papuch 16.02.2011 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 Wtiam, jestem na etapie docieplania poddasza i kładzenia regipsów. Niestety teraz robimy wszystko już raczej metodą gospodarczą bo kasa na ekipy się wyczerpała. Moje pytanie- po co daje się folie pomiędzy wełną a regipsami? Czy to konieczne? Czy regipsy będą oddychać jak się da tą folię? pytanie nr 2 - mąż musiał zdjać w kilku miejscach wcześniej założoną wełne (15 cm) teraz ta wełna ma 18 cm bo się rozprężyła wiadomo - co robić : czy upchnąć ją i docisnąć żeby znowu miała swoje 15 cm i na to dalej dołożyć 5 cm wełny co w sumie będzie 20 cm. Czy zostawić ją rozprężoną na 18 cm i nie kłaść już tej dodatkowej 5 cm? Nie chodzi tu o oszczędność tylko o to co i w jakim celu. Czy wełna jeśli się rozpręzyła to straciła swoje walory ciepłne czy odwrotnie? WIem że może banalne są te pytania ale proszę o radę.pap Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
papuch 16.02.2011 20:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 Jak chcesz poradzić to poradz jeśli chcesz bezsensownie komentować to weź na wstrzymanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 16.02.2011 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 Wtiam, jestem na etapie docieplania poddasza i kładzenia regipsów. Niestety teraz robimy wszystko już raczej metodą gospodarczą bo kasa na ekipy się wyczerpała. Moje pytanie- po co daje się folie pomiędzy wełną a regipsami? Czy to konieczne? Czy regipsy będą oddychać jak się da tą folię? pytanie nr 2 - mąż musiał zdjać w kilku miejscach wcześniej założoną wełne (15 cm) teraz ta wełna ma 18 cm bo się rozprężyła wiadomo - co robić : czy upchnąć ją i docisnąć żeby znowu miała swoje 15 cm i na to dalej dołożyć 5 cm wełny co w sumie będzie 20 cm. Czy zostawić ją rozprężoną na 18 cm i nie kłaść już tej dodatkowej 5 cm? Nie chodzi tu o oszczędność tylko o to co i w jakim celu. Czy wełna jeśli się rozpręzyła to straciła swoje walory ciepłne czy odwrotnie? WIem że może banalne są te pytania ale proszę o radę. pap Folię się daje w celu nie dopuszczenia do migracji pary z pomieszczenia do izolacji. W pomieszczeniach suchych wg niektórych można jej nie dawać. Rozprężona wełna (szklana - wiadomo) zmienia nieznacznie swoje parametry izolacji i to nie koniecznie na minus w zależności od warunków raz będzie na minus, a raz na plus). Nie jest to pytanie banalne bo mało kto wie jak to jest naprawdę. Jeśli nominalna grubość tej wełny była 15cm to lepiej ją upchnąć i dołożyć kolejną warstwę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
papuch 17.02.2011 08:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2011 Skoro mówisz 'sporo byków do poprawki" to poproszę o konkrety. Nie jesteśmy z mężem budowlańcami i bazujemy na radach budowlańców z okolicy i tego forum. Wybacz ale ogólniki mnie nie zadawalają.Co do korytarza to jest tam strych użytkowy. Na podłodze ma być wełna- ta zdjęta z dachu która była zawilgocona miesiąc temu- 18 cm na grubość. Ocieplenie na dachu jest jeszcze nie wykonane a ta folia paraizolacyjna nie wiem czy jest konieczna nad korytarzem. Jeśli jest to ok - damy ją . Ale jak mówi zbigmor nie zawsze jest ona konieczna. Już doczytałam jaka jest funkcja folii paro izolacyjnej. Mąż ciągle ma obawy co z parą która się przedostanie pod regips i osiądzie na tej folii - gdzie ona odparuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamykkamyk2 17.02.2011 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2011 Zbigmor o folii napisał podobno, ja też tak słyszałem, ale u siebie dawałem folię w każdym pomieszczeniu na poddaszu, nie tylko w łazieńce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablo-poz 18.02.2011 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 Ja generalnie wszędzie gdzie mogę daję folię. Wydatek nie jest duży, a może za jakiś czas będzie się chciało w pomieszczeniu postawić nawet głupi czajnik i parowanie może być całkiem spore... Fachowcem nie jestem, ale już zdążyłem zauważyć, że większość oszczędności daje spory wydatek po jakimś czasie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
papuch 19.02.2011 06:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 FlashBack- znowu piszesz tak żeby mieć sporo wątpliwości (chyba właśnie tak lubisz) co za lipa przy nadprozach? lipna podmórówka którego okna? komin cieknie bo krycie sobie a komin.... o co chodzi? Jeśli widzisz błąd w obróbce komina bez wejścia na komin to jesteś niezłym wróżbitą. Jak dotąd w sprawie komina odkryto błąd taki że są z dziurawki i nie zakończone czapą z blachy. Jeśli widzisz coś jeszcze to napisz - bo kilku speców było na dachu i to była ich opinia. Ale twoją wersję sprawdzę tylko niech będzie bardziej szczegółowa.CO do płytek -to anhydryt był grzany od początku stycznia więc skoro jest już koniec lutego to chyba wygrzany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
papuch 21.02.2011 12:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 No tak, flashback się zaciął. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts