardzo na plus. No i oszczędne.

Mamy odbicie lustrzane podstawowej wersji, teras od wschodu, wykusz i narożnik od kuchni od południa, Sprawdza się z dwóch powodów, wnętrze się nie przegrzewa w lecie i siedząc na tarasie nie trzeba stosować dodatkowych żaluzji, dodatkowo jest podcień od dachu. Przydał by się garaż na 2 samochody no ale małą działka więc trzeba się zadowolić tym co jest...

Niektórzy się dziwią że w takim domku można zmieścić taki wielki salon:) ale to zasługa dobrego ustawienia pomieszczeń na parterze no i braku ściany pomiędzy korytarzem a salonem, co optycznie powiększa pomieszczenie.

• 2 years później...

Dzięki za dziennik :)

Rewelacyjna motywacja dla ludzi którzy się wahają.. zaczynać budowę samemu, czy odkładać dalej kasę na firmę :no:

Ciekaw jestem jak wyniki pracy wentylacji po kilku sezonach użytkowania?

Jeśli jesteś w stanie to napisz coś więcej o kosztach z ostatnich sezonów :)

A może jakieś zamiany teraz byś wprowadził, czy wszystko co robiłeś "SAM" się sprawdziło, czy teraz coś oddałbyś w ręce fachowca?

Czy faktycznie zmieściłeś się w 300 tysiakach, czy może coś jeszcze doszło do tego?

Jeszcze raz dzięki za dziennik :)

Może jeszcze parę słów podsumowania, mieszkamy rok (lipiec-czerwiec):

odnośnie kosztów:

Ogrzewanie gazowe + CWU/ 2 osoby = 2560 zl/rok, ( w najzimniejszych miesiącach styczeń luty, rachunek 450 złotych), kominek dla klimatu parę razy w zimie, prąd średnio 90 zł na miesiąc

Jest rekuperator więc myślę że przy dobrej izolacji, obniża koszty ogrzewana w mc przejściowych no i w zimie.

Tak sobie myślę, że te relatywnie naprawdę spore rachunki za gaz (szczególnie w zimie) wynikają właśnie z WM. Mam podobną powierzchnie ale przed zasilaniem do centralki mam podpięty prosty sterownik czasowy. 24h wyciąganie ciepłego powietrza (nie tylko w mroźne dni) uważam za czystą stratę w portfelu. WM chodzi u mnie okresowo wg. przeliczenia wymiany 1/2 kubatury za jedno odpalenie co 2h. Być może jak niektórzy powiedzą to profanacja ale wypróbuj takie rozwiązanie?

ps. Na CO temperatura obniżona = komfortowa - 0.5 C tak by podłogówka nie miała nadmiernego "bujania" no i wyłączona legionella.